Quantcast

Jungtinis Lietuvos vaikų choras kvies švęsti Vaikų gynimo dieną

  • Teksto dydis:

Birželio 1-ąją pasaulis švenčia Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Vilniuje ji bus pažymėta neeiliniu renginiu – Šv. Kazimiero bažnyčioje savo pirmąjį koncertą surengs Jungtinis Lietuvos vaikų choras.

Tai naujas kolektyvas, kuriame šiuo metu dainuoja 75 vaikai iš 15 Lietuvos miestų ir miestelių.

Jungtinis Lietuvos vaikų choras veiklą pradėjo šį pavasarį – kartą per mėnesį vaikai iš Biržų, Druskininkų, Kupiškio, Marijampolės, Mažeikių, Šiaulių, Šeduvos ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių rinkosi Vilniuje, Lietuvos liaudies kultūros centre, ir dvi dienas intensyviai repetuodavo.

Toks muzikinio švietimo modelis Lietuvoje taikytas pirmą kartą, bet pasaulyje esama nemažai pagal jį veikiančių kolektyvų, pavyzdžiui, Estijos nacionalinio operos teatro berniukų choro meno vadovas ir dirigentas Hirvo Surva jau dešimt metų dirba su jungtiniu Estijos berniukų choru. Venesueloje 1975 m. pagal šį principą įkurtas orkestras, kurio kūrėjų tikslas tuo metu buvo kovoti su skurdu ir nepritekliais atokesnėse šalies vietovėse; šis projektas taip puikiai veikė, kad ėmė sparčiai plisti ir išaugo į ištisą nacionalinę mokyklą „El Sistema“, padalinių turinčią visoje šalyje.

Jungtiniame Lietuvos vaikų chore dainuoja 12–16 metų vaikai – kiekvienas projekte dalyvaujantis miestas, mokykla, kolektyvas į Vilnių siunčia po tris savo atstovus. Projekto iniciatoriai, vaikų choras „Ugnelė“, į Jungtinį chorą labiausiai kvietė mažiau patirties turinčius, mažiau keliaujančius, mažesniuose miesteliuose dainuojančius vaikus. Drauge jie atlieka gerokai sudėtingesnę programą nei įprasta rajonų chorams, kurių pagrindinis rūpestis paprastai būna išmokti Dainų šventės programas ir sėkmingai pasirodyti atrankose. Jungtinio choro repertuare – ir visiems puikiai pažįstamas Andrew Lloydo Webberio duetas „Pie Jesu“, ir su vargonais atliekamos Benjamino Britteno „Missa Brevis in D“, ir ypač populiaraus šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus Erico Whitacre‘o „The Seal Lullaby“. „Didžiausia vertybė man – ne tik nauji kūriniai, bet ir žinios apie tai, kaip reikia dainuoti, kaip kvėpuoti, kaip apšildyti balsą... Jaučiu, kaip tobulėju su kiekviena repeticija,“ – iki pirmojo koncerto likus kelioms dienoms pasakojo keturiolikmetė choristė Augustė.

Jungtinio Lietuvos vaikų choro vadovė Valerija Skapienė, paklausta, kodėl ėmėsi tokio projekto, sakė, kad jo tikslai susiję ne tik su muzika: „Jei norime, kad mūsų šalis keistųsi, kiekvienas privalome daryti tai, ką sugebame geriausiai. Nebūtina daryti didžiulius darbus – užtenka mažų dalykų. Nuo jų ir prasideda dideli pokyčiai. Atėjo laikas, kai mes su „Ugnelės“ komanda supratome, kad mūsų gyvenimo, aplinkos, šalies niekas nepakeis, jei nieko nedarysime patys. Be to, choras kaip kolektyvas užaugo pakankamai, kad galėtų dalintis patirtimi su kitais. Jungtinio choro vaikai gyvena „Ugnelės“ šeimų namuose – vieni kitiems dovanojame ne tik scenos partnerystę, bet ir tikrą, besąlygišką draugystę.“

Vaikų gynimo dienai skirtas Jungtinio Lietuvos vaikų choro koncertas vyks birželio 1 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių