Quantcast

„Kino pavasaryje“ – filmo „Mariupolis“ nacionalinė premjera

Vilniuje, festivalyje „Kino pavasaris“, įvyko režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentinio filmo „Mariupolis“ nacionalinė premjera.

Pasaulinė dokumentinio filmo „Mariupolis“ premjera įvyko Berlyno kino festivalyje šių metų vasarį, prieš kelias savaites Honkongo kino festivalyje premjera Azijoje, filmas dalyvavo konkursinėje festivalio programoje. „Kino pavasaryje“ penktadienį – nacionalinė Manto Kvedaravičiaus filmo premjera. Čia filmas taip pat dalyvauja konkursinėje programoje „Baltijos žvilgsnis“. Nacionalinėje premjeroje apsilankė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.   

2011-aisiais Mantas Kvedaravičius debiutavo dokumentiniu filmu „Barzakh“, pasakojančiu apie karo nusiaubtą Čečėniją, po penkerių metų, filme „Mariupolis“ režisierius fiksuoja Ukrainos miestą Mariupolį, mėnesį, kai miestas laukia naujos atakos ir tuo pačiu rengiasi švęsti pergalės dieną. Šiuo filmu M. Kvedaravičius pratęsia realybės tyrinėjimus, siekia perteikti kasdienybės detales, jose slypinčios būties mitologijos ir politinės žinios dermę.

„Man įdomu tos kritinės situacijos ir kokiu būdu jos yra vaizduojamos, tai užima didelę dalį vizualinio eterio, informacinėse priemonės tai yra svarbiausia, nes formuoja tam tikrą požiūri. Man įdomu kalbėti kitaip“, – sakė filmo režisierius.

Į filmo premjerą atvyko ir Mariupolyje dirbanti žurnalistė, visą mėnesį režisieriui padėjusi kurti filmą. O susipažino jie, kai režisieriui reikėjo paskolinti neperšaunamąją liemenę, kurią ji turėjo. Ir nors jis pradžioje ketino kurti filmą apie kitą vietovę Ukrainoje, vėliau, kaip sako žurnalistė, jos įkalbėtas, sutiko, kad Mariupolis – miestas, savyje talpinantis atskirą filmą.

„Nežinau, ar jis jums sakė, kad kai aš jį išsiunčiau į fronto liniją Šyrokinėje, su dešiniuoju sektoriumi, ten buvo pavojingų momentų ir visas pavojingas darbas teko jam ir operatoriams, mes bet kuriuo metu galėjome patekti į susišaudymą, bet mums viskas pavyko“, – sakė žurnalistė Irina Prudkova.

Filmas „Mariupolis“ sukurtas bendradarbiaujant Lietuvos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos kino kompanijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokie

kokie portretas
liudni suvargeliai,kokio pravedeju minos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių