Quantcast

Vilniuje vyks dailiausių tautinių kostiumų rinkimai

  • Teksto dydis:

Šiandien 18 val. vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į Bernardinų sodą – prie muzikinio fontano vyks šventinis renginys – lietuvių tautinio kostiumo konkurso „Išausta tapatybė“ baigiamasis turas ir gyvo garso koncertas.

Konkursas, kurį filmuos LRT televizija, atviras visiems. Lietuvos liaudies kultūros centras jau antrą kartą organizuoja tautinio kostiumo konkursą kviesdamas dalyvius parodyti lietuvių drabužių įvairovę ir grožį, pasidalinti savo įgytomis žiniomis, kūryba ir atradimais, kuriuos patiria kiekvienas, besisiūdinantis tautos istoriją atspindinčius rūbus.

Šis susibūrimas yra išskirtinė galimybė vienoje vietoje pamatyti visų Lietuvos etnografinių regionų kostiumus: baltumu tviskančius aukštaičių, ryškiaspalvius žemaičių, languotus, raštuotus dzūkų, spalvingais raštais puoštus suvalkiečių ir sodrių, tamsių spalvų klaipėdiečių drabužius. Rengėjams bene svarbiausia yra pabrėžti gyvą tautinės aprangos vertę: ir pristatyti ją ant šiuolaikinės madų pakylos, ir priartinti prie kiekvieno žmogaus, atėjusio į vilniečių pamėgtą Bernardinų sodo erdvę.

Žiūrovai taip pat turės neeilinę progą išgirsti puikius Lietuvos atlikėjus. Koncertuos ir renginio atmosferą kurs žaižaruojantis pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis su grupe, savitomis liaudies dainų interpretacijomis klausytojus žavinti dainininkė Rasa Serra, Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinis ansamblis „Jazz Island“ ir kiti.

Nugalėtojus rinks specialistų, žymių visuomenės ir kultūros žmonių vertinimo komisija: režisierius Vytenis Pauliukaitis, drabužių dizainerė, Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė, liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė, jaunas perspektyvus aktorius ir režisierius Paulius Markevičius, dailėtyrininkė dr. Teresė Jurkuvienė.

Per 100 konkurso dalyvių varžysis asmeninių moterų, vyrų, vaikų, bendruomenių, kolektyvų kostiumų kategorijose. Drabužiai bus vertinami pagal tai, kaip jie reprezentuoja vieną ar kitą istorinį laikotarpį, regioną, kokia jų dalių – audinių, rankdarbių ir siuvinių – kokybė. Laimėtojams numatyti vertingi prizai. Tų, kurie į renginį ateis su savais tautiniais drabužiais, taip pat lauks staigmena.

Šio spalvingo reginio vaizdo įrašą LRT numato rodyti Valstybės dienos išvakarėse – liepos 5-ąją. O Valstybės diena skelbiama ir Tautinio kostiumo diena, todėl ir ją, kaip ir šeimos, bendruomenės, kitų švenčių progomis, kviečiama minėti pasipuošus tautiniu kostiumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jauni

Jauni portretas
Gražu ir malonu žiūrėti. Bet kai į jaunimui skirtus tautinius drabužius išsirengė senos tarkos , vaizduoja savo jaunystę ir dar dainelės apie vainikelius daunuoja, atrodo juokinga.

vanga-

vanga- portretas
NIEKAIP NESUVOKIU KO TAS ANSAMBLIS TAIP UZSISLAPTINES, KODEL NERENGIAMI KONCERTAI DIDZIAUSIOSE ARENOSE? ZIUROVU BUTU PILNA!Jau tas popsas ir jo propagavimas visiems lenda per gerkle!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių