Quantcast

Kristupo vasaros festivalis pradeda fortepijono rečitalių ciklą Bernardinų sode

  • Teksto dydis:

Pernai ypač didelio klausytojų susidomėjimo sulaukęs Kristupo vasaros festivalio organizuotas fortepijono rečitalių ciklas Bernardinų sode bus tęsiamas ir šiais metais. Juose skambės ne tik gražiausios Frederiko Chopino melodijos, bet ir visi Johanneso Brahmso „Vengriški šokiai“, sakoma pranešime.

Tradiciškai prieš koncertus vyks „Gatvės gyvos“ organizuojamos ekskursijos, kurios supažindins su įspūdingomis Bernardinų sodo transformacijomis ir leis visai kitu rakursu pažvelgti į šią žaliąją Vilniaus oazę.

Ciklą rugpjūčio 4 d. pradės Jorio Sodeikos ir Paulinos Dūmanaitės fortepijoninis duetas. Pianistai keturiomis rankomis atliks vengriškus šokius. Atlikėjai ragina apsiauti patogiai – nežinia, kuo baigsis koncertas, kurio akcentu taps pagavus ritmas bei vingrios melodijos. 21 „Vengrų šokį“ fortepijonui, susipažinęs su romų muzika, vengrų čardašais, verbunkomis, sužavėtas ir įkvėptas folko elementų, sukūrė vokiečių romantikas J. Brahmsas.

Rugpjūčio 11 d. Lukaszas Byrdy pakvies suktis valsų ritmu, nardyti virtuoziškuose etiudų pasažuose, patirti baladės rimtį, o finale panirti į žėrintį polonezą As-dur. F. Chopino muzikos entuziastas yra koncertavęs beveik visose Lenkijos filharmonijų salėse, parengęs daugybę programų, skirtų šiam romantizmo kompozitoriui, grojęs su jo biografija ar vardu susijusiose erdvėse. Pianistas kviečiamas rengti pasirodymus JAV, Kanadoje, Kinijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje ir kt. šalyse, o savo meistriškumu bei sukaupta koncertine patirtimi nuo 2018 m. dalinasi su I. J. Paderewskio muzikos akademijos auklėtiniais Poznanėje.

Lukaszas Byrdy pakvies suktis valsų ritmu, nardyti virtuoziškuose etiudų pasažuose, patirti baladės rimtį.

Rugpjūčio 18 d. Bernardinų sode laukia susitikimas su F. Chopino muzikos ambasadore Lietuvoje, pianiste Šviese Čepliauskaite. Pasaulį pakerėjusio didžiojo romantiko gimtinėje dažnai koncertuojanti pianistė, lenkų spaudoje įvardijama kaip „viena talentingiausių profesorės Barbaros Hesse – Bukowskos mokinių, po kiekvieno koncerto sulaukianti audringų klausytojų aplodismentų“. Rečitaliui ji pasirinko iš puošnių dvarų į didžiąją koncertinę sceną iškeltus kūrinius – polonezus, valsus, mazurkas, noktiurnus.

Rugpjūčio 25 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė, jaunoji pianistė Gabrielė Agilė Bajoraitė paskutiniame „Kristupo piknike“ skambins užburiančias F. Chopino ir puikių kompanionų – L. van Beethoveno ir S. Rachmaninovo“ – melodijas. Jaunoji pianistė jau yra susikrovusi solidų kūrybinį bagažą, kuriame ne tik įvairių konkursų laurai, specialieji prizai už geriausius klasikinių, šiuolaikinių kūrinių atlikimus, bet ir pasirodymai Lietuvos bei užsienio koncertų salėse bei festivaliuose.

Fortepijono rečitaliai Bernardinų sode rengiami kartu su Lenkijos Respublikos ambasada, Lenkijos institutu Vilniuje bei Vilniaus miesto savivaldybe. Įėjimas į koncertus yra nemokamas, o į prieš juos rengiamas ekskursijas „Bernardinų, Sereikiškių, Jaunimo sodo istorijos“ reikia įsigyti bilietus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių