Quantcast

Belgų vokalinė grupė į Vilnių atveža provokuojantį spektaklį

  • Teksto dydis:

Tomo Cruise’o juokas, Gwyneth Paltrow kalba, Siri balsas bei kiti suvaidinti ir dainavimo įgarsinti žinomi ir nežinomi šiuolaikinio gyvenimo momentai spalio 28 d. nuskambės Menų spaustuvėje, garsios airių kompozitorės Jennifer Walshe teatro ir muzikos spektaklyje „A History Of The Voice“ („Balso istorija“).

Ypatingo pripažinimo įvairiose Europos šalyse sulaukusį kūrinį į Vilnių atveža originalumu pagarsėjusi belgų performatyvaus vokalinio meno grupė „HYOID“.

Briuselyje įsikūrusią grupę „Hyoid“ sudaro klasikinio vokalo studijas baigę atlikėjai, tačiau ansamblis imasi tik aktualios šiuolaikinės muzikos ir tarpdisplininių projektų.

Šis kolektyvas nuolat meta iššūkį tradiciniams koncertiniams formatams ir juos esmingai praplečia, glaudžiai bendradarbiaudamas su savo kartos kompozitoriais, atlikėjais ir kitų sričių menininkais. „Hyoid“ dainuoja ir a cappella, ir su instrumentiniu pritarimu, ir su elektronika, o ansamblio sudėtis priklauso nuo konkretaus kūrinio.

Tai, kad grupės „Hyoid“ estetikos „alfa ir omega“ yra dainavimas, vokalas, garso išgavimas balsu, nurodo pats ansamblio pavadinimas. Savo vardą atlikėjai pasiskolino iš „U“ formos poliežuvinio kaulo (angl. „hyoid-bone“), kuris padeda žmogui tarti žodžius, judinti liežuvį ir yra vienintelis slankus kaulas žmogaus kūne, pavadinimo.

Ansamblis koncertuoja įvairiose Europos scenose ir festivaliuose: Gente atlikimo menų centre „De Bijloke“ (Belgija), festivalyje „November Music“ (Nyderlandai), Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalyje (Jungtinė Karalystė), „Performatik“ festivalyje Briuselio šiuolaikinio meno centre „WIELS“ ir kt.

2017 metais plataus pripažinimo sulaukė ansamblio parengta garsios airių kompozitorės Jennifer Walshe teatro ir muzikos spektaklio „Balso istorija“ premjera „Transit“ festivalyje Leuvene (Belgijoje). Šiais metais grupė „Hyoid“ šį kūrinį pristatys ne tik Vilniuje, bet ir „De Bijloke“ menų centre, kurio reziduojančiais menininkais ansamblis bus artimiausius trejus metus. Pastaruoju metu „Hyoid“ taip pat dalyvauja Flamandų operos projekte – Krystiano Ladas pastatyme „A Symphony of the Voice“ („Balsų simfonija“), kuriame inscenizuojama garsioji Luciano Berio „Sinfonia“.

Bendradarbiaujant su žymiuoju Prancūzijos muzikos ir garso tyrimų institutu IRCAM, „Transit“ festivaliui grupė parengė ir Bernhardo Lango kūrinį „Game 245“ – „The Mirror Stage“ („Žaidimai 245“ – „Veidrodžių scena“), o Tarptautiniame Darmštato muzikos institute ruošia kūrinio „newpolyphonies“ premjerą su dainininke ir performere Myriam Van Imschoot. Grupė „Hyoid“ yra remiama fondo „IMPULS Neue Musik“, Ernsto von Siemenso muzikos fondo ir Flandrijos vyriausybės.

Garsios airių kompozitorės, vokalistės ir improvizatorės Jennifer Walshe spektaklis „A History Of The Voice“ („Balso istorija“) inspiruotas prancūzų filosofo, literatūros teoretiko Rolandes’o Barthes’o teksto „Balso grūdas“ („La grain de la voix“). Kompozitorė cituoja filosofą: „Grūdas“ – tai kūnas dainuojančiame balse, rašančioje, veiksmą atliekančioje rankoje… Nevertinsiu atlikimo pagal interpretacijos taisykles ar stiliaus apribojimus…, bet spręsiu pagal kūno man perteikiamą vaizdą“ (vertė Vita Gruodytė, cituojama iš knygos „Muzika kaip kultūros tekstas“).

Pats kūrinys – tai įvairiausių balsų ir jų savininkų – personažų – blykstelėjimai scenoje kuriamoje spektaklio tikrovėje. Pasak Nyderlandų leidinio „Dagblad Noorden“: „Ypač ryškus momentas buvo netikras interviu su Tomu Cruise’u, pasibaigęs juoko priepuoliu, kuriuo publika negali nesimėgauti. Triukšmingas, informatyvus, kritiškas ir stulbinamai atliktas dviejų vyrų ir dviejų moterų, kurie geba ne tik savo balsais daryti bet ką, bet ir demonstruoja didelį vaidybinį talentą. Visa tai trunka valandą, bet pasibaigia jums net nesusivokus.“

J. Walshe šio kūrinio siužeto vietoje rašo: „Ar tai yra moteris, kuri moko delfiną vaikščioti? Ar tai yra 3D išspausdinta žmogaus balso trakto kopija? Ar tiesa, kad smegenys geriau priima išdainuotus garsus nei kitus? Ar tai yra Britney Spears gomurinis balsas? Ar tai yra Dufay, Dunstable’as ir Perotinas? Ar tai yra Tomo Cruise’o juokas, jam kalbant apie scientologiją? O ar tai tavo mamos balsas?.. Ar tai yra dirbtinis intelektas? Ar tai garsas to, kas tyliai verkia per telefoną? Ir ar tai yra „Paskutiniojo Kario“ riaumojimas? Ar tai Gwyneth Paltrow balsas, jai atsiimant „Oskarą“? Ar tai Siri balsas?..“ ir t. t.

Provokuojantis vokalinės grupės „Hyoid“ pasirodymas su Jennifer Walshe teatro ir muzikos spektakliu „A History Of The Voice“ – spalio 28 d. Menų spaustuvėje, 30-ojo festivalio „Gaida“ metu. Bilietus platina „BILIETAI.LT“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Netrukus visą programą skelbsiantis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ yra paskelbtas Europos festivalių laureatu (EFFE Laureate 2019-2020): iš beveik 800 Europoje vykstančių festivalių buvo atrinkti 24 patys geriausi festivaliai, o „Gaida“ – vienintelis iš Lietuvoje ir Baltijos šalyse rengiamų festivalių pelnė tokį aukštą įvertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių