Quantcast

„Gaidos“ susitikimai – ne tik scenoje, bet ir greta jos

  • Teksto dydis:

Spalio 21 d. startuojantis 26-asis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ siūlo susitikimus su įdomiais ir garsiais šių dienų kūrėjais bei atlikėjais – tiek scenoje, tiek greta jos.

Prieš atidarymo koncertą spalio 21 d. Nacionalinės filharmonijos svetainėje vyks susitikimas su bene garsiausia šių dienų Australijos kūrėja Liza Lim (pradžia 18 val.), o spalio 29 d. prieš „Gaidos“ simfoninės muzikos koncertą Kongresų rūmuose su publika susitiks žymus JAV muzikos postminimalistas Michaelas Gordonas. Susitikimų pradžia 18 val. Įėjimas laisvas.

Po susitikimų su publika garsūs užsienio kūrėjai dalyvaus savo kūrinių premjerose Lietuvoje. Spalio 21 d. „Gaidos“ atidarymo koncerte nuskambės įspūdingas L. Lim kūrinys simfoniniam orkestrui „Perlamutras, ochra, plaukų virvelė“ (atl. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirig. Jonathan Berman). O spalio 29 d. Kongresų rūmuose įvyks M. Gordono – kultinės grupės „Bang On A Can All Stars“ įkūrėjo – šiais metais sukurto fortepijoninio koncerto „The Unchanging Sea“ premjera Europoje (atl. Zbignevas Ibelhauptas ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, dirig. Robertas Šervenikas).

Tačiau pagrindiniai susitikimai su kompozitoriais ir atlikėjais, žinoma, vyks scenoje.

Spalio 21 d. pirmą kartą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje nuskambės kompozitoriaus Vytauto Germanavičiaus kūrinys saksofonui ir simfoniniam orkestrui „Povandeninė geometrija“ (2016), kurį pristatys charizmatiškasis Lietuvos džiazo ambasadorius, saksofonistas Liudas Mockūnas. Pasak V. Germanavičiaus: „Hiperbolinės geometrinės formos aptinkamos ir žemės, ir vandenynų organizmuose, ypatingai besidriekiančių įvairiaspalvių koralinių rifų, banguojančiuose formų atoluose. Ten, hiperbolinėse erdvėse, auga ir gyvena hiperbolinių formų kaktusai, kalijos, koralai, didžiuliai gėlių žiedai, kurie vos palietus susigarbanoja, rudadumbliai, pintys ir kiti. Gamtoje hiperbolinės formos egzistuoja milijonus metų, bet mokslininkai šimtmečiais stengėsi paneigti tokių struktūrų egzistenciją...“

Atrasti skambančias hiperbolines formas V. Germanavičiui padės ne tik ekspresyvusis džiazo virtuozas L. Mockūnas, bet ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas kylančios britų dirigavimo žvaigždės J. Bermano.

Taip pat atidarymo koncerto programoje – vieno žymiausių iš dabar gyvenančių Europos kompozitorių, šiemet 90-metį švenčiančio vengrų naujosios muzikos klasiko György Kurtágo erdvinės muzikos šedevras – Dvigubas koncertas fortepijonui, violončelei ir dviem kameriniams ansambliams (1990), bei Vykinto Baltako „commentum“ violončelei ir orkestrui (2016) premjera. Solistai – garsūs muzikos virtuozai iš Italijos: Francesco Dillonas (violončelė) ir Emanuele Torquati (fortepijonas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių