Quantcast

Specialistų patarimai: svarbiausi parametrai renkantis automobilio akumuliatorių

  • Teksto dydis:

Naujo automobilio akumuliatoriaus įsigijimas turėtų būti labai gerai apgalvotas. Per didelės talpos ar netinkamos konstrukcijos akumuliatoriaus pasirinkimas gali būti susijęs su nereikalingomis išlaidomis. „Varlė.lt“ specialistai dalijasi patarimais, į kokius svarbiausius parametrus reikėtų atkreipti dėmesį renkantis automobilio akumuliatorių.

Pasak „Varlė.lt“ automobilių prekių specialistų, yra trys svarbiausi parametrai, į kuriuos būtinai reikėtų atsižvelgti perkant naują akumuliatorių automobiliui.

Automobilio akumuliatoriaus matmenys

Dažnai atsitinka, kad nemažai vairuotojų pamiršta apie šį aspektą. Šiuo metu didžioji dauguma Europos rinkoje prieinamų automobilio akumuliatorių savo forma primena stačiakampį gretasienį. Matmenys yra vienas svarbiausių parametrų, nes jie liudija apie tai, ar galėsime naują akumuliatorių sutalpinti automobilyje. Prieš rinkdamiesi naują akumuliatorių būtinai pasidomėkite senojo matmenimis.

Automobilio akumuliatoriaus talpa

Reikėtų žinoti, kokios talpos akumuliatorių rekomenduoja rinktis automobilio gamintojas. Talpa žymima ampervalandėmis (Ah). Atkreiptinas dėmesys į tai, kad dėl per didelės automobilio akumuliatoriaus talpos gali kilti problemų dėl jo neįkrovimo, o per mažos talpos variantas gali lemti keblumus užvedant automobilį. Bendras principas yra toks, kad akumuliatoriaus talpa gali skirtis ne daugiau kaip 10 proc., palyginti su gamintojo pasiūlyta verte.

Automobilio akumuliatoriaus paleidimo srovė

Kuo didesne paleidimo srove (žymima A) pasižymi akumuliatorius, tuo jis našesnis. Šis parametras ypač svarbus žiemą, nes sutirštėjusi alyva sukuria didesnį pasipriešinimą paleidžiant automobilį, todėl norint užvesti variklį reikia daugiau paleidimo jėgos nei įprastai. Dėl šitos priežasties didesne paleidimo srove pasižymintys automobilių akumuliatoriai yra nepakeičiami žiemą. Tačiau „Varlė.lt“ specialistai atkreipia dėmesį, kad nereikėtų į tai žiūrėti tiesmukai, nes per didelė paleidimo srovė gali ilgainiui sugadinti automobilio starterį. Pagrindinė taisyklė šiuo atveju turėtų būti paprasta – laikytis gamintojų nurodymų.

Automobilio akumuliatoriaus tipo pasirinkimas

Šiuo metu rinkoje galima rasti skirtingų technologijų pagrindu gaminamus automobilių akumuliatorius. Populiariausi yra: švino rūgštiniai akumuliatoriai, AGM akumuliatoriai, GEL (geliniai) akumuliatoriai ir skysto elektrolito akumuliatoriai.

Švino rūgštiniai automobiliniai akumuliatoriai

Švino rūgštiniai automobiliniai akumuliatoriai yra seniausias labiausiai paplitęs ir pigiausias akumuliatorių tipas. Juos sudaro švino anodas ir švino oksido katodas, panardinti į skystą elektrolitą (sieros rūgšties tirpalą). Senesnio tipo akumuliatoriuose buvo įmontuoti kaiščiai, kurie leido įpilti distiliuoto vandens ir papildyti garuojantį elektrolitą. Šiuolaikiniai švino rūgštiniai akumuliatoriai yra kiek kitokie, t. y. jie neleidžia elektrolito papildyti distiliuotu vandeniu. Paprasti švino rūgštiniai automobiliniai akumuliatoriai pasižymi didele galia ir paleidimo srove bei geru atsparumu giliai iškrovai, tačiau taip pat tai gali sukelti rugštėjimą, kuris sumažina baterijos veikimo trukmę ir efektyvumą. Jeigu ieškote ilgos gyvavimo trukmės varianto arba turite automobilį su start-stop sistema, rekomenduoja rinktis modifikuotą ECM versiją (arba EFB, AFB), kuri yra aprūpinta papildomomis lydinio plokštelėmis ir poliesterio bei polietileno mikropluošto separatoriais.

Geliniai akumuliatoriai automobiliui

Gelinis akumuliatorius skiriasi tuo, kad jame esantis elektrolitas yra gelio pavidalo. Dėl šitos priežasties geliniai akumuliatoriai yra atsparesni vibracijoms, pakreipimams ir smūgiams. Tai lemia, kad šio tipo automobiliniai akumuliatoriai yra kur kas patvaresni, o jų ciklinis tarnavimo laikas yra maždaug 25 proc. didesnis lyginant su įprastu akumuliatoriumi. Svarbiausia gelinio automobilinio akumuliatoriaus savybė yra ilgas įtampos palaikymas be įkrovimo. Pagrindinis gelinių akumuliatorių trūkumas yra tas, kad jie pasižymi santykinai maža paleidimo srove, todėl tai nėra tinkamiausias variantas asmeninių automobilių variklių užvedimui.

AGM automobiliniai akumuliatoriai

Aprūpinti stiklo ar polimero mikropluoštų separatoriais AGM akumuliatoriai yra alternatyva švino rūgštiniams akumuliatoriams. Šie separatoriai visiškai sugeria elektrolitą, kuris neleidžia jam išsilieti net po mechaninių pažeidimų. AGM automobiliniai akumuliatoriai yra atsparūs smūgiams ir gali būti iki trijų kartų efektyvesni lyginant su įprastais akumuliatoriais. AGM tipo akumuliatoriai sukurti automobiliams su start-stop arba energijos atgavimo sistema.

Kokį automobilinio akumuliatoriaus tipą rinktis? Iš esmės rekomenduojama rinktis tokio tipo akumuliatorių, kokį pritaikė automobilio gamintojas. Jei jūsų automobilis anksčiau buvo aprūpintas švino rūgšties akumuliatoriumi, tikrai nereikia pirkti pažangesnio AGM varianto. Šiuo atveju taip pat neveikia principas: naujesnis – geresnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Meile

Meile portretas
Tamsta corola,koks akumuliatorius tinka?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių