Quantcast

Teismas uždraudė viešojo transporto vairuotojams rengti streiką

Ateinantį trečiadienį numatytas autobusų ir troleibusų vairuotojų streikas nevyks - teismas patenkino bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ prašymą ir paskelbtą įspėjamąjį streiką atidėjo 30-čiai dienų.

Tesimas nusprendė, kad sprendime rengti streiką nebuvo išdėstyti motyvai, kad įspėjamojo streiko organizavimas nuo 4.30 val. iki 6.30 val. nesutrikdys visuomeninio transporto paslaugų teikimo viešajame sektoriuje, kai tuo metu vilniečiai vyksta į darbą ir prasideda rytinis pikas transporte.

Nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių trečiadienį patenkinęs Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas atkreipė dėmesį, kad „priimtant sprendimą dėl įspėjamojo streiko nebuvo svarstytas klausimas apie tokį streiko organizavimo, būdo, laiko ir priemonių pasirinkimą, kad nebūtų pažeistas viešasis interesas“.

''Nėra duomenų, kad streiko metu bus užtikrintas būtinas minimalus tokios paslaugos kieki visuomenei, todėl yra pagrindas pagrįstai manyti, kad gali kilti grėsmė laiku neužtikrinti žmonių gyvybei, sveikatai ir saugumui reikiamų paslaugų dėl sutrikusių miesto visuomeninio transporto paslaugų", - rašoma teismo nutartyje.

"Ši nutartis nėra galutinė - per septynias dienas gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.Reaguodama į teismo nutartį atidėti streiką, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija teigia, kad uždraudžiant streikus Lietuvoje, atimama teisė darbuotojams reikalauti, kad darbdaviai laikytųsi darbo įstatymų, kolektyvinių sutarčių ir susitarimų.

„Lietuvoje susiklostė tokia situacija, kad nors teoriškai streikas galimas, praktiškai jį surengti neįmanoma“, - sako konfederacija.Ji primena, kad 2011 metų vasarą, pasinaudojant teismų pagalba, uždrausta streikuoti UAB „Švyturys–Utenos alus“ darbuotojams.Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija teigia pritarianti Vilniaus viešojo transporto darbuotojų teisėtai keliamiems reikalavimams dėl kolektyvinės sutarties nevykdymo ir kreipsis į tarptautines organizacijas dėl esminių Žmogaus teisių ir laisvių Lietuvoje nepaisymo.

Bendrovėje „Vilniaus viešasis transportas“ dirba 2140 darbuotojų, balsavime dėl įspėjamojo streiko paskelbimo dalyvavo apie 1760.Skelbiama, kad atlyginimai Vilniaus viešojo transporto sistemos darbuotojams mokami laiku, tačiau per kelerius metus susikaupė 25 mln. litų skola dėl nemokamų priemokų. Miesto savivaldybė viešojo transporto įmonei skolinga apie 90 mln. litų - tai esą ir yra pagrindinė priežastis, kodėl įsiskolinta darbuotojams.

Savivaldybė savo ruožtu pirštu baksnoja į Vyriausybę, kuri esą niekaip nekeičia gyventojų pajamų mokesčio dalies skyrimo Vilniui tvarkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių