Quantcast

Prie vairo – su telefonu rankose: valdžia skuba keisti įstatymus, teisininkai tikina – nepadės

  • Teksto dydis:

Vairuojant automobilį naudotis telefonu – draudžiama. Tačiau per pastaruosius metus tokių atvejų tik daugėjo, praneša LNK.

Naudotis telefonu vairuojant – draudžiama, tačiau daugelis tai daro ir net nesiruošia to slėpti.

„Būtent tada, kai raudona dega. Visada vis tiek pasižiūri į telefoną. Paimi į rankas ir patikrini. Aišku, tai negerai. Labai negerai. Greičiausiai tai – įprotis, reikia kažką veikti, kol raudonas signalas dega“, – atviravo vienas vilnietis.

Kiti tikina, kad kai vairuoja, telefoną pamiršta ir juo nesinaudoja. Paklausus, ar nesuima pagunda vairuotoja atsako gana kategoriškai: „Oi, ne. Tikrai ne. Tikrai nesinori, todėl, kad reikia visą laiką žiūrėt į kelią“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Policijos duomenimis, telefonų negalinčių paleisti iš rankų vairuotojų daugėja. Prieš pandemiją kasmet pareigūnai pagaudavo maždaug 19 tūkst. pažeidėjų.

„O 2020 m. tikrai tų pažeidimų padaugėjo ir jų yra užfiksuota 34,9 tūkst., 2021-aisiai jų dar padaugėjo – iki 42,2 tūkst.“, – teigė Lietuvos kelių policijos atstovė Jorūnė Liutkienė.

Šių metų pirmų septynių mėnesių statistika rodo, kad tokio tipo pažeidėjų šiemet bus dar daugiau nei praeitais metais.

„Galbūt žmonės labiau vis dėlto priaugo prie to telefono, drįsčiau taip sakyti, ir priprato per pandeminį metą juo naudotis labiau“, – svarstė J. Liutkienė.

Įstatymų vingiai

Telefonu prie vairo besinaudojantys pričiupti vairuotojai yra linkę pareigūnams teisintis ir siekti išvengti bausmių. Dažniausiai sako, kad rankose laikė ne mobilųjį, o kažkokį kitą daiktą. Dar kartais teigia, kad automobilio variklis, kuomet naudotasi telefonu, buvo išjungtas.

„Be abejo, yra bylų, kur vairuotojai teigia, kad starter/stop sistema automatinė ir ji išjungia variklį, tačiau akivaizdu ir teismų praktika tą sako, kad automobilis vis tiek veikia, nors variklis nėra užvestas“, – dalijasi patirtimi advokatas Linas Kuprusevičius.

Siekiant įvesti aiškumo, valdžia siūlo keisti įstatymą. Dabar pagal įstatymus telefonais naudotis draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas.

Pakeitus įstatymą, žodžio „variklis“ nebeliktų. Būtų parašyta, kad mobiliojo ryšio priemonėmis draudžiama naudotis, kai transporto priemonė juda.

Tačiau atsiranda naujų transporto priemonių, kurios yra varomos elektriniais varikliais. Kai tokio tipo automobilis stovis, itin sunku pasakyti, variklis išjungtas ar įjungtas.

„Tai yra viena iš priežasčių, kad ta kontrolė neprarastų savo efektyvumo, kad žmogus nepradėtų sakyt „taip, mano variklis yra išjungtas““, – teigė Vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrev.

Stovėdamas sankryžoje vairuotojas turi stebėti šviesoforo signalus, pėsčiuosius.

Deja, bet nauji žodžiai, pasak teisininkų, sukelia dar daugiau neaiškumų. Sustojus prie šviesoforo, perėjos ar spūstyje automobilis juk nejuda.

„Šitoj vietoj, mano įsitikinimu, gali kilti dar daugiau neaiškumų, nes pažeidėjas ar atsakomybėn patrauktas asmuo visą laiką sakys, kad jis nejudėjo“, – tikino advokatas L. Kuprusevičius.

Tuo tarpu viceministras teigia, kad sustojus prie šviesoforo ar bet kur kitur, telefonu naudotis bus galima ir pakeitus įstatymą.

„Policijos pareigūnas, užfiksavęs tokį įvykį, galės priimti sprendimą ar pažeidimas buvo padarytas. Stovėdamas sankryžoje vairuotojas turi stebėti šviesoforo signalus, pėsčiuosius“, – aiškino V. Dmitrev.

Praktika rodo, kad keturi iš penkių pagautų naudojusių telefonus vairuotojų kreipėsi į teismą ir bandė įrodyti, jog taip nedarė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

lv

lv portretas
Kova keista - telefonus uždraudžia - tada kaip su išmaniaisiais laikrodžiais - netgi auto magnetolos naujos jau sensorinis ekranas - reikia į jį pažiūrėt jei nori kažką pakeisti. Valdymai balsu, laisvų rankų įranga - iš esmės tel. ne laikymas rankoje daugiau blaško dėmesį - tiesiog pokalbis iš tikro trukdo labiau negu kavos puodelis rankoje ar telefonas. Tiesiog vyksta kova su raganomnis. Už eismo įvykius bausti reikia, bet tos priežastys "nepasirinko saugaus greičio", "naudojosi tel." ir pan. - su galva problemos iš tikro. Tel. naudotis jeigu greitis yra tikrai mažai pasitaiko, o stovint kamščiuose, prie šviesoforų... nėra problemų.

aaa

aaa portretas
baisiausi tai kontoriniai uz vairo

pėstieji ir teelefonas

pėstieji ir teelefonas portretas
Šilainiai. 17 val. Mašinų daug, visos stovi nes eina pėstieji. Viena boba lelekina telefonu prie pat perėjos. Pėstieji praeina, auto rauna iš vietos. Tik staiga ta boba įžengia į perėją. Žviegia stabdžiai, per plauką pėsčioji netampa pisteltaja.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių