Quantcast

Festivalio „Midsummer Vilnius“ programoje – kūrybai įkvepiantys pasirodymai

  • Teksto dydis:

Nors pakitusi kasdienybė, retas, dažnai net baimę keliantis ryšys su išoriniu pasauliu, vis didėjantis nerimas ir apatija, regis, turėjo įšaldyti kūrybiškumą ir norą kurti, tačiau menininkai ir atlikėjai dar kartą įrodo, kad kultūra yra priešnuodis viskam, kas negatyvu, ir kurti nesustojo net tada, kai sustingo visas pasaulis. Šiais kūrybos rezultatais ir pokyčius išgyventi padedančiomis meno savybėmis galės įsitikinti ir festivalio miesto širdžiai „Midsummer Vilnius“ žiūrovai: liepos 12-23 dienomis miestiečiai ir miesto svečiai Valdovų rūmuose turės galimybę pirmieji džiaugtis naujais, dar niekur negirdėtais muzikos kūriniais, šokio teatro premjeromis, netikėtais atlikėjų bendradarbiavimo rezultatais, svečiais iš užsienio ir kitomis, įkvepiančiomis bei įprastybę keičiančiomis patirtimis.

Festivalio vadovas Valdas Petreikis sako, kad šią vasarą „Midsummer Vilnius“ lankytojų lauks susitikimai su tiek jau žiūrovų pamėgtais, tiek dar niekada į festivalio sceną nežengusiais atlikėjais, kurie ne tik grąžins primirštą gyvo pasirodymo potyrį ir malonumą, bet ir dovanos stiprias emocijas. „Šių metų programa žada, jog nei vienas pasirodymas nebus toks, kokį galėjote išvysti ar išgirsti iki šiol: kiekvienas festivalio scenoje pasirodysiantis artistas dovanos naują ir netikėtą patirtį. Būtent tam idealiai tinka Valdovų rūmų didžiojo kiemo erdvė ir atmosfera“, – tikina jis.

10 įkvepiančių vasaros vakarų „Midsummer Vilnius“ – tiek renginių suplanuota šių metų „Midsummer Vilnius“ programoje, kurių laukia visi – tiek žiūrovai, tiek patys atlikėjai.

Pasirodymai, padėsiantys grįžti į nostalgišką realybę: „Empti Orchestra“ ir A. Mamontovas

Šių metų festivalį „Midsummer Vilnius“ atidarys „Empti Orchestra“ koncertas. Daugelį metų dirbę prie atskirų projektų, grupės nariai Giedrė Kilčiauskienė ir Paulius Kilbauskas visus festivalio lankytojus vėl džiugins visų mylima muzika, kuriai aranžuotes kuria talentingasis Jievaras Jasinskis. Vieną populiariausių visų laikų Lietuvos muzikos grupių ant scenos galima pamatyti itin retai, todėl ši proga juos išgirsti – beveik unikali.

Prisiminti, kokios dainos ir kūriniai skambėjo koncertuose bei festivaliuose, ką reiškia be jokios baimės stovėti minioje ir kartu su ja iškėlus rankas į dangų šokti ir dainuoti, visiems „Midsummer Vilnius“ žiūrovams padės Andrius Mamontovas. Šįsyk atlikėjas visus džiugins ne tik visiems gerai žinomais kūriniais, bet ir bent truputėlį leis prisiliesti prie šiais metais pasirodysiančio naujo albumo.

A. Cholinos šokio teatro premjera ir naujo P. Bence’o albumo pristatymas

Dvidešimties metų jubiliejų švenčiantis Anželikos Cholinos šokio teatras festivalio žiūrovams dovanoja galimybę pirmiesiems Vilniuje pamatyti šokio spektaklio premjerą „Pikų dama“, sukurtą paslaptingiausio ir mistiškiausio A. Puškino apsakymo motyvais. Baleto solistės Beatos Molytės kūrybinės veiklos 20-mečiui paminėti skirtame spektaklyje originalūs režisūriniai sprendimai ir kupina emocijų šokio kalba, režisierės-choreografės A. Cholinos spektaklio traktuotei suteikia dar daugiau dramatizmo ir įtampos, o paties Germano istorija žiūrovui atsiskleidžia visai netikėtu rakursu.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad greitesnis grįžimas prie įprasto gyvenimo leido pasikviesti ir svečių iš užsienio. Vilniečių ir miesto svečių lauks žavi staigmena – įspūdingas, šviesų kupinas pasirodymas ir po „Midsummer Vilnius“ dangumi skambėsiantys kūriniai iš naujojo Peterio Bence’o albumo „The Awesome Piano“. Aistringos, originalios, paties kompozitoriaus sukurtos kompozicijos, Michaelo Jacksono, grupių „Queen“, „Toto“ perdirbiniai, veržlus ir ekspresyvus grojimo stilius bei ribas tarp klasikinės ir populiariosios muzikos laužančios aranžuotės sužavės net tik ištikimus P. Bence’o gerbėjus, bet ir suras kelią į naujų širdis.

Netradicinis G. Vilkickytės pasirodymas ir „Saulės kliošo“ bei L. Somovo bendradarbystės rezultatai

Pirmą kartą „Midsummer Vilnius“ scenoje pasirodysianti Gabrielė Vilkickytė surengs iki šiol didžiausią savo koncertą Vilniuje. Nors įprastai atlikėja scenoje pasirodo viena su fortepijonu, Valdovų rūmų Didžiajame kieme Gabrielė skambės kitaip nei visada ir pristatydama savo debiutinį albumą „Vilko Švelnumas“ erdvę pripildys įspūdingu pasirodymu.

„Neabejoju, jog išgyvensiu tą ypatingą jaudulį, kuris primena, kokia gyva esu, – įsitikinusi G. Vilkickytė. – „Toje būsenoje nebelieka pašalinio triukšmo, tiksliai žinau, ką turiu daryti. Svarbiausia, kad noras nugali baimę“.

Dar viena staigmena festivalyje lauks „Saulės kliošas“ gerbėjų – šokti, linguoti ar niūniuoti naujas ir gerai pažįstamas grupės dainas kvies specialiai festivaliui parengta programa ir jos ypatingas svečias – vienas žymiausių Lietuvos elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas. Niekad iki šiol kartu ant scenos nelipę muzikantai Valdovų rūmuose susirinkusiems klausytojams dovanos žaismingą, linksmą, kokybiškos muzikos ir garsų vakarą, padėsiantį pabusti iš sulėtėjusios kasdienybės ir pasikrauti optimizmo visiems likusiems metams.

Niekur negrota ansamblio „Synaesthesis“ programa ir geltonąją bangą sukėlę „The Roop“

Ką tik iš Roterdamo sugrįžę „The Roop“, „Midsummer Vilnius“ klausytojams dovanos vienintelį ir nepakartojamą šou pačioje Vilniaus miesto širdyje. Koncerto metu grupė atliks išskirtinę muzikinę programą, kurią papildys dar negirdėti kūriniai iš artėjančio naujojo albumo.

Praėjusių metų pabaigoje prestižinę Ernsto von Siemenso fondo premiją laimėjęs ir šiemet Šv. Kristoforo statulėle už pasiekimus šiuolaikinėje muzikoje apdovanotas ansamblis „Synaesthesis“ festivalio žiūrovams pristatys dar niekur negrotą programą „Minimali gravitacija“, kurioje skambės Lietuvos ir JAV kompozitorių – Davido Lango, Michaelo Gordono, Julios Wolfe, Egidijos Medekšaitės ir Žibuoklės Martinaitytės – kūriniai.

„Pernai metais lankydamasi „Midsummer Vilnius“ mačiau ir girdėjau kaip Michaelo Gordono kūrinys užpildo visą Valdovų rūmų kiemą, o kartu – ir visą vasarinio Vilniaus dangų, – prisimena šiuolaikinės muzikos ansamblio meno vadovė ir pianistė Marta Finkelštein. – Malonu žinoti, kad liepos 13 dieną ansamblis „Synaesthesis“ ant festivalio scenos lips su „Minimal Gravity” programa. Tai bus pirmasis gyvas susitikimas su žiūrovais po labai ilgo laiko, todėl jaučiame jaunatvišką pirmo karto susijaudinimą, kuris jau dabar apėmęs visą kolektyvą“.

Garsūs operos vardai: K. Benediktas ir Á. Piazzollą įbalsinusi I. Prudnikovaitė

Jeigu „Midsummer Vilnius“ metu nevyktų renginys „Opera po žvaigždėmis“, daugeliui ištikimų festivalio lankytojų „Midsummer Vilnius“ neįvyktų. Šiemet Valdovų rūmuose skambės dramatinio tenoro Kristiano Benedikto balsas. Operos mylėtojams Vaido Vyšniausko vardu pažįstamas lietuvių tenoras pavergė ne tik gimtosios šalies publiką, bet ir Metropoliteno teatro, Vienos valstybinės operos, Bavarijos Miuncheno valstybinio operos teatro, Marijos teatro Sankt Peterburge ir daugelio kitų šalių klausytojų širdis.

Kol lėktuvai į karščiu, aistra ir skambiais ritmais alsuojančią Lotynų Ameriką vis dar kyla rečiau, „Midsummer Vilnius“ dovanoja galimybę vos vienam vakarui iškeliauti už Atlanto. Festivalio prodiusuotame projekte viena ryškiausių Lietuvos operos solisčių, išskirtinio tembro savininkė – Ieva Prudnikovaitė – žymiausiam visų laikų tango kompozitoriui Ástorui Piazzollai, kuris šiemet būtų šventęs gimimo šimtmetį, dedikuoja ypatingą programą.

„Šioje muzikoje užkoduotas grynasis moteriškasis pradas, – pasakoja I. Prudnikovaitė. – Ji melodinga, bet nepaprasta, lengvai klausoma, tačiau pilna įvairiausių niuansų. Tekstai be galo turtingi, atliepiantys kiekvieno klausytojo išgyvenimų lobynus... Kiekviena daina – tarsi maža išpažintis, mini spektaklis, „išlukštenantis“ Moterį, jos vidinius demonus ir deives“.

Bilietus į liepos 12-23 d. vykstančio „Midsummer Vilnius“ festivalio renginius nuo šiandien galima įsigyti www.bilietai.lt. Visą festivalio programą galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...kad žinotumėt

...kad žinotumėt portretas
...kokie jūs negražūs, paliegę, suvytusių bjaurių kūnų, šlykščių veidų...nesuprantu, kodėl taip norite demosntruotis? juk tokia bjaurastis, tokios patologijos, ligos, nukrypimai, purvas apie jus...kaip dvokiate...nesuprantu, kodėl lipate ant scenos...kaip šlyktu, žinokit, vemti norisi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių