Quantcast

Dviem parodomis lankytojams Vilniuje atsiveria Istorijų namai

Lietuvos nacionalinis muziejus lankytojams atveria naująjį savo padalinį Istorijų namus ir vienu metu atidaro dvi parodas: „Ką slepia sarkofagas?“, pasakojančią apie senovės Egipto mumijų tyrimus Lietuvoje, ir fotomenininko Arūno Baltėno fotografijų parodą „Darbai ir gyvenimai“.

Anot muziejaus direktorės Rūtos Kačkutės, Istorijų namuose lankytojas yra kviečiamas pažinti istoriją visapusiškai – pateikiant įvairias mokslininkų hipotezes ir skirtingus požiūrius. Čia bus rengiamos ir tarptautinės parodos, iš kurių pirmoji turėtų įvykti jau šį rudenį.

Parodoje „Ką slepia sarkofagas?“ lankytojai turi išskirtinę galimybę pamatyti visas Lietuvos muziejuose saugomas mumijas ir sarkofagus po vienu stogu, sakoma Lietuvos nacionalinio muziejaus pranešime.

Ši pažintinė ir patyriminė paroda atskleidžia pastarųjų beveik 200 metų senovės Egipto mumijų tyrinėjimus ir lietuvių dalyvavimą juose. Parodos autoriai pristato, kaip kito mumijų tyrimų samprata ir jų rezultatai nuo kolekcionavimo idėjos XIX amžiuje, pirmųjų mokslinių ekspedicijų XX amžiuje iki dabar – kai tūkstančių metų senumo paslaptys išaiškinamos šiuolaikinėmis technologijomis.

„Senovės Egipto mumijos čia eksponuojamos kartu su įvairiais objektais, lydėjusiais mirusįjį į pomirtinį pasaulį. Eksponatai supažindina su senovės egiptiečių pastangomis nugalėti mirtį, pomirtinio pasaulio vaizdiniais, magiškomis įkapėmis, mumifikavimo paslaptimis, senovės Egipto dievais, hieroglifų rašto pavyzdžiais“, – pasakoja viena iš parodos kuratorių Vita Blažiūnienė.

Parodoje pristatomos ir mumijų klastotės, primenančios XIX amžiuje kilusį didžiulį susidomėjimą mumijomis ir su jomis susijusių suvenyrų paklausą.

Vaikus parodoje lydės knygų iliustratorės Aušros Kiudulaitės sukurtas krokodiliukas, pasirodantis ant specialiai vaikams skirtų eksponatų etikečių.

Antrame pastato aukšte įkurdinta fotomenininko A. Baltėno fotografijų paroda „Darbai ir gyvenimai“. Per penkerius metus parodos autorius sukūrė kelis fotografinius ciklus, kuriuos sudaro beveik 400 fotografijų. Nuotraukose, kaip pažymima Lietuvos nacionalinio muziejaus pranešime, įamžinti dirbantys, kuriantys ir neįprastai laisvalaikį leidžiantys Lietuvos žmonės, taip pat po 1990-ųjų svetur išvykę tautiečiai, jau įsitvirtinę kitose šalyse.

Iš gausybės fotografijų autorius parodai atrinko kiek daugiau nei 100 darbų. Ekspoziciją sudaro trys fotografijų ciklai: pirmoje dalyje užfiksuoti įvairiausių profesijų Lietuvos žmonės savo darbo aplinkoje, kitoje pasakojama apie savo laisvalaikį įvairiems hobiams ar idėjoms pašventusius aistruolius, paroda užbaigiama Lietuvos išeivių portretais, sukurtais lankantis Niujorke, Paryžiuje ir Berlyne.

Fotografo teigimu, visas jo kurtas fotografijų ciklas – tai veiklios Lietuvos portretas ir savotiškas archyvas ateitiems kartoms.

Lietuvos nacionalinį muziejus – tai vienas pirmųjų muziejų Lietuvoje, įkurtas 1855 metais. Šiandien muziejus saugo daugiau nei 1,5 mln. eksponatų ir vienija vienuolika padalinių, iš kurių aštuoni veikia Vilniuje, trys – Lietuvos regionuose. Tai didžiausia Lietuvos kultūros paveldo saugykla, atspindinti šalies istorijos raidos etapus nuo akmens amžiaus iki šių dienų, siekianti supažindinti su svarbiausiais Lietuvos istorijos reiškiniais ir įvykiais, kurie lėmė visuomenės raidą ir formavo šiuolaikinės Lietuvos tapatybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių