Quantcast

Lietuviai išrieda į legendinį ralį

Vis daugiau Lietuvos automobilių sportininkų nusprendžia jėgas išbandyti prestižinėse varžybose. Praėjus daugiau kaip 85 metams po pirmojo lietuvių starto Monte Karle, kitąmet vienu sunkiausių Europos ralių tituluojamose lenktynėse vėl išvysime tautiečius.

Geriausi rezultatai

Kitų metų sausio mėnuo žada būti intriguojantis visiems automobilio sporto gerbėjams – pirmąsias dvi sausio savaites visi stebės trijų ekipažų iš Lietuvos pasirodymą Dakaro ralio maratone, o prabėgus vos kelioms dienoms po jo finišo, praėjus 86 metams nuo pirmojo lietuvių starto Monte Karlo ralyje, į jį pajudės Deivido Jociaus ir Donato Zvicevičiaus ekipažas.

Pirmasis lietuvis, išbandęs jėgas prestižinėse automobilių lenktynėse, buvo Klemensas Martinkus ir Jonas Pyragius, važiavę "Oakland" markės automobiliu. Jie pasiekė ir geriausią rezultatą – absoliučioje įskaitoje lietuviai užėmė 30 vietą. Po dvejų metų į legendinį Monte Karlą pajudėjo ir Pranas Hiksa, kuris šiose varžybose dalyvavo du kartus – 1934 m. ir 1935 m. Pirmą kartą dalyvaudamas šiame ralyje, P. Hiksa automobiliu "Essex Terraplane" savo klasėje užėmė 23 vietą, o bendroje įskaitoje liko 37-as. "Vertindami visų Baltijos šalių sportininkų pasirodymus, galime sakyti, kad lietuviai visuomet buvo greitesni nei latviai ir estai. Kaimynai latviai likdavo už penkiasdešimtuko ribų, o estai nepatekdavo net į greičiausiųjų šimtuką", – pasakojo P. Hiksos anūkas Giedrius Šniukas.

Jis sakė, kad tuomet į Monte Karlą išsiruošę vairuotojai susidurdavo su nemenkais sunkumais, nes keliai nebuvo valomi, o žiemos būdavo daug žvarbesnės nei dabar.

Paskutiniai lietuviai prieškariu Monte Karlo ralyje dalyvavo 1937 m. Su "Ford Eifel" savo jėgas nusprendė išbandyti Česlovas Burba ir V. Šulcas. Jie tarp 81 finišavusio dalyvio užėmė 72 vietą.

Jaučiasi pasiruošę

"Žinoma, galite klausti mūsų, kodėl nestartavome šiais metais –  būtume paminėję 85-erių metų sukaktį nuo pirmo lietuvio starto Monte Karle, tačiau norėjome šiam raliui pasiruošti labai atsakingai, todėl ir startuosime tik kitų metų sausį", – "Kauno dienai" pasakojo D. Jocius. Monte Karlo ralis, kuris yra ir pirmasis Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapas, sportininkui nėra paprasčiausiai užgaida – jam buvo ruoštasi daugiau kaip dvejus metus, o patį ralį D.Jocius stebėjo beveik dešimtmetį. "Iš žiūrovo pagaliau pavyko tapti ir ralio dalyviu", – tvirtino D. Jocius. Šiuose kraštuose gyvena sportininko mama, todėl jis juokauja, kad sėkmingai pasirodyti jam gali padėti ir pažįstamos vietos, kuriose jis jaučiasi lyg namuose, bei prancūzų kalbos žinios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių