Quantcast

Naujas siūlymas: už greičio viršijimą baus ne vairuotoją, o automobilio savininką?

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas registravo įstatymo projektą, keičiantį atsakomybę dėl greičio viršijimo. Šiuo metu atsakomybė už greičio viršijimą yra numatyta pažeidimą padariusiam vairuotojui, o parlamentaras siūlo bausti savininką.

„Praktikoje pasitaiko, kad greičio viršijimą užfiksavus stacionariajai kelių eismo taisyklių pažeidimų fiksavimo įrangai, ne visuomet galima tiksliai identifikuoti transporto priemonę vairavusį asmenį. Piliečiai, stengdamiesi išvengti atsakomybės, ypač už didelį greičio viršijimą numatytų didelių baudų ar teisės vairuoti atėmimo, gali teigti, kad vairavo ne jie, nurodyti, kad vairavo Lietuvoje negyvenantys asmenys ar apskritai teigti, kad nežino, kas vairavo paskolintą automobilį.

Byloms atsidūrus teismuose, atsakomybės priskyrimas tampa komplikuotas bei yra gaišinamas valstybės institucijų darbo laikas. Nustačius atsakomybę, transporto priemonės savininkui procesas tampa aiškesnis ir paprastesnis bei įgyvendinamas atsakomybės neišvengiamumo principas. Šiuo atveju teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nebūtų taikomas“, – pranešime cituojamas P. Saudargas.

Jei Seime būtų apsispręsta pritarti šiam įstatymo pakeitimo projektui, naujoji tvarka įsigaliotų nuo kitų metų.

Premjeras: siūlymas svarstytinas

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad parlamentaro P. Saudargo siūlymas už greičio viršijimą tam tikrais atvejais bausti automobilio savininką, o ne vairuotoją, yra svarstytinas.

„Jis tikrai supaprastintų procedūrą paties išieškojimo, kur ginčo nėra. Galbūt atsirastų nuomonių, kurias girdėjome, ar yra toks tikslas, ar bus baudžiamas ne teisės pažeidimą padaręs, bet savininkas, nors daugelyje valstybių už tokius pažeidimus, ypač fiksuojamus technine įranga, yra skiriama bauda savininkui“, – trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Efektyvumo, išieškojimo prasme tai veiksminga priemonė, bet jau keliolika metų Lietuvoje įvairiais būdais siūloma“, – pridūrė premjeras.

Vis dėlto S. Skvernelis atkreipė dėmesį, kad už kai kuriuos pažeidimus, padarytus vairuotojo, automobilio savininkas net galėtų prarasti teises.

„Tik reikės spręsti klausimą, nes už pažeidimus, susijusius su greičio viršijimu, yra numatyta atsakomybė su teisės vairuoti atėmimu. Čia reikės padirbėti, jei projektas skinsis kelią“, – teigė S. Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Kur seimo teisininkai. Gal jie galėtų "įkištį trigrašį" ir paaiškinti kokie yra BAUSMĖS tikslai? Nemanau, kad bausmės tikslas galėtų būti pinigų "išlupimo" palengvinimas. Keistas ir tas Skvernelis : "pasiūlymas svarstytinas".....

Julius

Julius portretas
Nebenusikliedekit nebezinot jau kaip tuos pinigus islupti pristatet visokių nesąmonių o aenybes ir negali nustatyti kuo čia detas sąvi inkas vienas sugalvojo kiti turi kenteti

ALGIS

ALGIS portretas
tik konservatnykai tesugeba teikti tokius pasiūlymus .
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių