Quantcast

Ar tikrai daug paveikslų reiškia kolekciją?

  • Teksto dydis:

Vos prasidėjus 2020-iesiems, Meno istorijos mokykla pakvies į meno kolekcionavimo pamokas, kurių lankytojai sužinos šios ypatingos veiklos paslaptis.

"Šio paskaitų ciklo tematiką padiktavo poreikiai – pastaruoju metu matome ryškią žmonių susidomėjimo meno kolekcionavimu tendenciją: vis daugiau meno mylėtojų lankosi Vilniaus aukcione, dažnas ateina tiesiog pasikonsultuoti, nuo ko pradėti kolekcionavimą, kaip atskirti padirbinius ar išvengti nelegalios antikvarinių daiktų rinkos ir pan.", – sako Meno istorijos mokyklos ciklą organizuojančios galerijos "Kunstkamera" vadovė, menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Jos teigimu, paskaitose apie kolekcionavimą bus kalbama tiek iš praktinės, tiek iš teorinės pusės, papildytos plačiu istoriniu diskursu.

Meno istorijos mokyklos žiemos paskaitų ciklas prasidės jau kitų metų sausį ir vyks iki kovo  pradžios antradieniais ir ketvirtadieniais 18.15 val. – abi lektorės skaitys po 9 paskaitas. Paskaitų klausytis bus galima įsigijus lankytojo bilietą be išankstinės registracijos, tačiau klausytojų skaičius ribotas.

Pamokas ves ekspertės "Sotheby‘s" aukciono namų meno institute specialius kursus baigusi kolekcininkė Olga Prokofjeva ir dailės istorikė, Kazio Varnelio namų-muziejaus menotyrininkė dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė – išsamiai supažindins su dviem viena kitą papildančiomis temomis. Viena jų klausytojus supažindins su  kolekcionavimo pagrindais, kita atskleis įvairius meno kolekcionavimo istorijos aspektus Lietuvoje ir Vakarų Europoje.

Viena jų klausytojus supažindins su kolekcionavimo pagrindais, kita atskleis įvairius meno kolekcionavimo istorijos aspektus Lietuvoje ir Vakarų Europoje.

Antradieniais vyksiančioje žiemos paskaitų ciklo dalyje "Antikvaras mūsų gyvenime ir jo kolekcionavimas" senovinio porceliano ir miniatiūrų kolekcininkė O.Prokofjeva pasakos apie kolekcionavimo reiškinį, kolekcininkui reikalingus įgūdžius, apžvelgs atskirų meno vertybių, tokių kaip porcelianas, sidabro dirbiniai, juvelyrika, baldai ir kt., kolekcionavimo ypatumus, taip pat paaiškins, kaip atskirti originalius meno kūrinius nuo padirbinių, integruoti juos į šiuolaikinį interjerą bei tinkamai prižiūrėti.

O ketvirtadieniais vyksiančioje kitoje paskaitų ciklo dalyje "Meno kolekcijos Lietuvoje ir Vakarų Europoje XVI–XX a. I pusėje" dailės istorikė dr. A.Bimbirytė-Mackevičienė supažindins su kolekcionavimo istorija ir tradicijomis, Lietuvos didiko kolekcininko Vladislovo Tiškevičiaus veikla, tarpukario Vilniaus ir Kauno kolekcionavimo ypatumais, Vakarų Europos dailės keliais į Lietuvą, eksponavimo tradicijomis ir kt.

S.Skaisgirytės-Makselienės teigimu, šio paskaitų ciklo tematinės linijos išties padės ne tik labiau suprasti kolekcionavimo ypatumus ir gauti reikiamų žinių apie kolekcionavimo veiklą, bet ir dovanos daug netikėtų istorijų, bus įdomios visiems, norintiems ne tik pradėti kolekcionuoti, bet ir praplėsti savo akiratį.

Tai – jau 18-asis MIM paskaitų ciklas per beveik penkerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, dizaino istorijos ir mados, taikomosios dailės, Vilniaus kaip meno galerijos, bažnytinio meno, Lietuvos diasporos dailės ir kitos temos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių