Quantcast

Sukčių spąstai: avansas – vien už gražų skelbimą

  • Teksto dydis:

Skelbimų portaluose atrandate savo svajonių automobilį. Skubate jį rezervuoti – pervedate avansą, tačiau pardavėjas dingsta – nei automobilio, nei pinigų. Ką daryti?

Gresia belangė

Policija sako, kad surasti siūlo galą ir atgauti pinigus įmanoma, bet tai  nelengva misija.

Tam pritaria ir automobilių skelbimų portalo Autogidas.lt atstovai. Jie ragina kritiškai vertinti įtartinus skelbimus, kad netektų skaudžiai nusivilti.

Klasikinė situacija: pirkėjas randa skelbimą apie puikios būklės automobilį žemesne nei rinkos kaina, susigundo, pardavėjas skubina – sako, kad jau ne vienas pirkėjas laukia eilėje, tad, norint rezervuoti šį automobilį, reikia pervesti avansą, bet gavęs jį pardavėjas dingsta –  tampa nepasiekiamas nei telefonu, nei elektroniniu paštu.

Anot Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, už tokį sukčiavimą, priklausomai nuo tyrimo pobūdžio ir padarytos žalos bei aplinkybių, kaltininkui gali būti skirta bauda nuo 90 iki 400 eurų arba baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

R.Matonio teigimu, sukčiavimo atvejų parduodamais automobiliais nėra daug, tačiau didelės baudos vis tiek neatgraso sukčių nuo noro pasipelnyti nelegaliais būdais.

Adresas – laikinas

"Kai apgauti žmonės kreipiasi į policiją, mes pateikiame visus duomenis, kuriuos turime apie vartotoją. Tačiau neretai asmuo gali būti susikūręs laikinai veikiantį elektroninio pašto adresą ir nusipirkęs išankstinio apmokėjimo SIM kortelę telefonui, kurią, gavęs prašomą avansą, tiesiog išmeta. Tad sučiupti sukčius net policijos specialistams nebūna lengva", – komentavo Autogidas.lt rinkodaros vadovė Indrė Švetkauskienė.

Paprasčiau būtų tiesiog nepakliūti apgavikams į nagus. Tad visus dėmesį atkreipusius skelbimus reikėtų peržiūrėti itin atidžiai.

Taip pat reikėtų turėti galvoje, kad sukčiavimo atvejai nutinka ne vien su naudotais automobiliais – sukčiai patiklius pirkėjus vilioja puikiai paruoštais ir akį traukiančiais žemės ūkio technikos, sunkiasvorio transporto ir motociklų skelbimais.

"Atrinkti, kuris skelbimas – apgaulingas, tiesiog neįmanoma. Vartotojas užpildo visą skelbimui reikalingą informaciją, sukuria aprašymą, pateikia nuotraukas ir savo kontaktus", – pažymėjo I.Švetkauskienė.

Sąžiningi pardavėjai neprašo pervesti avanso neapžiūrėjus automobilio, tad, jei jo savininkas elgiasi priešingai, turėtų kilti abejonių – kodėl?

Garantijos – būtinos

Automobilių skelbimų platformos valdytojai sako, kad pirmiausia įtarimą turėtų sukelti automobilio kaina – niekas gerų transporto priemonių pusvelčiui nepardavinėja.

Jeigu rašoma, kad parduodamas daiktas – be defektų ir kainuoja mažiau nei rinkos kaina, skelbimą reikėtų vertinti įdėmiau.

"Sąžiningi pardavėjai neprašo pervesti avanso neapžiūrėjus automobilio, tad, jei jo savininkas elgiasi priešingai, turėtų kilti abejonių – kodėl? Taip pat rekomenduojame nepervesti avanso nepasirašius sutarties", – sakė I.Švetkauskienė.

R.Matonis pridūrė, kad, norint apsisaugoti nuo sukčių, prieš mokant pardavėjui verta sužinoti jo rekvizitus.

"Patartina nesiųsti avanso asmenims, kurių nepažįstate. Jeigu pirkėjui nėra galimybės kartu su pardavėju iš karto patikrinti automobilį "Regitroje", patariame įsitikinti pardavėjo autentiškumu: paprašyti pateikti oficialius duomenis, o jei tai fizinis asmuo – asmens dokumentą. Jeigu jau sutinkama mokėti avansą, jį reikėtų mokėti tik tuo atveju, jei pardavėjas, nesvarbu, ar tai įmonė, ar asmuo, žinomas ir rekomenduojamas kitų pirkėjų. Būtina išsaugoti ir pateiktų dokumentų kopijas, visus įmanomus pardavėjo kontaktinius duomenis, skelbimų apie automobilį ekrano nuotraukas, nes gali pasitaikyti atvejų, kai parduodamas automobilis buvo pavogtas, nesumokėti mokesčiai ar muitai", – teigė policijos atstovas.

Detalės – į niekur

Autogidas.lt atstovai taip pat rekomenduoja paprašyti pardavėjo pateikti automobilio VIN kodą.

Skelbimai su įrašu, kad pamesti rakteliai arba transporto priemonė neturi dokumentų, gali būti ženklas, kad prekė galimai vogta.

"Pastaruoju metu pasitaiko daugiau sukčiavimo atvejų ir kitose skelbimų kategorijose. Sukčiai "prekiauja" ir automobilių detalėmis: neva išsiunčia ją, klientas sumoka, bet prekė taip ir nepasiekia adresato. Tokiu atveju reikėtų pardavėjo pasiteirauti, ar yra galimybė atsiimti prekę vietoje ir kokiu adresu. Jei ne, derėtų detaliau pasidomėti tokiu pardavėju", –  kalbėjo I.Švetkauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Tik durnius gali pervesti avansą nematęs automobilio ,apžiūrėjai aut,ir perki arba neperki
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių