Quantcast

Į Lietuvos nacionalinį muziejų plūsta su COVID-19 susiję eksponatai, žada parodą

Lietuvos nacionalinis muziejus, balandį pakvietęs skirti įvairius su koronaviruso pandemija susijusius daiktus, sulaukė per 130 eksponatų.

Įdomiausius jų žadama pristatyti jau netrukus, o ateityje – surengti didesnę parodą.

„Iniciatyva sulaukė atsako, pereiname į antrą etapą – gauname jau pačius eksponatus fiziškai: kontaktuojame su žmonėmis, jie mums daiktus atveža, pristato. Labai smagu žiūrėti, kai gali ne tik paskaityti tas istorijas, pamatyti nuotraukas, pamatyti pačius objektus. Ir žmonės nesustoja – mes akcijos nestabdysime, ji tęsis“, – BNS sakė muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.

Tarp įdomesnių eksponatų ji paminėjo šią savaitę muziejaus iš vienos merginos gautus marškinėlius su trisdešimčia išsiuvinėtų žodžių ar reiškinių, kurie žmonėms asocijuojasi su karantinu. Dar vienas – akvarele išlietas darbas, kaip mergina lygina kaukę ir kartu atsiųsta pati kaukė. Neseniai gautos ir specialiai dizainerių kurtos vestuvinės veido kaukės.

„Yra ir tokių meniškų dalykų, bet, aišku, renkame ir tuos objektus, kurie atspindi realią situaciją. Turėjome kelionės įrašą iš Azijos, turime tokį pat dienoraštinį įrašą iš Italijos, t. y. karantino metu žmonės keliavo kitose šalyse ir įrašinėjo tokius kasdienius dienoraščius, kaip kinta situacija. Žinome, kad toks dienoraštis ir Lietuvoje, tikiuosi, kad jį gausime ir ateities kartoms bus puikus palyginimas, kaip žmonės skirtingai tai išgyvena“, – sakė R. Kačkutė.

Labai smagu žiūrėti, kai gali ne tik paskaityti tas istorijas, pamatyti nuotraukas, pamatyti pačius objektus.

Muziejus taip pat sulaukė vienos robotikos mokyklos 3D skeneriu sukurto šablono, kurį panaudojus galima 3D spausdintuvu atsispausdinti apsauginį veido skydelį.

Anot R. Kačkutės, artimiausiu metu ketinama prašyti medikų koronaviruso testų pavyzdžių – apyrankių ar popierinių lapelių. Vilniaus, Kauno savivaldybės ir kai kurios kitos atiduoda muziejui apie draudimus įspėjančius ženklus iš viešųjų erdvių.

„Yra keli etapai, bet tikrai įdomiausius eksponatus po vieną parodysime, pristatysime netolimoje ateityje, nes istorijos – tokios įdomios, bus tokios trumpalaikės parodėlės. Ateityje, kai praeis šitas virusas ir mes jį būsime nugalėję, tada, žinoma, darysime rimtą parodą. Reikia laiko distancijos, kad galėtumėme tai įvertinti“, – tvirtino muziejaus direktorė.

Muziejus laukia įvairių – tiek apčiuopiamų daiktų, kaip improvizuotos kaukės, tiek gyventojų užfiksuotų patirčių, kūrybinių sumanymų, darbui iš namų reikalingų sprendimų, laisvalaikį praskaidrinusių dalykų, pavyzdžių, kaip per karantiną keitėsi mokymosi procesas ir kokia buvo kasdienybė.

Muziejus tikisi ir virtualios medžiagos: įrašų internetiniuose dienoraščiuose, skaitmeninių nuotraukų, vaizdo įrašų. Vienintelė keliama sąlyga – eksponatai turi būti aiškiai susiję su COVID-19 situacija.

Norintieji pateikti muziejui būsimus eksponatus gali tai padaryti užpildę atmintinę internete adresu lnm.lt/covid19.

Lietuvos nacionalinis muziejus saugo daugiau nei 1 mln. 300 tūkst. eksponatų, dirba ne tik su istorinius laikus menančiais artefaktais, bet ir stengiasi užtikrinti šiandienos išsaugojimą ateičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių