Quantcast

Kultūros naktis – tiesiogiai per LRT Kultūrą

LRT Televizijos žiūrovams pirmą kartą bus suteikta galimybė tiesiogiai stebėti „Kultūros nakties“ renginius. Juos šeštadienį nuo 21 val. transliuos LRT Kultūros kanalas.

Transliacijos programa

19.30 – 20.30 LRT KLASIKA PRISTATO: „Kristupo vasaros festivalis“.

CHRIS RUEBENS ENSEMBLE

Chris Ruebens (gitara, vokalas)

Tadas Dešukas (smuikas)

Andrius Kairys (mušamieji, perkusija)

Po atokvėpio jaukioje Cafe musicale bei prancūzišku žavesiu alsuojančioje Cafe de Paris, Chrisas Ruebensas su savo grupe kviečia Jus į kelionę be galutinio tikslo. Joje pasijusite šurmulingo karavano dalimi ir patirsite daugybę muzikinių nuotykių. Skirtingos kultūros, skirtingi kraštovaizdžiai, atsiskleis paslaptinguose Arabijos šnabždesiuose, aistringo argentinietiško tango dvelksme, svajingose prancūziškose melodijose, ugningosios ispanų gitaros akorduose, egzotiškų zurnos, naujaus raudose, vingraus klezmerių klarneto ir braziliško akordeono pasažuose...Nematytos šalys, nepatirti įspūdžiai – pasaulio skambesiuose tik Jums!

20.30 – 21.15 LRT KLASIKA PRISTATO: „Tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis“.

Vilija Kuprevičienė (sopranas)

Ema Fedorcovaitė (smuikas)

Elzė Fedorcovaitė (fortepijonas)

Austėja Valušytė (fortepijonas)

Neringa Valuntonytė (fortepijonas)

Šis koncertas tai proga pasigrožėti Lietuvos operos solistės Vilijos Kuprevičienės balsu lydimu fortepijono ir smuiko garsų, akomponuojant jaunoms talentingoms atlikėjoms Neringai Valuntonytei, Austėjai Valušytei, Elzei Fedorcovaitei bei Emai Fedorcovaitei.

21.20 – 22.00 LRT KULTŪRA PRISTATO: „Gera muzika gyvai“.

ANTONIO PALMISANI (ITALIJA) IR GRUPĖ:

Antonio Palmisani  (gitara, vokalas)

Linas Karaliūnas (klavišiniai)

Paulius Volkovas (gitara)

Gediminas Stankevičius (būgnai)

Antonio Palmisani gimė Monopoli mieste (pietų Italijoje), būdamas 8 metų pradėjo groti pianinu muzikos mokykloje, vėliau įstojo į muzikos konservatoriją Nino Rota, kur ir susidomėjo gitara bei jos skambesiu.

Klajonių po pasaulį metu ( Pietų ir Šiaurės Amerika, Afrika, Europa ) šis atlikėjas sukaupė didžiulį bagažą įvairiausių patirčių, susipažino su itin skirtingomis kultūromis ir tiesiai iš vietinių mokėsi groti įvairią egzotišką muziką. Antonio yra puikiai išstudijavęs populiariąją Brazilijos muziką ( samba, bossa nova, baiao, choro ir kt. ), scenoje yra ne sykį pasirodęs ir su Salsa muzikos kolektyvais, tačiau taip pat kaip žuvis vandenyje jaučiasi grodamas blues, rock'n'roll, reggae ar funk kūrinius.

22.00 – 23.00 LRT KLASIKA PRISTATO: „Koncertai Užutrakio dvaro sodybos rūmuose“.

22.00 – 22.30 Liudas Mockūnas (saksofonas). Pristatys solinę programą, kurioje skambės autorinė atlikėjo muzika: originalios džiazo kompozicijos bei laisvosios improvizacijos.

22.30 – 23.00 FOLKLORO ANSAMBLIS „VYDRAGA“: folk – džiazo programa „Saulėgrįža“.

Algirdas Klova (smuikas, lumzdelis, kemancha, kalimba)

Aurelija Venskutė (vokalas)

Dainius Jucius (basedla, dambrelis)

Alius Sirgėtas (banjo, gitara)

Robertas Laniauskas (mandolina, lumzdeliai, bosas)

Aurelijus Žitkauskas (perkusija)

Regimantas Žitkauskas (cimbolai, ratinė lyra)

Arūnas Šlaustas (fortepijonas, klavišiniai)

Aleksandras Rogoža (mušamieji)

Liudas Mockūnas  – vienas Lietuvos džiazo federacijos atkūrėjų ir pasaulyje puikiai vertinamos lietuviškos įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ steigėjų, baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją. Šiuo metu užima lektoriaus pareigas LMTA bei docento pareigas Vytauto Didžiojo universiteto džiazo katedroje. L. Mockūno kaip atlikėjo meistriškumas įvertintas Lietuvos, Latvijos, Danijos  ir Prancūzijos džiazo atlikėjų konkursų premijomis, festivalių „Vilnius Jazz“, „Birštonas Jazz“, dienraščio „Lietuvos Rytas“ prizais bei Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu Disku“ už nuopelnus Lietuvos džiazui.  2011 m. L. Mockūnas pelnė Auksinį scenos kryžių Kompozitoriaus nominacijoje už muziką spektakliui „Prakeiktieji“, pagal E. O'Neillo pjesę „Gedulas tinka elektrai“ (rež. A. Areima, OKT Teatras).

Folkdžiazo programa „Saulėgrįža“ – gerai žinomų atlikėjų keletos metų kūrybingo bendradarbiavimo tąsa. Įvairių žanrų senąsias lietuvių liaudies dainas bei instrumentinę muziką – žinomas Lietuvos folkloro ansamblių tradicinio repertuaro melodijas, išgirsite naujai ir šiuolaikiškai: jungdami jas su džiazo, world ir net country muzikos elementais, atlikėjai keičia liaudies kūrinių melodikos pirminį būvį, o spalvų įvairovei išgauti naudoja įvairių pasaulio tautų muzikos instrumentus - kemanchą, kalimbą, banjo, nematytus mušamuosius ir kitus instrumentus.

Arūnas Šlaustas – pianistas ir kompozitorius, gerai žinomas džiazo bei akademinės muzikos atlikėjas. Klasikinio fortepijono studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Yra surengęs ne vieną rečitalį, koncertavęs su Lietuvos kameriniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais. A. Šlausto kūryboje tyrinėjamos džiazo ir akademinės muzikos jungčių galimybės, o kūrybinius impulsus ir kompozicijų plėtojimo būdą inspiruoja senoji muzika. Tai – savitas kompozitorius, nuolat grįžtantis prie klasikinės muzikos versmės.

23.00 – 02.00 LRT KULTŪRA PRISTATO: „Kino pavasaris“.

Režisierės Linos Plioplytės filmas „Amžinai stilingos“.

Keli lietuviški trumpametražiai filmai.

Festivalio reklaminis informacinis klipas.

Salės informacinis klipas padarytas su LRT KULTŪRA.

2014 metais kino teatruose pasirodęs režisierės Linos Plioplytės filmas „Advanced Style“ – tai akibrokštas jaunystės kulto apsėstai Vakarų kultūrai. Dokumentinėje juostoje filmuojamoms damoms nuo 62 iki 95 metų. Tai drąsios, nepriklausomos, ryškios ir stilingos niujorkietės. Jos nedūsauja dėl prabėgusios jaunystės, o džiaugiasi kiekviena diena. Moterys važinėja spalvingais dviračiais, plepa su draugėmis, lankosi vakarėliuose, eksperimentuoja su individualiu stiliumi ir mokosi naujų dalykų, kuriems vis neatrasdavo laiko. Mada šiame filme tampa saviraiškos priemone, leidžiančia senti pakelta galva. „Advanced Style“ – ne tik filmas, tai gyvenimo būdas, judėjimas, prie kurio prisijungti gali ir turi kiekvienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių