Quantcast

Festivalyje „Skamba skamba kankliai“ – tūkstančiai folkloro atlikėjų

  • Teksto dydis:

Šiemet festivalyje „Skamba skamba kankliai“, vykusiame gegužės 21–26 dienomis, pasirodė apie 2 tūkstančiai folkloro atlikėjų iš 11 pasaulio šalių, tarp kurių tradicinės muzikos puoselėtojai iš Australijos, Baltarusijos, Estijos, Graikijos, Lenkijos, Rusijos, Sakartvelo, Sardinijos (Italija) bei Ukrainos.

Šventėje, dar vadinamoje „metiniais folkloro atlaidais“, buvo per 40 įvairiausių renginių. Pagrindinė „Skamba skamba kankliai“ scena šiemet sugrįžo į Bernardinų sodą, kur vyko ne tik koncertai, bet ir ypač didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusi tautodailininkų ir kulinarinio paveldo mugė. Joje buvo galima ne tik įsigyti tradicinių papuošalų, molinių ar medinių indų, gintaro dirbinių, rūbų, kosmetikos ar šiaudinių sodų, bet ir pasimokyti tradicinių amatų: medžio drožybos, indų žiedimo, riešinių mezgimo, kalvystės amato ir kt.

Vienas ypatingiausių jau 47-ojo festivalio renginių – vyrų dainoms skirtas vakaras Vilniaus rotušėje. Dviejuose koncertuose tradicines dainas atliko tiek vyrai iš Lietuvos folkloro ansamblių, tiek ir festivalio svečiai iš Estijos, Sardinijos (Italija), Tuvos (Rusija) bei Ukrainos.

„Skamba skamba kankliai“ festivalyje skambėjo ne tik autentiškas, „grynas“ folkloras, bet ir jo interpretacijos. Trečiadienį (gegužės 22 d.) Švč. Trejybės bažnyčioje vyko paslaptingas erdvinės muzikos projektas „Spengla“, kuriame tradicinis dainavimas jungiamas su chorine muzika.

Taip pat šiais metais festivalyje vyko visiškai naujas renginys „Tradicijų akiračiai: pažinti, suprasti“, skirtas paties smalsiausiems lankytojams. Susitikimuose buvo galima iš arčiau susipažinti su festivalio svečiais ir jų tradicijomis. „Skamba skamba kankliai“ organizatoriai džiaugiasi, kad renginys susilaukė susidomėjimo ir žada jį rengti ir kitais metais.

Ypatingas dėmesys festivalyje buvo skiriamas vaikams. Visą sekmadienį, gegužės 26 dieną, Bernardinų sode veikė amatų ir žaidimų kiemas, buvo rodomas interaktyvus spektaklis–žaidimas „Kiškio vestuvės“, veikė įvairios amatų dirbtuvės. Vaikai mokėsi žalvarinių papuošalų ir nendrinių birbynių gamybos, knygrišybos, vaškinių žvakių liejimo, juostų vijimo ir kitų tradicinių amatų.

Taip pat sekmadienį folkloro ansambliai pripildė senamiesčio aikštes, kiemus ir gatves – šokiais ir dainomis džiugino tiek vilniečius, tiek miesto svečius. Festivalio dalyviai ne tik patys šoko, grojo ir dainavo, bet ir praeivius pamokė tradicinių šokių žingsnelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nui

nui portretas
o tai ko neraset pries savaite prasidedant tai sventei?!? juk kiek pilieciu galejo atvaryt ja stebet...o rasot po savaites kada saukstai po pietu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių