Quantcast

Koncerte „Velykų laukimui“ – pasaulyje pripažintas šedevras

  • Teksto dydis:

Didžiojo ketvirtadienio vakarą susitelkti rimčiai kviečia choras „Vilnius“ ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Šv. Kotrynos bažnyčioje Modesto Barkausko diriguojami kolektyvai atliks žymaus škotų kompozitoriaus Jameso MacMillano kantatą „Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai ant kryžiaus“. Koncerte dalyvaus ir kunigas Antanas Saulaitis, klausytojams jis primins šv. Velykų laukimo ir Didžiosios savaitės prasmę.

Prieš ketvirtį amžiaus BBC televizijos užsakymu sukurtas J. MacMillano kūrinys vertinamas kaip branda ir meistriškumu stulbinantis šedevras. Pasaulyje jis skambėjo jau daugiau kaip du šimtus kartų, prieš dvejus metus Nacionalinėje filharmonijoje jį atliko Lietuvos kamerinis orkestras kartu su choru iš Lenkijos. Vien lietuvių kolektyvai jį atliks pirmą kartą.

„Jau kurį laiką lūkuriavome progos ir galimybės atlikti šį kūrinį. Labai smagu, kad mūsų kūrybiniais bendraminčiais nebe pirmą kartą tampa Šv. Kristoforo kamerinis orkestras“ – apie idėją klausytojams pristatyti J. MacMillano kūrybą pasakojo choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.

„Lietuviškoji“ premjera gražiai sutampa su kompozitoriaus jubiliejumi – šešiasdešimtmetį kūrėjas mini pažerdamas premjerinių koncertų ne tik Jungtinėje karalystėje, bet ir Švedijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, kitose šalyse.

Jaunosios kartos dirigentui M. Barkauskui, neseniai stojusiam prie Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vairo, prisilietimas prie J. MacMillano kantatos – ypatingas ir labai lauktas įvykis. „Šis daugiasluoksnis kūrinys liudija didžiulę kompozitoriaus meistrystę, gilų renesanso, baroko epochos vokalinės muzikos, dirigavimo meno, chorinio dainavimo išmanymą ir subtilų gebėjimą tai perteikti muzikoje. „Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai ant kryžiaus“ stipriai sukrečia ir įpareigoja atlikėjus kuo geriau atskleisti kūrinio nuotaiką, dvasią, emociją“, – sakė dirigentas.

Koncerto Šv. Kotrynos bažnyčioje išvakarėse škotų kompozitoriaus šedevrą galės išgirsti ir Kauno publika: choras „Vilnius“ ir Šv. Kristoforo orkestras „Septynis paskutinius Kristaus žodžius ant kryžiaus“ atliks Tarptautinio kamerinės muzikos festivalio „Avanti“ koncerte Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje.

Koncertas „Velykų laukimui“ Vilniuje įvyks balandžio 18 d., 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių