Quantcast

Vyriausybė nelinkusi pritarti siūlymui taikyti PVM lengvatą elektromobiliams

Vyriausybė nėra linkusi pritarti Seime dar vasarą sėkmingai pateiktam liberalų siūlymui leisti įmonėms į pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atskaitą įtraukti išlaidas už elektromobilius iki 50 tūkst. eurų, taip skatinant verslą rinktis ekologišką transportą.

Kaip rašoma parengtoje išvadoje, kuri Ministrų Kabineto bus svarstoma posėdyje trečiadienį, Vyriausybė pritaria tikslui skatinti elektromobilių įsigijimą, tačiau nesutinka su siūlomoms teisinio reguliavimo priemonėms.

Rašte minima, kad siūlymas leisti įmonėms į PVM apskaitą įtraukti išlaidas už įsigytus elektromobilius nėra tinkama priemonė skatinti verslą atnaujinti automobilių parką netaršiu transportu, nes teisė į įsigyjamų prekių PVM atskaitą turi būti siejama su apmokestinamojo asmens apmokestinamųjų PVM sandorių vykdymu.

Taip pat išvadoje nurodoma, kad jau ir dabar, įsigyjant lengvąjį automobilį, įskaitant ir elektrinį, perpardavimui, automobilių nuomos ar keleivių pervežimo paslaugoms teikti, visas arba dalis PVM gali būti įtraukta į PVM apskaitą, todėl siūlymas kelia tam tikrų rizikų.

„Toks siūlymas keltų riziką asmeniniais tikslais naudotinus elektromobilius įsigyti apmokestinamųjų asmenų vardu“, – rašoma dokumente.

Išvados rengėjų skaičiavimais, pritaikius tokią lengvatą, valstybės biudžetas netektų apie 2 mln. eurų pajamų. „Jeigu atsiradusi galimybė atskaityti tokių elektromobilių PVM paskatintų jų įsigijimą, iš biudžeto galėtų būti atskaitoma proporcingai daugiau PVM“,– teigiama išvadoje.

Pasak Vyriausybės, jau taikomos arba yra numatytos taikyti keturios alternatyvos skatinti gyventojus rinktis elektromobilius: juridiniai asmenys nuo praeitų metų rudens jau gali prašyti nuo 4 tūkst. iki 10 tūkst. eurų, o fiziniai – 2,5–5 tūkst. eurų  kompensacijų už įsigytus naujus elektromobilius, priklausomai nuo elektromobilio klasės.

Be to, ateinančiais metais verslą ir gyventojus persėsti į elektrines transporto priemones ketinama skatinti Modernizavimo fondo lėšomis, kuriam planuojama skirti 50 mln. eurų. Iki 2026 metų dar 46 mln. eurų numatyta skirti įkrovimo stotelių plėtrai namų ūkiuose, daugiabučių kiemuose, įmonių, įstaigų ir organizacijų darbovietėse.

ELTA primena, kad birželio viduryje Seimas po pateikimo pritarė aplinkos ministro Simono Gentvilo ir dar 5 liberalų teiktoms Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama leisti įmonėms, perkant elektromobilius, įtraukti pirkimo išlaidas į įmonės PVM apskaitą. Tokia išlyga galiotų įsigyjant elektromobilį iki 50 000 eurų vertės su PVM.

Pasak Seimo liberalų, šiuo metu ekologiški automobiliai sudaro itin mažą transporto dalį, – pagal paskutinius duomenis, Lietuvos keliais važinėja vos apie 1,2 tūkst. elektromobilių.

Tikimasi, kad suteikus galimybę įsigyjant verslo įmonėms M1 klasės elektromobilį PVM įtraukti į apskaitą, daugiau įmonių turėtų paskatą pereiti prie elektrinio transporto bei aktyviau dalyvauti Klimato kaitos programos priemonėse „Elektromobilių įsigijimo juridiniams asmenims skatinimas“.

Manoma, kad įsigaliojus siūlomoms įstatymo pataisoms, būtų paskatintas verslo autoparko atnaujinimas įsigyjant draugiškus gamtai automobilius be papildomų subsidijų iš valstybės. Analogiška tvarka jau galioja Latvijoje ir Estijoje.

Pagal dabar galiojančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo redakciją apribojimai dėl PVM įtraukimo į apskaitą netaikomi tik specialios paskirties lengviesiems automobiliams.

Patvirtinta posėdyje, Vyriausybės išvada keliaus į Seimą svarstymui. Visas projektas turėtų būti apsvarstytas dar šioje parlamento sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių