Quantcast

Paspirtukų aukos – vaikai iki 12 metų

  • Teksto dydis:

Lietuvos gatvėse daugėjant paspirtukų, daugėja ir su jais susijusių traumų. Ypač daug darbo vasarą turi vaikų traumatologai. Draudikai atkreipia dėmesį, kad incidentus sukeliantys paspirtukų vairuotojai dažnai ne tik nukenčia patys, bet ir apgadina svetimą turtą ar sužaloja praeivius.

Į medikus – pagalbos, o į draudimo bendrovę – prašydami atlyginti asmens draudimo žalą vasaros metu kreipiasi asmenys, kurių atžalos riedėdamos paspirtukais patiria rankų, raktikaulių ir pirštų lūžius, sąnarių pažeidimus, raiščių plyšimus, galvos sutrenkimus ar net netenka dantų. Sudėtingos traumos, kurioms gydyti prireikia operacijų.

"Šiltuoju metų laiku pernai maždaug kas dvi tris dienas sulaukdavome bent vieno pranešimo, kai klientai nurodydavo, kad važiuodamas paspirtuku susižalojo vaikas iki dvylikos metų. Asmens draudimo žalų, kurias riedėdami paspirtukais patyrė vyresni asmenys, užfiksuota kur kas mažiau", – sako bendrovės "Lietuvos draudimas" Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas. Draudimo ekspertas pastebi, kad šiemet atšilus orams registruojamų paspirtukininkų žalų skaičius vėl ėmė augti.

Daugiau negu pusę nukentėjusiųjų sudarė vaikai iki dvylikos metų. "Mažieji, ikimokyklinio amžiaus, paspirtukininkai stokoja transporto priemonės valdymo įgūdžių ir pervertina savo jėgas, tad saugiai važinėtis jie gali tik prižiūrimi tėvų. Atsižvelgiant į vaiko amžių ir ūgį, jam turi būti parinktas tinkamas paspirtukas, uždėtas šalmas, rankų ir kojų apsaugai", – vardija J.Stasinas.

Pasak draudimo bendrovės eksperto, pirmą kartą mokant mažą vaiką važiuoti paspirtuku, geriausias sprendimas – lengvai vairuojama transporto priemonė su trimis ratais. Toks paspirtukas yra stabilesnis, ant jo lengviau išlaikyti pusiausvyrą ir nenugriūti. Taip pat, kad pasivažinėjimai būtų saugūs, būtina periodiškai tikrinti paspirtuko stabdžius.

Visų amžiaus grupių paspirtukininkams, kaip ir dviratininkams, draudimo ekspertas pataria dėvėti ne tik šalmą ir apsaugus, bet ir ryškiaspalvę, šviesą atspindinčią liemenę. Mat tiek pernai, tiek šiemet paspirtukų vairuotojai neišvengia susidūrimų su automobiliais.

Fiksuojama ir tokių atvejų, kai važiuodami paspirtuku asmenys netyčia apgadina svetimą turtą. Tokios žalos yra atlyginamos pagal asmens civilinės atsakomybės draudimą, kaip ir bet kurios kitos, kai apdraustasis padaro žalą svetimai nuosavybei. Pavyzdžiui, neseniai draudimo bendrovė atlygino žalą, kurią kito asmens turtui sukėlė kliento dukra: mergina paspirtuku važiavo šalutiniu keliu ir susidūrė su automobiliu, kuris judėjo pagrindiniu keliu. Per incidentą buvo apgadintos automobilio durelės ir sparnas.

Bendrovės duomenys rodo, kad paspirtuku svetimam turtui sukeltų žalų sąrašas vis ilgėja, o dažniausiai girdima istorija – paspirtuku besivažinėjantis vaikas įbrėžia, įlenkia ar kitaip apgadina svetimą automobilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fui

Fui portretas
Baisu dėl nepriziurimu vaikų. Tėvai visiškai atsipalaiduoja kai vaikai laksto su paspirtukas po gatves. Baisu net žiūrėti kaip atžalos nardo tarp mašinų. O vairuotojai priversti saugotis patys ir saugoti aplaidziu tėvelių nepriziurimus vaikus. Atsibuskit tėveliai, saugokit vaikus! Jei Jūs nevertinate savo vaiko gyvenimo, tai nereikėjo jo nei pradėti. Žiauru dėl tokių tėvelių!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių