Quantcast

Perspektyvi technologija: tereikia naudotų padangų

Latvijoje, Jelgavos apylinkėse, netoli Lietuvos pasienio, pradėtas tiesti kelio ruožas su unikalia specialiąja danga. Tarp projekto dalyvių yra mūsų šalies bendrovė.

Kelio dangai naudojami bituminiai modifikatoriai, pagaminti iš senų padangų pagal įmonės „Rubbintec“ technologiją. Mišiniu jau padengtas 350 m kelio ruožas. Specialistai stebi ir fiksuoja naujos dangos savybes, vertina jos ir tradicinio asfaltbetonio skirtumus.

Iki šiol, sprendžiant naudotų padangų utilizacijos problemas, taikomos pagrindinės trys kryptys: gumos atliekų pakartotinis panaudojimas, deginimas arba laikymas specialiai tam pritaikytuose sąvartynuose. Deja, nė vienas būdas neleidžia atgauti gumos ir netaršiai utilizuoti padangų. Gali būti, kad netrukus unikalios technologijos padės šią problemą išspręsti.

Kelio dangos mišiniui naudojami bituminiai modifikatoriai, pagaminti iš senų padangų.

UAB „Polylema“ jau kurį laiką kartu su Latvijos įmone „Rubbintec SIA“, Latvijos polimerų institutu ir JAV korporacija „Rubbintec“ dalyvauja tarptautiniame projekte – pagal „Rubbintec“ technologiją naudotos padangos ir kitos plastiko atliekos perdirbamos į bituminius modifikatorius, kurie gali būti puikiai pritaikomi keliams tiesti.

UAB „Polylema“ direktorius Martynas Jankauskas įsitikinęs: tai – unikali galimybė Lietuvai ir kitoms projekte dalyvaujančioms valstybėms išspręsti naudotų padangų užterštumo aplinkoje problemą, sutaupyti ir pagerinti kelių dangos kokybę.

Pasak jo, nauja medžiaga, maišoma į asfaltą, ne tik atpigina kelių tiesimą, bet ir pagerina kelių dangos savybes.

„Tyrimai parodė, kad susidaro mažiau provėžų, danga gerokai atsparesnė šalčiui, kelia mažesnį triukšmą“, – sakė M.Jankauskas.

Patvirtinus tyrimų rezultatus, bus adaptuotas kelio dangos mišinys, tinkamiausias Lietuvos ir Latvijos keliams ir juos veikiančioms oro sąlygoms.

Šis projektas yra gavęs paramą iš 2014–2020 m. ES paramos fondo, skirto moksliniams tyrimams, eksperimentinei plėtrai ir inovacijoms skatinti.

„Polylema” – tarptautinės inovacinės grupės „Rubbintec“ narė. Įmonių grupė yra sukūrusi ir JAV užpatentavusi naudotų padangų perdirbimo technologiją, leidžiančią išgautą gumą panaudoti praktiškai bet kokių gumos dirbinių gamybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Paieskokite internete, kaip jav pas save keliu tiesumui naudojo padangu perdirbima ir kaip , jei gerai pamenu, ar keli simtai km dege... o uzgesinti .... psss

valio

valio portretas
JAV korporacija „Rubbintec“ jau kisa savo nagus i ES zaliuju smegenu plovimo traukini...vel visi pirksite JAV technologijas ir is JAV priklausomybe ugdysites...ar gali kas nors na kas nors po galais nors vienai JAV imonei sudaryti konkurentus normalius pasaulyje...?

Labai

Labai portretas
idomus ir naudingas projektas.Lauksime rezultatu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių