Quantcast

Ant prekybos centro stogo apsigyveno dinozaurai

  • Teksto dydis:

Vakar, antradienio, popietę Vilniuje atidarytas pirmasis Baltijos šalyse dinozaurų parkas ant pastato stogo.

17 tūkst. kv. metrų plote ant prekybos ir pramogų centro „Ozas“ stogo įkurdinta apie 40 dinozaurų, tarp kurių šį vakarą debiutavo ir sąsajų su Lietuva turintis pterozauras Domeykodactylus. Prieš milijonus metų gyvenusio, Čilėje atrasto ir ten dirbusio lietuvio mokslininko garbei pavadinto dinozauro modelis parkui ant „Ozo“ stogo pagamintas pagal specialų užsakymą.

„Įkūręs pirmąjį dinozaurų parką Klaipėdoje, nuolat domiuosi jais, paleontologijos naujienomis. Taip pastebėjau straipsnį, kuriame buvo užsiminta apie lietuviškąjį dinozaurą. Deja, bendrai apie jį informacijos turima labai mažai, bet tikrai daug ir plačiai žinoma apie mokslininką Igną Domeiką, kurio garbei pavadintoje vietovėje Čilėje ir rastas šis pterozauras. Buvau tvirtai nusprendęs, jog Lietuva turi turėti savo dinozaurą ir didžiuojuosi šiandien jį pristatydamas sostinėje“, – sakė dinozaurų parkų steigėjas ir valdytojas Andrius Aušra.

Nors tikslios informacijos trūksta, manoma, kad lietuviškojo dinozauro sparnų ilgis siekė apie metrą. Duomenų apie jo svorį neturima. Tuo tarpu ant „Ozo“ stogo eksponuojamas Domeykodactylus tesveria 40 kg. Ne daugiau nei džipas sveria ir didžiausi parke pristatomi dinozaurai, pavyzdžiui, diplodokas, kurio aukštis siekia 10 m, ilgis – 20 m, sveria 1300 kg. Kiek mažesnio brachiozauro, kurio aukštis – 9 m, ilgis – 15 m, svoris – 1100 kg.

„Dinozaurų parkui skyrėme visą viršutinių parkavimo aikštelių aukštą. Jame suplanuotos vietos daugiau nei 500 automobilių. Šis skaičius, tikiuosi, padės nuraminti mūsų centro lankytojus, kurių keletas kreipėsi į mus, teiraudamiesi apie prekybos ir pramogų centro konstrukcijų saugumą, viename iš aukštų įkurdinus dinozaurų parką“, – sakė ppc „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

Pasak jos, parko lankytojų patogumui vienas iš „Ozo“ parkavimo aikštelių aukštų skirtas jų automobiliams statyti. Taip pat į parką veda ryškios nuorodos visame centre, į jį kelia dinozaurų tematika puoštas liftas. Juo atvykusius renginio svečius pasitiko specialiai dinozaurų parko atidarymui „Virtuvės mitų griovėjų“ komandos ruošti dinozauriški gėrimai. Pasivaišinusieji leidosi į ekskursiją po parką kartu su paleontologu, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Geologijos ir mineralogijos katedros lektoriumi, dr. Andrejumi Spiridonovu.

Mokslininko pristatytam lietuviškajam dinozaurui Domeykodactylus mažieji renginio svečiai buvo kviečiami sugalvoti lengvai įsimenamą vardą. Jį pasiūlyti gali visi norintys, kurių „Dino parkas Ozas“ laukia kiekvieną dieną, nuo 10 val. Bilieto kaina vaikui – 7 Eur, suaugusiam – 8 Eur. Įsigyjęs jį ir atvykęs į parką, lankytojas čia gali praleisti neribotą laiką su galimybe išeiti į prekybos ir pramogų centrą ir vėl grįžti. Vilniaus gyventojų ir svečių jame laukia ne tik judantys ir riaumojantys dinozaurai, bet ir poilsio zonos, vaikų – žaidimo aikštelė, animatorių pramogos.


Šiame straipsnyje: dinozauraidinozaurų parkasOzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Pastatytu sikana ant seimo stogo, tai tikrai butu pirmas toks Europoje

Liet.

Liet. portretas
Tai nesaugus tas prekybos centras
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių