Quantcast

Holokausto baisumus primins liudininkai

Vilniuje duris atvėrė unikali paroda – joje holokausto baisumai pateikiami liudininkų akimis. Parodos autoriai teigia, kad tai pirmas kartas, kai masinės nacių vykdytos žydų žudynės atskleidžiamos ne jas išgyvenusiųjų, bet mačiusiųjų prisiminimais. Per tyrimą, trunkantį jau dešimtmetį, buvo surinkta daugiau kaip keturi tūkstančiai liudijimų, patvirtinta 1700 masinių žudynių vietų Rytų Europoje.

„Žydai ėjo grupėmis po šešis susikibę rankomis“. „Vaikai buvo areštuoti mokykloje“. „Žydai turėjo nusirengti visiškai“. Tai – prisiminimų nuotrupos. Ne holokaustą išgyvenusiųjų, o jį mačiusiųjų. Ne žydų tautybės liudininkų prisiminimų nuotrupos surinktos iš Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, Moldovos, Rumunijos, Makedonijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Visi liudijimai užfiksuoti organizacijos „Yahad – In Unum“ per net dešimtmetį trukusį tyrimą. Jo metu ne tik išsiaiškinta nacių vykdytų nusikaltimų schema, bet ir per beveik aštuonias dešimtis ekspedicijų patvirtinta 1700 masinių žudynių vietų, surinkta 4000 liudijimų. Prieš porą metų ši organizacija tyrimus pradėjo ir Lietuvoje.

„ Šaudymai vyko ne tik Paneriuose ar Kaune, bet visoje Lietuvos teritorijoje. Mes žinome daugiau nei 130 masinių kapaviečių Lietuvoje, tai reiškia, kad šaudymai vyko visur. Mes surinkome liudijimus ir registravome masines kapavietes Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, Palangos, Alytaus, Marijampolės, regionuose ir dar yra vietų, kur reikia atlikti tyrimus“, – pasakojo „Yahad – in Unum“ organizacijos Tyrimų centro direktoriaus pavaduotojas Michalas Chojakas.

Organizaciją 2004 metais įkūrė prancūzų kunigas. Pagrindinė jos užduotis – identifikuoti ir užfiksuoti Rytų Europos vietas, kur naciai Antrojo pasaulinio karo metais masiškai naikino žydus. Tyrimo medžiaga virto kilnojamąja paroda „Sušaudyti: Yahad - In Unum tyrimų dešimtmetis” ir atskleidžia sistemingą žydų ir romų žudymą buvusios Sovietų sąjungos teritorijoje.

„Tyrimas tęsiasi – viena komanda dirba Lenkijoje, kita netrukus išvyks į Rusiją. tai lenktynės su laiku – liudininkai miršta kiekvienais metais. Bet stengiamės surinkti kuo daugiau informacijos apie masines žydų aukų kapavietes, jas užfiksuoti“, – teigė „Yahad – In Unum“ organizacijos direktoriaus pavaduotojas Emmanuelis Cortey‘us.

„Dauguma iš jų tuo metu buvo vaikai, kai vyko holokaustas. Jie buvo tarsi tie tylieji liudytojai, kurie tiktai stebėjo ir patys nereagavo, bet ir negalėjo, būdami vaikais kaip nors įtakoti esamų aplinkybių. Ir visą gyvenimą tos patirtys kamavo juos ir, galbūt, kai kurie užaugo traumuoti psichologiškai. Ir tai yra dar kita holokausto pusė, nematyta“, – pasakojo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centro vadovė Ieva Šadzevičienė.

1941–1944 metais vien parodoje pristatomame regione buvo nužudyta daugiau nei 2 milijonai žydų. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre eksponuojamą parodą bus galima apžiūrėti iki lapkričio 22 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių