Quantcast

Čiurlionio kvartetas minės 45 metų kūrybinės veiklos jubiliejų

  • Teksto dydis:

Jau šį trečiadienį Nacionalinės filharmonijos scenoje vyks ypatingas renginys, skirtas paminėti vieno garbingiausių Lietuvos meno kolektyvų – Čiurlionio kvarteto – 45 metų kūrybinės veiklos sukaktį. Pasak ilgamečio kvarteto meno vadovo Sauliaus Lipčiaus, koncertas išsiskirs savo programa – skambės garsiausių kompozitorių opusai, kuriuose atsispindės didžiausi Čiurlionio kvarteto pasiekimai.

„Į jubiliejinio koncerto programą įtraukėme vieną iš genialaus vengrų kompozitoriaus Belos Bartoko pirmąjį styginių kvartetą. Būtent šiuo kūriniu norėsime savo klausytojams priminti vieną didžiausių Čiurlionio kvarteto pasiekimų – visų šio kompozitoriaus styginių kvartetų atlikimą, kuris tuometėje Sovietų sąjungoje, šalia garsaus rusų kompozitoriaus A. P. Borodino vardo styginių kvarteto atlikimo, figūravo kaip vienas pirmųjų“, – sako S. Lipčius. Kaip kitus įsimintinus įvykius kvartetui atlikėjas įvardija pirmąjį koncertą bei gastroles į Vakarų Vokietiją. Taip pat didelį pėdsaką kolektyvo karjeroje paliko Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas bei po jos gauta pirmoji Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Koncerto metu bus perteikta ne tik tai, bet ir nuostabi kūrybinė atmosfera kvartete bei aukštas visų jo narių profesionalumas.

Nors Čiurlionio kvarteto nariai šio jubiliejaus pernelyg nesureikšmina, jiems kartais sunku patikėti, kad tai realybė. Vienintelis nuo pat pirmos įkūrimo dienos kvartete grojantis ir jau 25 metus jam vadovaujantis Saulius Lipčius pastebi, jog kvartetas, išlaikydamas senąsias kolektyvo tradicijas, tuo pat metu keičiasi ir tobulėja, plėsdamas ne tik repertuarą, bet ir ieškodamas naujų būdų save išreikšti. Ir, atrodo, kad tai sekasi: kvartetas koncertavo didžiausiose pasaulio scenose – nuo Rusijos, Kinijos iki JAV, po debiuto garsiojoje Londono scenoje „Royal Festival Hall“ vieno įtakingiausių kultūros leidinių – žurnalas „Musical Opinion“ – rašė apie nuostabią, tiesiog genialią kvarteto kūrinių interpretaciją, kuri Londono kamerinės muzikos mėgėjams priminė, kaip turi būti atliekama kvarteto muzika. Tokią sėkmę lemia atsakingas ruošimasis. „Kiekvienam koncertui rengiamės ypatingai kruopščiai, nežiūrint, kur jis vyktų – provincijoje ar prestižinėje pasaulio salėje,“ – sako S. Lipčius.

Čiurlionio kvartetas garsėja kaip išradingas ir techniškai itin pažangus kolektyvas, sugebantis į vieną interpretaciją tobulai sujungti du skirtingus muzikos stilius. Kvarteto meno vadovo teigimu, jie rizikuoti nebijo. Tiesiog pastoviai sau kelia iššūkius, o priimdami juos stengiasi neperžengti kritinės ribos. S. Lipčius pabrėžia, kad atlikėjui visuomet smagu matyti pilnas klausytojų sales bei jų palaikymą atlikėjams. To vedamas Čiurlionio kvartetas savo gerbėjams stengiasi padovanoti ilgam įsimintinų akimirkų.

Čiurlionio kvarteto jubiliejinis koncertas vyks gruodžio 4 d., trečiadienį, 19.00 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių