Quantcast

Kviečia į virtualų pasivaikščiojimą po XIX amžiuje veikusį politinių kalinių kalėjimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su interaktyvios komunikacijos įmone virtualiems muziejaus lankytojams sukūrė išskirtinį produktą – įamžino autentiškas Buvusios areštinės kameras 360 laipsnių panoraminėse nuotraukose.

Buvusios areštinės pastatas – tai XIX a. veikęs politinių kalinių kalėjimas, kuriame šiuo metu pristatoma paroda „Pažadinti: Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija“. Areštinės kamerose įkurta ekspozicija pasakoja apie 1863–1864 m. sukilimą ir jo dalyvius.

360 laipsnių panoraminės areštinės kamerų nuotraukos padarytos su nauja technika, kuri Lietuvoje naudojama pirmą kartą. Projektą įgyvendinusios įmonės teigimu, 360 laipsnių stereoformatas yra didelis žingsnis tolyn nuo fotografijos ar įprasto filmavimo ir sukuria fizinio apsilankymo užfiksuotoje vietoje patirtį.

„Fotokamera, kurią patys vadiname Dobilu, turi dešimt objektyvų ir yra sukonstruota išskirtinai taip, kad leistų itin tiksliai generuoti 360 laipsnių stereoformato turinį. Toks turinys pribloškia tuo, kad į vaizdą žiūrint per virtualios realybės akinius atsiranda tūrio pojūtis, jaučiamas fizinis atstumas tarp užfiksuotų objektų, o esančius arčiau norisi paliesti“, – pasakoja autentiškas erdves fotografavęs įmonės „Gluk Media“ atstovas Tadas Burmonas.

„Džiaugiamės bendradarbiavimu ir pasiektu rezultatu – pasitelkę naujausias technologijas sugebėjome kuo tikroviškiau ir įtaigiau perteikti ekspozicijos atmosferą. Ir ne tik. Šios nuotraukos išsaugojo dalį parodos ekspozicijos, kuri įkurta autentiškoje areštinės erdvėje. Tokiu būdu, net ir parodai pasibaigus, bus pratęstas parodos gyvavimas, tik jau ne fiziškai, o virtualioje erdvėje“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė Rūta Kačkutė.

Iš viso buvo įamžintos aštuonios Buvusios areštinės patalpos: kamera, kurioje pasakojama 1863 m. sukilimo vado Zigmanto Sierakausko ir jo žmonos Apolonijos Dalevskytės istorija, taip pat kamera, kurioje pristatomas bajorų vaidmuo sukilime, areštinės koridorius, vidinis kiemas, jame esančios lauko celės, laiptinė į antrą aukštą ir pats antras aukštas.

„360 laipsnių stereoformato nuotraukų kūrimą sudėtinga realizuoti technologiškai. Fotografuojant užfiksuojami du kiek skirtingi tos pačios realybės vaizdai. Tokio pradinio turinio tolesniam apdorojimui prireikia nemažai papildomo rankų darbo ir itin didelio tikslumo. Tik kokybiškai atlikus visus procesus, vaizdas akyse nesidvejins, bus išlaikytas tikras tūrio pojūtis, objektai atrodys natūralaus dydžio. Įprastai sukurti ir apdoroti stereoformato vaizdą trunka iki aštuonių kartų ilgiau nei jo mono versiją“, – naujo formato nuotraukų kūrimo subtilybes atskleidžia įmonės „Gluk Media“ atstovė Gabija Bakutytė.

Po buvusią areštinę ir jos erdves, kur šiuo metu įkurta paroda „Pažadinti“, virtualiai galima pavaikščioti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

heh

heh portretas
jau isvis nukvakot! nebeturit ideju kaip lt piliecius sudomint,tai kisat kazkokius tiuriemscikus ,gal geriau apie lt gamta rodykit,lt miskus,misku augalus,misku gyventojus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių