Quantcast

Sukčiaujantiems per vairavimo teorijos egzaminą paruošta dovanėlė

Vairavimo teorijos egzamino metu sukčiaujantys asmenys sulauks itin griežtų nuobaudų.

Juntamas stresas

Jeigu rinktume lietuvių kalbos žodžius, keliančius daugiausia streso, neabejotinai tarp jų atsirastų ir žodis "egzaminas". Prieš valstybinius egzaminus ugdymo įstaigose pasigirsta daug patarimų, kaip kovoti su stresu, kaip įveikti egzaminų baimę.

Vairavimo egzaminas taip pat ne vieno jį laikančiojo širdį priverčia plakti greičiau – apsilankykite kuriame nors "Regitros" padalinyje prieš teorijos egzaminą – tvyro tokia įtempta tyla, kurią atrodo galėtum ir pačiupinėti – vieni susikaupę dar bando bent jau akimis permesti KET knygelę, kiti bando išlikti olimpiškai ramūs, o dar kiti nusprendžia gudrauti.

VĮ "Regitra" generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas sako, kad sukčių, bandančių teorijos egzaminą išlaikyti į pagalbą pasitelkę pagalbinių priemonių, pasitaiko bent jau keletą kartų per mėnesį.

"Nesuprantu kelių dalykų, kodėl žmonės neinvestuoja savo laiko į žinių gilinimą, kad tą egzaminą išlaikytų, ir kodėl jie mano, kad pinigų leidimas kažkokios specialios įrangos nuomai ar jai įsigyti yra geriau, nei kelis kartus laikyti egzaminą", – svarsto pašnekovas. Išties, būsimus vairuotojus egzaminuojančioje įstaigoje tiek teorijos, tiek praktikos egzaminą galima bandyti laikyti tol, kol rezultatas bus teigiamas – bandymų skaičiaus limito nėra.

Naudoja kameras

"Dažniausiai mes sučiumpame sukčiautojus, kurie naudojasi mažomis kameromis, įmontuotomis marškinių sagose ar akiniuose. Todėl nereikėtų nustebti, kad atėjus į teorijos egzamino klasę egzaminuotojas gali paprašyti akinius nusiimti ir parodyti. O veikiama taip: slapta kamera klausimo vaizdo medžiaga siunčiama nusikaltimo bendrininkui į netoliese stovintį automobilį, o pastarasis atsakymus diktuoja į ausinę", – neteisėtos veiklos schemas pasakoja S.Šuminas.

Nuo spalio 1-osios asmenys, kurie per egzaminą bus pagauti sukčiaujant, kitą kartą į teorijos egzamino salę galės įeiti ir laikyti egzaminą tik po metų.

Apie tokius atvejus "Regitros" darbuotojai iš karto praneša ir policijos pareigūnams, tačiau dėl įstatymų spragų tokie sukčiautojai išsisuka gana lengvai, todėl buvo nuspręsta veiksmų imtis patiems. "Nuo spalio 1-osios asmenys, kurie per egzaminą bus pagauti sukčiaujant, kitą kartą į teorijos egzamino salę galės įeiti ir laikyti egzaminą tik po metų", – apie griežtas sankcijas kalbėjo S.Šuminas. Jis viliasi, kad asmenys, kurie galvojo tokiu būdu pasilengvinti sau kelią išlaikyto egzamino link, apsigalvos ir idėjos atsisakys.

Skiriama bauda

Dar viena sankcija, galiojanti jau kelis mėnesius, tačiau pastebėta ne visų, – už neatvykimą į vairavimo praktikos egzaminą taikoma bauda – leidžiama registruotis kitam praktikos egzaminui tik praėjus mėnesiui.

Jeigu asmuo savo pasirinktu laiku neatvyko į egzaminą, kitą kartą to paties tipo egzaminą galės laikyti tik po mėnesio. Ši sankcija gali būti atšaukta tik tuomet, kai asmuo susimoka už egzaminą, į kurį neatvyko.

"Savo klientų dėl to ir prašome iš anksto regsitruotis į egzaminą, o tuomet, kai egzaminuojamasis negali atvykti laikyti egzamino, apie tai pranešti prieš 24 valandas. Norinčiųjų laikyti egzaminus daug ir mes stengiamės maksimaliai išnaudoti turimą laiką, kad kuo daugiau žmonių per dieną galėtų išlaikyti egzaminus", – tvirtino S.Šuminas.

Pasak jo, įvedus tokią tvarką, neatvykusiųjų į praktikos egzaminus skaičius susitraukė maždaug nuo 9–10 proc. iki 2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

login

login portretas
sita lupikautoju institucija reiktu uzdaryti, ir gerai pakratyti.

Aš apakęs

Aš apakęs portretas
Tai čia nuosavas Šumino verslas, kad jis priiminėja sankcijas, ar yra visas šitas kliedesys iformintas teisiškai? Tai gal jau ir ambulatorijos, mokyklos pradės veikti savo nuožiūra?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių