Quantcast

„Klasika visiems“ kviečia atlikti įspūdingąją kantatą „Carmina Burana“

  • Teksto dydis:

Muzikinis edukacinis projektas „Klasika visiems“, kurį jau penktus metus iš eilės rengia Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“, „Gaudeamus“ ir „Virgo“, šiemet muzikos raštą pažįstančius dainavimo entuziastus kviečia drauge atlikti vieną ryškiausių XX a. klasikos kūrinių – vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo kantatą „Carmina Burana“.

Projekto dalyviams talkins solistai – sopranas Gunta Gelgotė, tenoras Mindaugas Jankauskas, bosas Stein Skjervold (Norvegija), pianistai – Rokas ir Sonata Zubovai bei mušamųjų ansamblis „Günter Percussion“ (vadovas Pavel Giunter), dirigentė – Rasa Gelgotienė.

Šiemet projekto dalyvių laukia naujovė – jie susitiks ir repetuos ne vieną, kaip buvo įprasta, o du kartus. Pirmoji pasirengimo sesija vyks spalio 15 d., šeštadienį, 11 val. Vilniaus universiteto Didžiojoje auloje (M. K. Čiurlionio g. 21)

„Dėl didelės kūrinio apimties ir sudėtingumo su projekto dalyviais susitiksime ir repetuosime du kartus“, – sakė „Klasika visiems“ sumanytoja VU chorų vadovė Rasa Gelgotienė. Anot dirigentės, į projektą registruojasi daug dalyvių, kurie jame dalyvauja nuo pat pirmojo karto, susiformavo tam tikra klasikos ir gyvo muzikavimo aistruolių bendruomenė, todėl pridėtinė repeticija jiems – papildomas susitikimas su bendraminčiais ir papildomas muzikavimo džiaugsmas.

C. Orffo (1895-1982) kantata „Carmina Burana“, kurios pavadinimas lotyniškai reiškia Buro miesto dainas, sukurta pagal 1803 m. Vokietijoje, Benediktbeuerno vienuolyne rastą rankraštį su senovine prancūzų kalba, vokiečių kalbos tarmėmis bei viduramžių lotynų kalba nežinomų poetų klajoklių XIII a. parašytų 250 eilėraščių.

Iš rinkinio kompozitorius kantatai atsirinko 24 tekstus. Ciklą pradeda ir užbaigia įspūdingoji, ko gero kiekvienam klausytojui girdėta dalis – himnas permainingai likimo deivei Fortūnai „O Fortuna“. Kūrinyje apdainuojamas žmogaus gyvenimas, jo nepastovumas ir malonumai, aukštinami meilė ir vynas, lengvai pašiepiamos žmogiškosios ydos ir silpnybės.

„Carmina Burana” premjera įvyko 1937 m. Frankfurte prie Maino ir nuo tada kūrinio populiarumas neblėsta, jis ne tik nuolat atliekamas garsiausiose pasaulio scenose, bet žinomiausios jo ištraukos plačiai naudojamos filmuose, reklamoje, pop grupių perdirbiniuose.

Stipriomis emocijomis trykštančioje kantatoje siautulingas ir gaivališkas dalis darniai keičia lyriški, švelnesni ar net satyriniai epizodai. Šis patrauklus ir nepamirštamas kūrinys, pulsuojantis tvirtais ritmais ir išpuoštas skaidriomis melodijomis, klausytoją pavergia savo aistringos energijos jėga, užburia paprastu nuoširdumu, o atlikėją persmelkia džiaugsmingu jauduliu.

Antroji pasirengimo projektui sesija ir iškilmingas koncertas vyks gruodžio 10 d., šeštadienį, Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje. Išsami informacija apie galimybes dalyvauti jame pateikiama puslapyje www.klasikavisiems.lt. Susidomėjusiems tereikia internete užpildyti trumputę anketą. Pasak organizatorių, nuo registracijos pradžios per porą savaičių užsiregistravo virš pusantro šimto dalyvių. Skelbiama, kad vietų į kai kuriuos balsus liko visai nedaug.

Gražia muzikine šalies tradicija tampantis projektas pirmaisiais įgyvendinimo metais dalyvius pakvietė atlikti W. A. Mozarto „Requiem“, 2013 m. – A. Vivaldi „Magnificat“, 2014 m. – F. Schuberto „Mišias G-dur“, o pernai – prancūzų kompozitoriaus G. Fauré „Requiem“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių