Quantcast

Į Trakų pilį kviečia vienuoliktoji „Naktis muziejuje“

  • Teksto dydis:

Gegužės 20 d., penktadienį, kviečia praleisti vakarą Trakų pilyje. Čia nuo 19-tos valandos vyks antrą dešimtmetį pradedantis renginys „Naktis muziejuje“ ir parodos „Naktis muziejuje. Dešimtmečio akimirkos“ atidarymas. Dešimties renginių vaizdus šimte nuotraukų įamžino Kazimieras Barišauskas, Olegas Ševeliovas, Viktoras Neliubinas ir Renata Drukteinytė.

„Žmonės noriai lanko muziejaus gyvosios istorijos renginius, aktyviai juose dalyvauja, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Dėl to ir renginyje „Naktis muziejuje“ gausu istorinės rekonstrukcijos elementų. Netradicinis istorijos bei muziejaus erdvių pateikimas priartina muziejų prie įvairaus amžiaus bei poreikių lankytojų. O paroda įamžins šią patirtį“.

Trakai ir jų pilys užima ypatingą vietą Lietuvos ir LDK istorijoje. Iš Trakų išžygiavo Vytauto pulkai į Žalgirį, čia valdovas kūrė daugelį planų, ko gero, būtent tarp šios pilies mūrų, apmąstė ir mūšio strategiją. Apie tai primins Didžiosios menės programa. Čia vyks projekto „Migruojantis kinas“ dokumentinio filmo „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“ peržiūra ir susitikimas su kūrybine grupe. Pradedant renginių ciklą „Susitikimas su kūrėjais“, pasidalinti tuo, kas inspiravo kurti darbus, kurie šiandien puošia Trakų ir Medininkų pilis ir pasakoja Lietuvos istoriją, atvyks du menininkai, prof. Giedrius Kazimierėnas ir Virginijus Stančikas. Viduramžių tematiką sustiprins muzikantas Dainius Jucius, kuris XIII–XV a. muziką atliks skersine fleita, trijų skylių fleita (Tabor Pipe), dūdmaišiu ir kitais senoviniais muzikos instrumentais. Besidominčius atlikėjas pamokys groti dambreliu. Toks instrumentas buvo rastas archeologams kasinėjant Trakų pilį. Programa Didžiojoje menėje baigsis pirmą kartą šios pilies istorijoje įvyksiančiu ne kalavijų, o protų mūšiu „Įdomieji viduramžiai“.

Pilies kieme lankytojams koncertuos meno kolektyvai. Dėl mažiausiųjų atvyksta Vilniaus teatras „Lėlė“, kuris atvers jiems „Pasakų dėžutę“. Senojo šokio trupė „Festa Cortese“ savo pasirodymu primins, kad esame viduramžių pilyje. Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvas „Lakiūtė“ mokys dzūkiškų atitartinių. Ne vienam krūtinę užplūs pasididžiavimo banga lietuvių liaudies dainas uždainavus grupei „Ugniavijas“, protėvių jėga trykš ir folkroko grupės „Ūkanose“ koncertas.

Visą vakarą savo amatų paslaptimis dalinsis nagingieji meistrai. Bus galimybė ir unikalų dirbinį įsigyti. Renginyje dalyvaus „Dvaro meistrai“, „Vilniaus puodžių cechas“, tautodailininkai. Vyks lobio ieškojimas, naktinės ekskursijos, susitikimai su istoriniais personažais, edukaciniai užsiėmimai. Aktyviausiems bus siūloma dalyvauti strėlių mūšyje, o pavargus prisėsti pilies smuklėje. Besidomintieji ugnies magija Didžiajame kieme turės galimybę patyrinėti fakyrų įrankius ir pabandyti vieną ar kitą iš jų įvaldyti. Ugnies studija IGNI savo debiutine programa vainikuos viso renginio programą. Vidurnaktį atsisveikinsime iki kitų Trakų istorijos muziejaus renginių.

Renginys mokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių