Quantcast

Nustebino kitokie automobilio valstybiniai numeriai: ar tai legalu?

Akyliems vairuotojams pro akis dažniausiai neprasprūsta net menkiausios smulkmenos, susijusios su automobiliais. Prieš keletą dienų vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje jos narys Aleksandras pasidalino nuotrauka su keistai atrodančiu valstybiniu automobilio numeriu ir iškėlė klausimą – ar tai, ką jis pastebėjo, yra legalu?

Situacija ganėtinai paprasta. Aleksandras laukė automobilių eilėje prie pasienio į Baltarusiją ir prieš save išvydo niekuo neišsiskiriantį pilkos spalvos „Volkswagen Passat“. Nors automobilis tikrai ne iš tų, kuris labai patrauktų dėmesį, tačiau kai kas pastabiam vairuotojui užkliuvo.

„Ilgai į jį žiūrėjau ir bandžiau suprasti, kas su juo ne taip, nes kažkas į akis krenta, bet nesuprantu kas. Po to įdėmiau pažiūrėjau į automobilio valstybinį numerį ir pastebėjau, kad jo spalva ir struktūra skiriasi nuo kitų šalia stovinčių automobilių. Pagal spalvą matėsi, kad balta fono spalva žymiai ryškesnė, o tarpe tarp raidžių ir skaičių nebuvo firminio „Regitros“ lipduko. Toks numeris man pasirodė įtartinas“, – situaciją komentavo Aleksandras.

Įsigaliojo naujas valstybinių numerių standartas

Pastabus vairuotojas iškėlė klausimą, ar jo pastebėtas automobilis, su keistai atrodančiais valstybiniais numeriais, tikrai atitinka visus reikalavimus? Tačiau nerimauti nereikia. Susisiekus su VĮ „Regitra“ atstovais ir paprašius pakomentuoti šį atvejį, jie patikino, kad tai naujo standarto valstybiniai numeriai.

„Lietuvos standartizacijos departamentas 2017 m. balandžio 2 d. nusprendė panaikinti Lietuvos numerių standartą LST 1147:2005, kuris nurodė kaip tiksliai turi atrodyti valstybiniai numerio ženklai. Taigi, naujasis transporto priemonių ženklinimas buvo nustatytas vidaus reikalų ministro įsakymu“, – naujoves komentuoja VĮ „Regitra“ komunikacijos skyriaus vadovė Ingrida Kuorytė.

Kodėl nebėra lipdukų?

Naujo formato valstybiniai numeriai nepasikeitė radikaliai, tačiau, kaip pastebėjo „Facebook“ naudotojas, labiausiai skiriasi tuo, kad nebėra įprastų techninės apžiūros ir „Regitros“ lipdukų.

„Įsigaliojus naujiems numerio ženklų reikalavimams, šių lipdukų atsisakyta. Senosios apsaugos priemonės pakeistos naujomis – nuo šiol naudojami pasikartojantys saugos ženklai.

Taigi, likusi tuščia vieta yra skirta žymėti tuos automobilius, kurių registracijos trukmė yra terminuota. Pavyzdžiui, tais atvejais, kai asmenys automobilį įsigyja lizingo būdu. Taip pat tais atvejais, kai transporto priemonė valdoma nuomos pagrindu arba kai asmuo turi terminuotą leidimą gyventi Lietuvoje. Paprasčiau tariant, ši vieta palikta automobilio registracijos termino žymėjimui“, – naujojo formato valstybinių numerių subtilybes pakomentavo I. Kuorytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių