Quantcast

Geriausia „ArtVilnius‘16“ jaunoji menininkė: menas slypi kasdienybėje

  • Teksto dydis:

Vilniaus parodų ir kongreso centre „Litexpo“ prasidėjusioje septintojoje tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘16“ tradiciškai išrinktas ir paskelbtas geriausias jaunasis menininkas (iki 35-erių metų).

Šiais metais laureate tapo Beatričė Mockevičiūtė, 21-erių metų VDA studentė iš Vilniaus.

Iš viso meno mugėje skelbiamos 7 nominacijos, tačiau geriausio jaunojo menininko yra išskirtinė tuo, jog jos vienintelės nugalėtojui yra skiriamas specialus piniginis prizas – 1000 eurų premija, kurią įsteigė „ArtVilnius‘16“ mecenatas, advokatų kontora „Cobalt“. Dažnai šį apdovanojimą laimėję menininkai taip pat susilaukia ir didžiulio tarptautinio susidomėjimo.

Menas slypi kasdienybėje

B. Mockevičiūtė mugėje dalyvavo pirmą kartą kartu su Vilniaus dailės akademijos galerija „Penki malūnai”. Pasak nugalėtoją išrinkusios komisijos pirmininko Julijono Urbono, laureatė sužavėjo savo jaunu amžiumi ir kūrybine branda. Šia instaliacija jaunoji menininkė sugebėjo kasdieninėje pramoninėje aplinkoje atrasti poeziją ir patį gyvenimą pavertė kūrybinės išraiškos priemone. Mugėje eksponuojamą kūrinį sudaro šviesos projekcija pro organinį stiklą bei iš standartinių aliuminio profilių sukurti kaleidoskopai.

Pasak pačios B. Mockevičiūtės, savo kūriniais ji siekia pakviesti žiūrovą naujai pažvelgti į daiktus ir medžiagas, kuriomis neišvengiamai naudojamės kasdienybėje bei pamatyti jas atsietai nuo joms įprastos paskirties. Tokio žvilgsnio rezultatas dažnai gali būti sunkiai apibūdinamas žodžiais, tačiau yra patiriamas tiesiogiai ir jusliškai. Jaunoji kūrėja džiaugiasi šiuo prizu ir tikina, kad jis taps svarbia motyvacija įgyvendinti pastaruoju metu plėtojamas naujas kūrybines idėjas ir jas pristatyti plačiajai publikai.

Investicija į progresyvią ateitį

Geriausio jaunojo menininko premiją įsteigusios advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis partneris Lietuvoje Irmantas Norkus teigia, kad jau dabar reikia skatinti jaunuosius menininkus kurti didelius darbus ir padėti kloti jų kūrybinio kelio pamatus. „Yra sakoma, jog rytojus ateis šiandien. Todėl jau dabar turime galvoti, kokį pasaulį sukursime ir kokiame gyvens mūsų vaikai. Mūsų jaunieji menininkai yra mūsų ateitis, jie yra tie, kurie kurs progresyvią visuomenę. Mus ypač džiugina tai, kad tarptautinėje meno mugėje nugalėjo lietuvė. Tai parodo, kiek turime talentingų, veržlių ir drąsių, kūrybiniais sprendimais stebinančių jaunų žmonių savo šalyje, kurie galbūt ateityje garsins Lietuvos vardą ir konkuruos su bet kuria pasauline meno figūra“, – sako I. Norkus.

Pernai metų nugalėtojo Petro Lincevičiaus iš Šilavoto kaimo kūrybinis gyvenimas po meno mugės tapo itin intensyvus. „Praėjo vos metai, o pernykštis nugalėtojas jau surengė asmeninę parodą Berlyne, keturias parodas Lietuvoje, bendrus projektus su architektais. Šiuo metu jis reziduoja JAE, Abu Dabyje, kur kartu su grupe Lietuvos menininkų atidarė parodą. Smagu realiais pavyzdžiais matyti, kaip aktyviai mūsų jaunimas plėtoja savo kūrybinę karjerą“, – pasakoja I. Norkus.

Apie ArtVilnius’16 apdovanojimus

Be geriausio jaunojo menininko nominacijos, geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimuose ir apdovanojimuose įsteigtos dar 6 nominacijos: „Geriausia Lietuvos galerija“, „Geriausia užsienio galerija“, „Geriausias menininkas“, „Geriausia instaliacija“, „Geriausia žiūrovų išrinkta galerija“, „Geriausias žiūrovų išrinktas menininkas“. Nugalėtojus išrenka speciali „ArtVilnius’16“ meno kritikų ir žurnalistų komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių