Quantcast

Tyrimas: beveik pusė Lietuvos vaikų dviračiu važinėja be apsaugos priemonių

  • Teksto dydis:

Aktyvus dviračių sezonas skatino prisiminti arba iš naujo išmokti važiavimo šia transporto priemone taisykles, o apklausa parodė, kokie pavojai tebetykoja gatvėse ir keliuose.

Šalmus ignoruoja

Paaiškėjo, kad beveik pusė Lietuvos vaikų dviračiu važinėja be apsaugos priemonių, o daugiau nei trečdalis tėvų nežino, kada atžalos privalo dėvėti šalmą.

Tyrimas atskleidė ir paradoksalią situaciją: tėvai pripažįsta nežinantys reikalavimų, tačiau sutinka, kad dažniausiai nelaimės įvyksta dviratininkams nedėvint apsaugos priemonių.

Draudimo bendrovės ERGO tyrimas rodo: dviračiais Lietuvoje vaikai vis dar važinėja itin nesaugiai. Net 46 proc. apklaustų tėvų atžalos nedėvi jokių apsaugos priemonių, o tokios kelionės – tik žingsnis iki nelaimės.

"Lietuvos kelių eismo taisyklės (KET) numato: vaikai ir paaugliai iki aštuoniolikos metų, važiuodami keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę šalmą. Deja, tikrovė – kitokia: su šalmu važinėja tik 45 proc. vaikų. Galima daryti išvadą: suaugusieji mano, esą vaikui, važiuojančiam ne keliu – šalia namų, dviračiu taku – šalmo nereikia, nes KET jį tokiais atvejais tik rekomenduoja. Tačiau pabrėžtina: ši apsaugos priemonė leidžia išvengti nelaimių, traumų", – pabrėžė ERGO verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius.

Dviračiu važiuojantiems vaikams ryškiaspalvė liemenė būtina visada: tiek dieną, tiek tamsiu paros metu. Džiugu, kad net 57 proc. apklaustųjų tai žino, suprasdami šios apsaugos priemonės svarbą.

Liemenė – būtina

Ekspertas pastebėjo, kad kalbėti apie šalmo dėvėjimo būtinybę ypač svarbu, nes daugiau nei trečdalis apklaustų tėvų apskritai nežino, kada vaikas jį turėtų užsidėti.

"Taip pat svarbu priminti apie jaunųjų dviratininkų judėjimo keliu KET reikalavimus. Tyrimas rodo: vienas iš dešimties tėvų mano, kad vaikas vienas gali važiuoti bet kur. Tačiau taisyklės nurodo kitaip: važiuoti keliu galima tik nuo keturiolikos metų, o prižiūrint suaugusiajam – nuo aštuonerių metų", – sakė R.Pocius.

Be to, tėvai turėtų pasirūpinti ne tik šalmu, bet ir ryškiaspalve liemene. Tačiau trečdalis respondentų mano, kad pastaroji vaikams būtina tik važiuojant sutemus.

"Dviračiu važiuojantiems vaikams ryškiaspalvė liemenė būtina visada: tiek dieną, tiek tamsiu paros metu. Džiugu, kad net 57 proc. apklaustųjų tai žino, suprasdami šios apsaugos priemonės svarbą. Ją dėvintį vaiką gerai mato kiti eismo dalyviai, todėl nelaimių rizika dar labiau sumažėja", – teigė ekspertas.

Paradoksų sūkuryje

Nelaimingų įvykių būtų dar mažiau, jei eismo dalyviai žinotų taisykles. Tuo įsitikinę net aštuoni iš dešimties tyrimo dalyvių.

64 proc. respondentų mano, kad dažniausios vaikų nelaimių gatvėse ir keliuose priežastys važiuojant dviračiu – apsaugos priemonių nedėvėjimas.

"Paradoksas: respondentai sako, kad eismo įvykių išvengtume išmanydami taisykles, tačiau didelė dalis tėvų nežino, kada vaikams reikia šalmo. Kita vertus, tikima, kad užkirsti kelią nelaimėms galima dėvint apsaugos priemones, o beveik pusės šeimų atžalos jomis nesinaudoja. Todėl, netgi suvokiant rizikos prevencijos svarbą, būtinų reikalavimų visgi nepaisoma, nors tai yra pagrindinis saugių vaikų kelionių dviračiu užtikrinimo būdas", – reziumavo R.Pocius.

Gyventojų apklausą ERGO užsakymu atliko tyrimų bendrovė "Norstat". Apklausta 500 tėvų, kurių vaikai bent kartą per mėnesį važinėja dviračiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jiems tevai nenuperka salmu uztat jie be ju ir vazineja

Anonimas

Anonimas portretas
Mes uzaugom be šitų nesąmonių ir buvo geriau mažiau susizalojusiu nei dabar ,tada visi žinojo taisyklės o draudimo bendrovės tik pinigų pasipelnymas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių