Quantcast

Advento pradžia: studentai pynė sodus

Vilniaus kolegijoje į folkloro-advento vakaronę „Valioj ulioj“ susirinko etnine kultūra besidomintis Vilniaus studentiškas jaunimas.

Studentai trankiais šokiais ir dainomis pasitiko artėjantį adventą, mokėsi rišti sodus ir dalinosi etnokultūros žiniomis.

„Jeigu uliojame su kūrybingais šviesiais žmonėmis, pasikviečiam kažką išmanančių, beuliodami išmokstame daugiau negu sausai skrebendami popierius ar klavišus. O tai, kas tokiame gražiame pasibuvime lieka, įkrenta į širdį ir atsimename visą gyvenimą“, – sakė vakaronės organizatorė Dalia Vaicenavičienė.

Folklorinių šokių įkarštyje studentai spėjo viena koja įžengti ir į adventą – dainavo kalendorines dainas, žaidė advento žaidimus, mokėsi rišti sodus. Sodas – tarsi sumažintas pasaulio modelis, harmoniją simbolizuojantis kūrinys, nuo seno naudojamas lietuvių liaudies papročiuose kaip apeigų dalis.

„Sodas – lietuviška mandala – centras, keturios šalys, nenutrūkstamos darymas. Kvadratas reiškia materiją, o trikampis – dvasią. Ta simbolika labai ypatinga“, – teigė tautodailininkė Marija Liugienė.

Vilniaus jaunimo advento folkloro vakaronė palengva tampa tradicija. Kasmet gausėjantis susirenkančių jaunuolių būrys primena apie vis dar gyvuojančias tradicijas ir metų ciklų kaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių