Quantcast

Vasaros kelionės su augintiniais: kaip tinkamai pasirūpinti keturkojo saugumu?

  • Teksto dydis:

Į vasaros keliones automobiliu neretai leidžiamės drauge su savo augintiniais. Tačiau specialistai perspėja – keturkojais transporto priemonėse būtina tinkamai pasirūpinti, antraip šie išvykų palydovai rizikuoja susižaloti, sužeisti kitus arba sukelti eismo įvykius.

Maži – neproblemiški

Policijos pareigūnai antrina – netinkamas gyvūnų automobilyje vežimas gali baigtis ir baudomis, kurios, keliaujant užsienyje, aptemdytų net maloniausius atostogų įspūdžius: pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje už tai gresia paploninti piniginę net 5,5 tūkst. eurų. Vežti gyvūnus automobiliuose privalu atsakingai, nes šeimininkų rankose – ne tik augintinių bei keleivių, bet ir kitų eismo dalyvių sveikata ir gyvybė.

Lietuvoje galiojančios KET numato, kad vairuotojas privalo pasirūpinti automobilyje esančių augintinių saugumu ir užtikrinti, kad gyvūnai netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių, jei ji būtų staigiai stabdoma.

Pasidomėti gyvūnų vežimo taisyklėmis ypač pravartu keliaujant į užsienį, nes skirtingose šalyse galioja nevienodi įstatymai.

Jeigu mažesnius, bailesnius gyvūnėlius – žiurkėnus, jūrų kiaulytes, kates – vairuotojai įpratę vežti narveliuose ar specialiose dėžutėse, stambesni keturkojai – šunys – neretai tiesiog įsodinami į automobilį. Vis dėlto pastariesiems išlikti ramiems taip pat nelengva, ypač jei vairuotojui tenka netikėtai atlikti staigų manevrą.

Fizikiniai dėsniai

Kuo stambesnis augintinis, tuo didesnė tikimybė nutikus eismo įvykiui susižeisti tiek jam, tiek kitiems automobilio keleiviams. Sakykime, kad apie 30 kg sveriantis jaunas Labradoro retriveris yra neprisegtas automobilyje ir sėdi ant galinės sėdynės, o transporto priemonė trenkiasi į kliūtį beveik 60 km/val. greičiu. Patyręs smūgį, šuns svoris, skriedamas ore, išauga net keliasdešimt kartų. Tokia jėga sukeltų itin skaudžių padarinių: gali žūti ne tik augintinis, bet ir vairuotojas.

Tinkamai nepasirūpinus augintiniu automobilyje, gali grėsti ir nuobaudos. Nors jos nedidelės, pareigūnai perspėja, kad elgiantis neatsakingai kyla daug didesnis pavojus – nelaimės rizika.

Netinkamas augintinių vežimas automobilyje vairuotojams gresia 10–12 eurų bauda. Tačiau daug svarbesnė yra galimo eismo įvykio tikimybė.

Anot Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovų, nemaža dalis jų įvyksta dėl vairuotojo dėmesio blaškymo, taip pat, kai prie vairo užsiimama veikla, kuri nesusijusi su vairavimu. Todėl, keliaujant automobiliu, gyvūnui neturėtų būti sudarytos sąlygos nevaržomai judėti.

Draudikų atstovai atkreipia dėmesį į dar vieną dalyką – dažniausiai netinkamai vežami ar automobilyje palikti šunys apgraužia ar nubraižo salono apdailą, o šie nuostoliai pagal kasko draudimo taisykles nekompensuojami. Todėl šiuo atveju kyla dvigubos žalos rizika: gali tekti ir susimokėti baudą, ir savo lėšomis tvarkyti saloną.

Pasirūpinkite komfortu

Pasidomėti gyvūnų vežimo taisyklėmis ypač pravartu keliaujant į užsienį, nes skirtingose šalyse galioja nevienodi įstatymai. Vairuojant Ispanijoje, augintinius privalu vežti prisegtus saugos diržais arba specialiai šiam tikslui pritaikytose dėžėse. Už taisyklių nesilaikymą gresia bauda iki 80 eurų. Didžiojoje Britanijoje už netinkamą augintinių vežimą galima sulaukti ir 5,5 tūkst. eurų nuobaudos.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad priemonių gyvūnams vežti – ne viena. Pirmiausia reikia įvertinti keturkojo dydį ir aktyvumą. Mažesni ir mažiau judrūs augintiniai gali būti vežami specialiuose krepšiuose, aktyvesni – plastikinėse dėžutėse ar metaliniuose narveliuose, pritvirtinus juos saugos diržu. Didelį gyvūną paranku vežti tinkamoje bagažinėje, tačiau privalu pasirūpinti, kad pastaroji būtų atskirta grotelėmis ar tinkleliu, o keturkojis ten įsitaisytų saugiai. Svarbiausia, kad augintinis nesėdėtų ant sėdynės neprisegtas, ypač nekeliautų vairuotojui ant kelių.

Rekomenduojama nešerti gyvūno dvi valandas iki kelionės pradžios, antraip jis gali pasijusti blogai. Taip pat patariama augintinius dengti nuo saulės ir niekada jų nepalikti vienų įkaitusiame automobilyje – prieš išvykstant, būtina pasirūpinti vandens atsargomis, nes gyvūnas gali ištrokšti arba perkaisti – tuomet jį reikės vėsinti. Ypač rizikinga leisti jam iškišti galvą pro langą važiuojant, todėl geriau įleisti oro pro nedidelį pravirą tarpą arba įjungti kondicionierių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vairuoja blondines su suniu KLYNE ! PIPIEC !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių