Pereiti į pagrindinį turinį

Legendinis „bitlas“ J. Lennonas „apsigyvens“ ir Vilniuje (interviu)

Legendinis „bitlas“ J. Lennonas „apsigyvens“ ir Vilniuje (interviu)
Legendinis „bitlas“ J. Lennonas „apsigyvens“ ir Vilniuje (interviu) / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Jau greitai šalia tokių iškilių asmenybių kaip Petro Cvirkos, Kristijono Donelaičio, Franko Zappos, Žemaitės bei kitų skulptūrų prisijungs ir žymusis grupės „The Beatles“ narys Johnas Lennonas. Niekaip savame kailyje netveriantys sostinės mylėtojai ir žinovai menotyrininkas Saulius Pilinkus ir fotomenininkas Saulius Paukštys įgyvendins jau kurį laiką brandintą idėją – pastatys paminklą minėtam J. Lennonui. Portalui diena.lt idėjos autoriai pasakojo, jog dainininkas sostinėje puikiai pritaps.

- Kaip kilo idėja Vilniuje „apgyvendinti“ Johną Lennoną?

- S. Paukštys: Suradome draugiškus Norvegijos verslininkus, kurie Vilniuje pastatė „Confort“ viešbutį, Mindaugo g. 72. Ten yra skveras, kurį mielai sutiko „paaukoti“ mūsų sumanytam projektui. O Johnas Lennonas, nes jis jau pats savaime yra  gerai žinoma asmenybė, kuri padarė įtaką net kelių kartų sampratai ir pasaulėžiūrai. Jo pagrindinis moto - harmonija ir taika – labai atitinka mūsų miesto vystymosi ir gyvenimo idėjas.

- S. Pilinkus: Tai yra tarsi gražios idėjos tęsinys po tai, kai buvo pastatytas paminklas Frankui Zappai, atidengta memorialinė lenta Janui Bulhakui. Kitas dalykas – rajonas yra labai tinkamas tokiam projektui.  Dar devyniolikto šimtmečio viduryje jis buvo sumanytas kaip miesto veidas. Vilnius turi būti visas įdomus – tiek vilniečiams, tiek miesto svečiams.

- Sociologai vis dažniau pastebi, kad atsiranda toks reiškinys kaip miestas mieste, kai turtingesni gyvena miesto centre, o „aptarnaujantis personalas“ miegamuosiuose rajonuose. Jūs paminklą statote centre. Nekilo noras, pavyzdžiui, Žirmūnuose jį pastatyti?

- S. Pilinkus: Tai nėra centras, tai – naujai gimstantis, patrauklus, naujas centras. Tai buvusi pramoninė zona, dabar atgaivinta ir prikelta sklypo savininkų.  Pažiūrėkite, kaip puikiai pavyko Šnipiškių, Pilaitės ar Žirmūnų bendruomenei atgaivinti savo rajoną. Gražu žiūrėti!

- „Nupieškite“ prašau vaizdą, kaip atrodys skulptūra, skirta Johnui Lennonui?

- S. Paukštys: Mes su Sauliumi [Pilinkumi] nesame skulptoriai ir net ne dailininkai, tad šitą darbą paliekame skulptoriui.

- S. Pilinkus: Galime pasakyti tik tiek, kad skulptūra nebus tokia kaip Franko Zappos. Ji (F. Zappos skulptūra – red.) ir buvo tuo išskirtinė, kad vyrauja kontrastas – tai akademinis, aukštos kokybės realizmas, o pati asmenybė, kuriai skirtas paminklas, nei akademinė, nei „realistinė“. Johno Lennono atveju to kontrasto gal ir nebus. Pasitelkę vaizduotę vis tiek ką nors sugalvosime. Svarbiausia, kad turime, kur ir už ką ją statyti (juokiasi).

- Ar paminklo statybas finansuos viešbučio, kurio skverelyje bus statomas paminklas, savininkai?

- S. Pilinkus: Mes labai tikimės, kad bus prisidėta ir materialiai. Pasiūlėme savo idėją ir mums nebuvo pasakyta „ne“ – tai jau yra labai daug. Jie sakė: „Mums įdomu ir mes dalyvausime“.

- Ar gali būti taip, kad, jei vis dėlto mecenatas persigalvotų, keisis paminklo dislokacija?

- S. Pilinkus: Panašu, kad jie nepasakys „ne“ šiuo atveju.

- S. Paukštys: Jų indėlis jau yra didelis, kad jie skyrė dalį savo valdomo sklypo. Didžiausia problema, su kuria susidūrėme statydami paminklą Frankui Zappai ir S. Dariui ir S. Girėnui, buvo būtent erdvė. Šiuo atveju mes ją jau turime.

- Kada galime tikėtis realiai išvysti Johnui Lennonui skirtą atminimą?

- S. Paukštys: Manyčiau, kad ilgai tai neturėtų užtrukti. Šiemet dar atlikinėsime projektinius darbus, tačiau kitą vasarą, manau, jau būtų realu tikėtis rezultato.

- S. Pilinkus: Juo labiau, kad šiemet turime dar ir kitą svarbią datą bei paminklo atidengimą S. Dariui ir S. Girėnui jų skrydžio per Atlantą aštuoniasdešimtosioms metinėms paminėti.