Quantcast

Festivalyje „Gaida“ – muzikinio filmo premjera ir „Synaesthesis“ koncertas

  • Teksto dydis:

Artėja didžiausias šiuolaikinės muzikos renginys Lietuvoje, aktualios muzikos festivalis „Gaida 2020“. Pernai pelnęs Europos festivalių laureato vardą „EFFE Laureate 2019-2020“, šiemet festivalis taip pat siūlo išskirtinę programą, kurioje ne tik platus spektras intriguojančių koncertų, bet net ir filmo premjera.

Originaliomis idėjomis ir įtaigiais pasirodymais pagarsėjęs Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ lapkričio 4 d. festivalyje pristatys kompozitoriaus Dominyko Digimo ir kino menininko Kristijono Dirsės muzikinį filmą „Why Does This Appear?“ su gyvu muzikos atlikimu, kuriam vadovaus vienas ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos dirigentų Karolis Variakojis.

Muzikinis filmas „Why Does This Appear?“ (2020) festivalyje „Gaida“ pristatomas rubrikoje „Žvilgsnis į atmintį“. Šio kūrinio autoriai tyrinėja, kaip veikia mūsų atmintis: kodėl atsiranda prisiminimai ir kokia tikroji jų paskirtis. Tai nebylus filmas, kurio pasakojimas formuojamas panaudojant tik kinematografinę kalbą ir muziką. Kompozitorius – Dominykas Digimas, režisierius ir scenarijaus autorius – Kristijonas Dirsė, operatorius – Linas Žiūra, scenografija – „Random Heroes“, kostiumai – Mortos Nakaitės, prodiuserė – Liucina Mackialo.

Filmo scenarijaus pagrindu tapo devyni ryškiausi septynių juostos herojų prisiminimai. Anot autorių: „Sekant atminties grandine, asmeninės istorijos pasakojamos ir perpasakojamos, kaskart šiek tiek keičiant kiekvieno prisiminimo akcentus. Nykstant ribai tarp realių ir įsivaizduotų praeities įvykių atsiveria subjektyvioji atminties prigimtis. Filmas skendi tarp siurrealistinio siluetų pasaulio ir dokumentikos. Tai savotiška iliuzija, kurios aktoriais tampa Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ atlikėjai.“

Filmo premjeros metu gros Vytenis Gurstis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Diemantė Merkevičiūtė (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Donatas Butkevičius (kontrabosas), Pranas Kentra (elektrinė gitara), Andrius Rekašius (perkusija), Marta Finkelštein (fortepijonas). Dirigentas – Karolis Variakojis.

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ buvo įkurtas 2013 m. kompozitoriaus D. Digimo ir dirigento K. Variakojo. Pagrindinė ambicingų jaunųjų atlikėjų misija – atlikti Lietuvos ir užsienio kūrėjų šiuolaikinės muzikos kūrinius, kreipiant dėmesį ne tik į garsą, bet ir kuriant atitinkamą pasirodymo erdvę, vizualiką, judesį ir pan.

„Synaesthesis“ aktyviai dalyvauja Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės muzikos gyvenime ir jau yra surengęs nemažai koncertų Estijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kipre, o dėl pasaulinės pandemijos atidėti planai koncertuoti Niujorke, Maskvoje ir Rygoje. Ansamblis 2017 m. apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos „Jaunojo kūrėjo“ premija, 2018 m. buvo Lietuvos kompozitorių sąjungos reziduojančiu ansambliu, o 2019 m. Vilniaus m. savivaldybė kolektyvui suteikė Vilniaus miesto ansamblio vardą.

Festivalyje „Gaida 2020“ pristatomas ansamblio „Synaesthesis“ koncertas su Dominyko Digimo ir Kristijono Dirsės muzikinio filmo „Why Does This Appear?“ premjera – lapkričio 4 d. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių