Quantcast

Judėti ir mėgautis priverčianti „Sostinės dienų“ programa

Rugsėjo 6-8 d. Vilniuje vėl karaliaus „Sostinės dienos“. Devyniolika metų gyvuojantis didžiausias miesto festivalis vilniečiams ir miesto svečiams pasiūlys per šimtą renginių.

Festivalio koncertų staigmenos

Kitą penktadienį, rugsėjo 6 d., Vilniuje prasidės tradicinis miesto festivalis – „Sostinės dienos“. Parengęs puikią programą festivalis vilniečius ir miesto svečius pasitiks smagiu atidarymo koncertu Katedros aikštėje. Čia pasirodys labiausiai pripažinta Baltijos šalių muzikos grupė – jau dvidešimt metų gyvuojantys „Brainstorm“, sugrįžę prie savo latviško pavadinimo „Prāta Vētra“.

Festivalio vadovas Remigijus Merkelys pasijuokė, kad grupės koncertas su krepšinio rungtynėmis nesidubliuos. Esą visi atidavę duoklę krepšiniui, kai Lietuvos rinktinė žais su broliais latviais, galės sugūžėti į Katedros aikštę.

Rugsėjo 7 d. į Katedros aikštę kvies britų grupė „Touch and Go“, Vanessos Lancaster ir Jameso Lyncho duetas, karaliaujantis pasaulio šokių aikštelėse. Britų kolektyvą apšildys Lietuvos elektroninės muzikos grupė „Golden Parazyth“. 

O rugsėjo 8-ąją didįjį miesto festivalį vainikuos lietuviškos scenos mohikanai – grupė „Antis“ su naująja programa „Baisiai džiugu“.

„Antis „Sostinės dienose“ dalyvavo prieš penkerius metus, džiaugiamės, kad esame vėl pakviesti. Ruošiamės surengti didingą koncertą. Parodysime naują programą „Baisiai džiugu“. Kas tai yra, jūs žinote, tai tas pats, kas „žiauriai gražu“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje šmaikštavo Algirdas Kaušpėdas.

Grupė sugros ir pačias populiariausias savo dainas, nerūdijančius hitus, kaip sakė A. Kaušpėdas, kuriuos išsaugojo ir nepamiršo.

„Esu parašęs pasaulio lietuvių jaunimo himną. Nusprendėme Sąjūdžio 25-mečiui driokstelėti tą himną visam Vilniuj. Mano manymu, tai yra labai graži daina, skambi, nebanali“, - dar vieną naujieną atskleidė muzikantas ir pridūrė, kad grupė šiuo metu yra labai geros formos.

Keturios erdvės pagal „skonį“

„Dūzgiantis“ Gedimino prospektas nusidrieks nuo Katedros iki Lukiškių aikštės. Festivalio lankytojų patogumui jis bus suskirstytas į keturias erdves.

„Menų ir muzikos gatvė“ kvies tapti vizualiųjų menų ekspozicijų ir meno dirbinių vertintojais bei savininkais. Scenose prie Kudirkos ir Lukiškių aikščių bei Nacionalinio dramos teatro vyks įvairių stilių muzikos grupių koncertai, spektakliai ir nuotaikingi projektai, vaikų ir jaunimo kolektyvų pasirodymai.

Smaližius ir gurmanus vilios „Gardžių lauktuvių kelias“. Viena šio festivalio naujienų, kad visi maisto produktai bus sugrupuoti, todėl jei jums reikės duonos, galėsite vienoje vietoje rinktis iš gausybės duonos gaminių ir t. t.

Šalia Žemaitės paminklo įsikurs „Knygų alėja“. Leidyklos pristatys knygų pasaulio naujoves, vyks susitikimai su žinomais autoriais, bus galima įsigyti knygų pigiau. Šioje vietoje organizatoriai pažadėjo ramią oazę knygų mėgėjams, kurie galės patogiai įsitaisyti ant sėdmaišių ir gurkšnodami gardžią kavą klausyti jaukių bardų dainų.

Prie Lukiškių aikštės įsikurs „Žaidimų parkas“ – vieta vaikams ir jaunimui.

Gausa žymių atlikėjų  

Jau antrus metus į festivalio programą įsilieja tarptautinio muzikos industrijos renginio „Vilnius Music Week“ koncertai. Trijose „Dūzgiančio“ prospekto scenose išvysime talentingiausius šiandienos muzikos atlikėjus ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių. 

„Džiaugiamės, kad „Vilnius Music Week“ papildo mūsų festivalį, tai yra puiki proga pasireikšti muzikantams“, - sakė festivalio vadovas R. Merkelys.

Šiemet laukia per šimtas muzikos grupių ir atlikėjų, tarp kurių ir visiems puikiai pažįstami vardai – Alina Orlova, Jurga Šeduikytė, „Golden Parazyth“, „Garbanotas bosistas“ ir daugelis kitų, ir tie, kuriems šis festivalis yra puiki proga išlįsti į dienos šviesą.

Miestą puoš menininkai

Viena didžiausių „Sostinės dienų“ naujienų – pirmą kartą rengiamas gatvės meno festivalis – „Vilnius Street Art“. Jo organizatorė Ūla Ambrasaitė teigė, jog idėja surengti tokį festivalį gimė visai netikėtai.

„Su Malaizijoje gyvenančiu lietuvių menininku Ernestu Zacharevičiumi kalbėjome apie tai, kokį darbą Lietuvoje jis galėtų atlikti legaliai. O pradėjus vystyti tą mintį, siekėme gauti leidimus išskirtinėse miesto vietose. Tada nusprendėme, kad jei jau dedame tiek pastangų, kodėl nepasikvietus ir kitų – žymių – menininkų“, - pasakojo Ū. Ambrasaitė.

Taigi penkios miesto erdvės – „Lietuvos“ kino teatras, Rotušė, Šiuolaikinio meno centras (ŠMC), Šv. Jokūbo ligoninės ir pastato jaukioje Odminių gatvėje sienos – buvo patikėtos menininkams.

E. Zacharevičius jau netrukus savo darbą pristatys ant „Lietuvos“ kino teatro. Italas Sebastiano Maiolino ir gruzinas Ivane Ksnelashvili ruošia originalų projektą ant Rotušės kolonos. Su nekantrumu laukiama pasaulinio garso amerikiečių menininko Marko Jenkinso, geriausiai žinomo kaip įvairių skulptūrinių instaliacijų gatvėse autoriaus, darbų ant ŠMC pastato stogo.

O du jauni, bet jau pripažinti lietuvių gatvės meno atstovai – Antanas Dubra ir Jurgis Tarabilda – mėgins „prakalbinti“ sienas. A. Dubra pristatys kūrinį ant Šv. Jokūbo ligoninės sienos (iš J.Tumo-Vaižganto g. pusės), J.Tarabilda kurs ant tuščios sienos Odminių gatvėje.

Pagaliau atvers vartus

Ir dar viena festivalio staigmena – vilniečiams vartus pagaliau atvers atsinaujinęs, galima sakyti, net neatpažįstamai pasikeitęs Bernardinų sodas. Rekonstruotas parkas atgavo savo istorinį pavadinimą ir pasitiks lankytojus autentiška XIX a. aplinka.

Užmarštin festivalis nenustūmė ir devintą kartą rengiamo respublikinės neįgaliųjų darbų parodos-mugės-koncerto „Tau, Vilniau“. Tai Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ organizuojamas renginys, kuris siekia suartinti negalią turinčius ir sveikus žmones. Šventėje dalyvaus apie 1,5 tūkst. neįgaliųjų iš visos Lietuvos. Kaip sakė organizatoriai, ši mugė – tai galimybė neįgaliems žmonėms pristatyti visuomenei savo kūrybinius ir darbinius pasiekimus bei neišsenkančią dvasios stiprybę.

 

„Sostinės dienų“ programa iš tiesų gausi pačių įvairiausių renginių, linksmybės Vilnių, neabejotinai, lydės visas tris rugsėjo dienas (6-8 d.). Visi festivalio renginiai yra nemokami, o išsamią programą galite rasti adresu www.sostinesdienos.lt. Visiems „žiauriai“ smagaus festivalio!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių