Quantcast

Knygos „Algimantas Masiulis: siela po teutonų riterio šarvais“ pristatymas Vilniuje

  • Teksto dydis:

Lietuvos teatro sąjunga spalio 21 d. 18 val. kviečia prisiminti legendinį Lietuvos teatro ir kino aktorių Algimantą Masiulį. Teatrologė Elvyra Markevičiūtė kalbės apie savo knygą „Algimantas Masiulis: siela po teutonų riterio šarvais“. Šios knygos pristatymas jau vyko Kaune, Klaipėdoje, o šį kartą ir Vilniuje.

Ne viena karta šalyje užaugo lankydama spektaklius ir žiūrėdama kino filmus, kuriuose vaidino aktorius A. Masiulis. Per šešiasdešimt karjeros metų A.Masiulio biografijoje  – daugiau nei 160 vaidmenų teatro scenoje, jis įsiamžino 104 filmuose.

Knygoje prisiminimais apie aktorių dalijasi Panevėžio ir Kauno dramos teatrų aktoriai, režisieriai, dailininkai, literatai, žmona. Autorė pastebi, kad leidinyje atsiskleidžia ne tik pats A. Masiulis, bet ir vienas iš Panevėžio dramos teatro laikotarpių, santykiai su Juozu Miltiniu – jo spektaklyje „Mokinė“ 1948-aisiais aktorius sukūrė savo pirmąjį vaidmenį. 1978-aisiais A. Masiulis pradėjo vaidinti Kauno dramos teatre.

„A.Masiulis šiame pasaulyje norėjo nuveikti ką nors svaraus. Jis norėjo palikti pėdsaką, bet ne tuščią“, - sakė teatrologė Elvyra Markevičiūtė rengdama knygą apie vieną žymiausių Lietuvos aktorių.

Prisiminimų, laiškų, pokalbių knygos „Algimantas Masiulis: siela po teutonų riterio šarvais“ autorė sako norėjusi parodyti kuo įvairiapusiškesnį aktoriaus portretą – esą jis pats sakydavęs „buvęs visoks“. Nenorėjusi vien panegirikos, tad kalbino ir tuos, kurie matė ne tik jo privalumus, bet ir trūkumus.

„Kauniečiai puikiai prisimena įspūdingą, inteligentišką, džentelmeniškai  pasitempusį A. Masiulį, kuris iš tolėliau atrodė didingai nepasiekiamas, tačiau nevengdavo ir paprastų, kasdieniškų pokalbių. Ne kartą teko važiuoti tuo pačiu mikroautobusu, maestro dažniausiai sėdėdavo prie keleivių įlipimo durelių ir apie ką nors pogarsiai šnekučiuodavosi su vairuotoju. Vyrai, moterys ir net vaikai suklusdavo, primiršdavo niurkyti savo mobiliuosius telefonus”, – savo recenzijoje apie knygą kalba kultūros žurnalistas Vidmantas Kiaušas.

„Tai iš tikrųjų labai jautri, labai trapi siela po riterio šarvais, nes jo povyza buvo labai iškili, arogantiška, jį daugelis taip ir priimdavo: kaip tokį labai tokį neprieinamą. O iš tikrųjų tai ne, jis buvo labai drovus, jis buvo silpnas, jis buvo trapus, jis labai abejojo savo talentu“, – pasakoja knygos autorė Elvyra Markevičiūtė.

Algimantas Masiulis gimė 1931 m. liepos 10 d. Surdegyje, Anykščių raj. Mirė 2008 m. rugpjūčio 19 d. Kaune.

1948-1951 m. mokėsi Panevėžio dramos teatro studijoje, 1948-1976 m. buvo Panevėžio dramos teatro, o nuo 1978 m. - Kauno valstybinio dramos teatro aktorius.

2001 m. išleido knygą „Tema: visada yra galimybė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių