Quantcast

Prarasti automobilio numeriai: kuo tai gresia vairuotojams?

Praėjusią savaitę pro Lietuvą praūžusi liūtis pabėrė aštrių pojūčių vairuotojams. Daugelis patekusiųjų į užlietas gatves klimpo neišvažiuojamose tapusiose atkarpose, bergždžiai, tarsi amfibijomis, mėgino perplaukti giliausias balas. Neišvengta ir nuostolių. Bene populiariausias – automobilio registracijos ženklų praradimas.

Keikė miestą ir merą

"Nežinau, kaip čia tas jūsų meras tvarkosi. Pas mus Jonavoje  meras visas gatves suremontavo, o čia visiškas bardakas", – gūžčiojo pečiais moteris, Kaune patekusi į galingą liūtį ir krušą.

Jos vairuojamas "Mercedes" užstrigo pačioje giliausioje milžiniškos balos vietoje. Nutrūkusi kelionė, užlietas variklis ir gresiančios didelės išlaidos nuliūdino bei supykdė viešnią. Maža to, jai dar teko ieškoti pamestos automobilio numerio lentelės. Šią bėdą vairuotojai padėjo išspręsti praeivis, už kelis eurus įbridęs į marmalynę ir išgraibęs lentelę.

Praėjus dienai kitai po stichijos, socialiniai tinklai mirgėjo skelbimais apie rastus ir pamestus numerius. Kai kuriose balose aptikta net ne keletas, o keliolika lentelių. Tarp rastųjų buvo ne tik įprastiniai, bet ir retesnių serijų bei skaičių kombinacijų numeriai. Tiems nelaimėliams, kurie savo lentelių nerado, teks įveikti privalomas biurokratines procedūras.

Dublikatai – tik vieną kartą

Jei radėjas dėl kokių nors priežasčių nenori ar negali atvykti į artimiausią įmonės padalinį, rastą numerio ženklą galima paprasčiausiai atsiųsti „Regitrai“ paštu.

Pasak mūsų kalbintų valstybės įmonės "Regitra" specialistų, registracijos metu automobiliai "Regitroje" yra pažymimi dviem vienodomis numerio ženklų plokštelėmis. Jiems suteikiami unikalūs skaičių ir raidžių deriniai, kad viešajame eisme jie būtų lengvai atpažįstami teisėsaugos institucijoms bei kitiems eismo dalyviams. Pavyzdžiui, įvykus eismo įvykiui, būtų žinoma, kas yra atsakingas už transporto priemonę.

Pagal reikalavimus automobilis privalo būti pažymėtas dviem numerio ženklais – priekyje ir gale. Vairuotojas turi pasirūpinti, kad jie būtų gerai matomi ir pritvirtinti tam specialiai skirtose vietose.

Vairuotojų kasdienybėje neretai pasitaiko situacijų, kai eismo įvykių metu ar praūžus stipriam lietui prarandami automobilio numerio ženklai. Kadangi dalyvauti viešajame eisme transporto priemone, kuri neturi numerio ženklų, negalima, juos pametus būtina nedelsiant kreiptis į "Regitrą" naujų arba dublikato.

Laimikis: so­cia­li­niai tink­lai mir­gė­jo skel­bi­mais apie praei­vių ba­lo­se su­žve­jo­tus nu­me­rius. Skaitytojų nuotr.

Anot "Regitros" atstovės Emilijos Bardauskienės, praradus abi numerio ženklų plokšteles, reikia užsisakyti naujus numerio ženklus. Tai galima padaryti ir internetu, ir apsilankant "Regitros" skyriuje. Svarbu žinoti, kad, pasikeitus numerio ženklams, keičiasi ir registracijos liudijimas. Jie gali būti pristatyti į artimiausią paštomatą ar per kurjerį. Automatiškai eilės tvarka priskiriamų numerio ženklų kaina už abi plokšteles yra 7,20 euro, o registracijos liudijimo – 9,04 euro (užsakant internetu).

Tais atvejais, kai prarandama viena iš dviejų automobilio numerio ženklų plokštelių, galima kreiptis dėl dublikato. Tačiau tuomet reikia atvykti į "Regitros" padalinį ir su savimi turėti asmens tapatybės dokumentą, automobilio registracijos liudijimą bei likusią, t.y. neprarastą numerio ženklo plokštelę. Tokiu atveju naujas registracijos liudijimas nebus išduodamas, o sumokėti reikės tik už numerio ženklo dublikatą 3,60 euro ir 6,66 euro už duomenų tvarkymą. Jei numerio ženklas nebeatitiks šiandienio standarto (pavyzdžiui, bus seno formato su lietuviška vėliavėle, o ne su ES ženklais), bus keičiama ir likusi plokštelė. Pastebėtina, kad dublikatas gali būti išduodamas tik vieną kartą.

Saugoja vieną mėnesį

E.Bardauskienės teigimu, radus pamestą transporto priemonės numerio plokštelę, ją galima grąžinti savininkui dviem būdais: pirmasis – perduoti "Regitrai", kuri plokštelę perduos savininkui arba atiduoti policijai.

Pastaroji numerio ženklą taip pat grąžins savininkui arba perduos "Regitrai". Įmonės darbuotojai asmenį apie rastus numerio ženklus informuoja sistemoje jo nurodytais kontaktais.

"Jei radėjas dėl kokių nors priežasčių nenori ar negali atvykti į artimiausią įmonės padalinį, rastą numerio ženklą galima paprasčiausiai atsiųsti "Regitrai" paštu. Radėjo grąžinta transporto priemonės plokštelė yra saugoma vieną mėnesį, išskyrus tuos atvejus, kai vietoje grąžinto numerio ženklo yra išduotas naujas valstybinis numeris arba plokštelė yra susidėvėjusi. Jei rasti daiktai per nurodytą laiką neatsiimami, tada numeriai sunaikinami", – aiškino pašnekovė.

Įsiamžina svarbias datas

Kaip žinoma, įprastai registruojant automobilį, jam automatiškai yra priskiriami numeriai eilės tvarka, tačiau klientui pageidaujant gali būti suteikiama ir jam patinkanti numerio ženklo kombinacija.

Dažniausiai vartotojai numeriams renkasi kombinacijas, sutampančias su jų inicialais, vardo ar pavardės trumpiniais, svarbiomis datomis ir modelių pavadinimais. Remiantis statistika, automobilių savininkai labiausiai pageidauja skaičių kombinacijų su trimis vienodais skaičiais: 999, 888, 777, 666, 555 ir 111, taip pat populiarūs yra ir deriniai 001 bei 007.

Įmonės neretai pasirenka vienodą raidžių kombinaciją ir ja paženklina visus jai priklausančius automobilius. Vežėjai savo vilkikams ir puspriekabėms parenka panašias skaičių kombinacijas, pavyzdžiui: 020, 030, 040. Taip esą paprasčiau juos administruoti.

Jei rasti daiktai per nurodytą laiką neatsiimami, tada numeriai sunaikinami.

Patinkančius numerio ženklus galima užsisakyti nuotoliniu būdu per Kelių transporto priemonių registravimo sistemą (eKETRIS). Paslaugų užsakymo skiltyje reikia pasirinkti "Noriu rezervuoti išskirtinį numerio ženklų derinį" ir išsirinkti labiausiai patikusį derinį. Numerio ženklus ir registracijos liudijimą kurjeris pristato per dvi darbo dienas. Jei vis dėlto numerio ženklai dar nepagaminti, papildomai reikės dar penkių dienų. Beje, patikusius numerio ženklus iš anksto gali rezervuoti ir asmenys, kurie dar tik planuoja įsigyti automobilį, bet nori būti tikri, kad numeris bus pagamintas laiku. "Regitra" tokius numerius nemokamai saugoja vienus metus.

Už išskirtinumą – 1,5 tūkst.

Internetu renkantis patinkančią kombinaciją iš jau pagamintų numerio ženklų, jie kainuos – 35 eurus. Jei renkamasi iš numatomų gaminti pačių populiariausių derinių, numerio ženklai gali kainuoti nuo 150 iki 500 eurų.

Brangiausiai sumokėti tenka už vardinius numerius. Jų kaina siekia 1,5 tūkst. eurų. Tačiau užsakant tokią paslaugą jūsų galimybes ribos tik jūsų fantazija ir šalies įstatymai (pavyzdžiui, numerių raidės ar skaičiai negali būti įžeidžiamo turinio ir pan.).

Kombinacija: tokie vardiniai numeriai kainuoja 1,5 tūkst. eurų.

Pasižvalgius po skelbimus galima rasti ir išskirtinių parduodamų jau pagamintų numerių su gana dviprasmiškomis kombinacijomis. Socialiniuose tinkluose jau ne pirmi metai parduodami įsimintinos kombinacijos numeriai LOV469, už kuriuos prašoma net 200 eurų, tačiau pirkėjai kol kas tokius numerius įvertino iki 100 eurų. Kai kuriems kliuvo nepagrįstai aukšta kaina, kitiems, jų vertinimu, gašli užrašo potekstė. Kiek mažiau pinigų skelbimuose prašoma už įdomesnius numerius, kai sutampa visos raidės, bet skaičiai nebūtinai. Jie įkainojami 100–150 eurų.

Numerių kolekcininkams siūloma ir įvairiausių užsienietiškų numerių. Pavyzdžiui, iš JAV atkeliavę elementarūs numeriai su įvairių valstijų registracija parduodami po 20 eurų. Kita vertus, užsienyje pasirinkti numerio skaičių ir raidžių kombinaciją galima kur kas pigiau nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Vokietijoje ši paslauga kainuoja tik 11 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilma

Vilma portretas
Įdomu kaip greit galima išsiimti dublikatą jei net prisiregistruot po dviejų sav.o pagamina per sav.masina reikalinga į darbą važiuoti.kazkoks visiškas nesusipratimas.be logikos.

Aivaras

Aivaras portretas
Nu tikrai kur logika nr pagaminimas3,3 o ivedimas 6,6.jie ka i monitoriu su kaltu tuos numerius imusineja?

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Ar vairuotojas kaltas kad mašinos numeris buvo pavogtas ar pamestas per liūtys.Man "Švaros broliuose "plaunant mašina plovimo aparatai numerį nulupo, tai ar vairuotojas kaltas ,apsurdas.Kita karta pareikalausiu apmokėti už padaryta žalą.Buferis buvo apgadintas varžto kurį išlupo kartu su numeriu.Pastebejau grizus namo,teko atgal važiuoti i Švaros brolius" kur pareiškus nepasitenkinima buvo pasakyta kad jie nekalti.Maciau ne vieną numerį mašinos pas juos.Smegeniss atvesinkite prieš rašydami ,kad vairuotojai kelti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių