Quantcast

Egzotiškiausias metų koncertas: pirmąkart Lietuvoje – muzika iš Omano

  • Teksto dydis:

Prisijaukinti nepažintą tolimojo Omano muzikinę kultūrą kviečia Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

Bendradarbiaujant su Omano Sultonato garbės konsulatu Lietuvos respublikoje, vasario 20 d., ketvirtadienį, 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje pirmą kartą skambės muzika iš šios paslaptingos šalies, kurią kartu su orkestru atliks kviestiniai atlikėjai iš Omano.

Neeilinio vakaro metu publika galės susipažinti tiek su šios šalies tradicine muzika, tiek unikaliais instrumentais – kanūnu ir arabiškais būgnais. Koncerte išvysime žymius Omano muzikus Farah Jamal (kanūnas), Talalą Al-Siyabi (arabiški būgnai) ir Zarą Al-Yousef (fortepijonas). Vakaro svečiai muzikuos tiek solo, tiek kartu su orkestru, kuriam diriguos orkestro meno vadovas Modestas Barkauskas.

Omanas – valstybė, per pastarąjį pusę amžiaus padariusi ypatingą progresą. Su Lietuva aktyviai plėtoti dvišalius santykius ši arabų šalis pradėjo 2013 m. Vilniuje veikia Omano Sultonato garbės konsulatas, Omanas nuolatos dalyvauja Vilniaus knygų mugėje, patirtimi keistis galimybių turi ir Lietuvos bei Omano studentai. Galų gale, vis daugiau lietuvių turistų tampa reguliariais šios arabų šalies svečiais.

„Orkestras labai gerai žinomas vilniečiams ir miesto svečiams, yra labai jaunatviškas ir lankstus. Kilus idėjai organizuoti muzikantų iš Omano koncertą, iškart pagalvojau, kad dviejų šalių draugystė puikiausiai būtų atspindėta, jei mūsų svečiai grotų su vietiniu orkestru“, – apie draugystę su orkestru pasakojo Omano garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė.

Į Lietuvą atvykstantys Omano muzikai – žymūs šalies menininkai. Kanūno meistrė F. Jamal šiuo instrumentu groti pradėjo būdama 12-os, vėliau tobulinosi Karališkajame tradicinio meno ir muzikos ansamblyje. Atlikėja jau yra pasirodžiusi Ispanijoje, Šveicarijoje, Irake, Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse. T. Al-Siyabis buvo vadinamas geriausiu Karališkojo ansamblio perkusininku. Jo muzikavimas menininką taip pat jau ne kartą nuvedė į tarptautines scenas. Savo ruožtu Z. Al-Yousef meilę muzikai puoselėja nuo ankstyvos vaikystės – skambinti fortepijonu ji pradėjo būdama ketverių. Menininkė groja tik iš klausos, reprezentuodama modernią Omano muzikų kartą.

„Šv. Kristoforo kamerinis orkestras bendradarbiauja su įvairių šalių kompozitoriais, muzikantais, dirigentais, tad savo repertuare turi plačią įvairių tautų ir kultūrų muzikinę paletę. Tačiau Omano Sultonato garbės konsulato Lietuvoje pasiūlymas buvo tikrai netikėtas ir, tuo pačiu, labai įdomus. Mums, lietuviams, Omanas – labai egzotiška šalis, o jos muzika išties labai menkai žinoma. Vien dėl to šis pasiūlymas iššūkius mėgstančiam orkestrui, pasirodė itin įdomus. Tikimės, kad šis bendradarbiavimas sužadins abiejų šalių muzikinį žingeidumą ir taps tiltu gilesnei kultūrinei draugystei“, – tvirtina orkestro direktorius Nerijus Masevičius.

Kartu su orkestru koncerte pasirodysiantys instrumentalistai ne tik pristatys tradicinę Omano muziką, bet taip pat gros ir lietuviškų kūrinių. Tad šis koncertas taps atradimu ne tik Lietuvos, bet ir patiems Omano muzikantams.

Vasario 20 d., ketvirtadienį, 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius) – pirmą kartą muzika iš Omano skambės Lietuvoje. Koncerto organizatoriai – Omano Sultonato garbės konsulatas Lietuvos respublikoje, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Įėjimas laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių