Quantcast

G. Fauré „Requiem“ – Paryžiaus išpuolių aukoms pagerbti

  • Teksto dydis:

Muzikinio edukacinio projekto „Klasika visiems“ rengėjai kviečia klausytojus gruodžio 12 d., šeštadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje pasiklausyti garsaus prancūzų kompozitoriaus Gabrielio Fauré „Requiem“ ir pagerbti Paryžiaus teroristinių išpuolių aukas. Kūrinį po visą dieną trukusių repeticijų atliks projekto organizatoriai – Vilniaus universiteto (VU) chorai „Gaudeamus“, „Virgo“ ir „Pro musica“ su VU kameriniu orkestru – ir gausus būrys užsiregistravusių muzikos raštą pažįstančių klasikos gerbėjų.

G. Fauré „Requiem“ solines partijas atliks sopranas Gunta Gelgotė ir bosas Nerijus Masevičius, diriguos VU chorų vadovė Rasa Gelgotienė. Projekte nuo pat jo ištakų dalyvaujantis, Pauliaus Bernardo Koncės vadovaujamas, VU kamerinis orkestras taip pat pagrieš lietuvių kompozitoriaus G. Kuprevičiaus kūrinį „Elegija Tėvynę palikusiems“. Solistas – akordeonininkas Jonas Stonkus. Koncertas nemokamas.

„Klasika visiems“ koncertas nuo kitų skiriasi tuo, kad internetu užsiregistravę, iš natų dainuoti galintys, dalyviai, VU kolektyvai ir solistai susitinka sutartą dieną ir po visą dieną trunkančių repeticijų kūrinį vakariniame koncerte atlieka klausytojams.

„Džiugina, kad yra tiek daug klasikinę muziką mylinčių ir gyvai muzikuoti norinčių žmonių“, – sakė projekto sumanytoja ir dirigentė Rasa Gelgotienė. Pasak chorvedės, jau ketvirtus metus vykstančiame projekte dalyvauti užsiregistravo per du šimtus dalyvių ir G. Fauré „Requiem“ šiemet atliks apie 400 klasikos entuziastų būrys.

G. Fauré „Requiem“ dažai apibūdinamas kaip skaidraus liūdesio ir vilties „Requiem“. Savitai traktuodamas mirties temą kompozitorius įvedė ne tik daug muzikinių, kompozicinių ir harmoninių naujovių, bet ir pertvarkė tradicinį mirusiųjų liturgijos tekstą – atsisakė kai kurių dramatiškų ir Akopalipsės vaizdais persmelktų dalių.

Šios naujovės išreiškė kompozitoriaus požiūrį į mirtį, jis sakė ją įsivaizduojąs„ kaip palaimingą išsilaisvinimą, laimės anapus siekį, o ne skausmingą perėjimą iš vieno būvio į kitą“. Tai atsispindi ir kūrinyje, čia jaučiamas susikaupimas, susimąstymas, paslaptingumas. Bendras „Requiem“ skambesys kuria švelnumo, nustebimo, nuolankumo, šviesaus liūdesio, melancholijos ir vilties atmosferą. Yra pasažų, kuriuose jaučiamas siaubas, skausmas, baimė, abejonė, bet pabaigoje visuomet pasirodo šviesa.

Didelio dalyvių susidomėjimo sulaukiančio ir daugybę klausytojų sutraukiančio edukacinio projekto „Klasika visiems“ tikslas – įtraukti muziką mėgstančius žmones į gyvą muzikavimą, priartinti juos prie klasikinės muzikos lobyno, bendrame skambesyje suvienyti visų muziką mėgstančiųjų balsus ir skleisti kūrybingo bendradarbiavimo idėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių