Quantcast

Laikas tiksi: nepasikeitusiems automobilio vaistinėlės grės baudos

  • Teksto dydis:

Pirmosios pagalbos vaistinėlių komplektacija nebuvo keičiama beveik 20 metų. Tiesa, specialistai pabrėžia – nusipirkus atnaujintą vaistinėlę, reikėtų ir išsiaiškinti, kaip naudotis joje esamomis priemonėmis arba iš naujo išklausyti pirmosios pagalbos kursus. Apie kursus, naują vaistinėlės turinį ir baudas už jo neturėjimą – LNK reportaže.

Atnaujintas vaistinėles iki šiol yra įsigijęs tikrai ne kiekvienas vairuotojas. Pakalbinus gyventojus, tai aiškiai matyti.

Vieni dar delsia. „Dar ne, nes, kiek žiūrėjau, tai arba išpirkta, arba nėra kur pirkti“, – sako vaistinėje sutikta moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kitiems reikėjo tik pasipildyti. „Jau pasipildėme trūkstamais komponentais, naujos nepirkome“, – pasakoja vyriškis.

Pirmosios pagalbos vaistinėles savo automobilyje turi turbūt kiekvienas vairuotojas. Tačiau, ar visi žinotų, kaip ten esančiomis priemonėmis naudoti, abejotina.

„Labai daug kas kalba, kad reikia atsinaujinti, bet niekas nekalba apie pirmosios pagalbos mokymus. Aš galiu įsigyti tą vaistinėlę, bet aš gal pasidomėsiu, o bus žmonių, kurie nesidomės, kaip, pavyzdžiui, uždėti turniketą“, – susirūpiną reiškė vairuotoja.

Ministerija sako, kad visi vairuotojai turi galimybę nemokamai atnaujinti žinias apie pirmosios pagalbos suteikimą. Tereikia kreiptis į savo gyvenvietės savivaldybę.

„Tikrai niekas negimė mokėdamas. Visomis naujomis priemonėmis reikia išmokti naudotis. Siūlome vairuotojams atnaujinti savo pirmosios pagalbos žinias ir apsilankyti nemokamuose pirmosios pagalbos kursuose“, – ragino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Buzytė.

„Pirmosios pagalbos kursai yra tokie kursai, kuriuos visuomet reikia priminti ir reikia kartoti tas žinias, ypač apie gaivinimą, turniketo naudojimą“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Taip pat ir pačiose vaistinėlėse galima rasti pirmosios pagalbos instrukciją.

„Siūlyčiau bent jau perskaityti tą instrukciją, taip būtų tiesiog ramiau, nes kai ištiks bėda, tai reikės atlikti greitai“, – siūlo Evelina Zykienė, kitos vaistinės – „Camelia“ – vaistininkė

Nuo liepos 1-osios visi šalies vairuotojai turės automobiliuose vežiotis atnaujintas vaistinėles.

„Vaistinėlės buvo atnaujintos prieš 18 metų. Pirmosios pagalbos teikimo principai keičiasi“, – sakė V. Buzytė.

Vairuotojai, kurie ir toliau vežiosis pasenusias vaistinėles, gali užsitraukti ir policijos nemalonę. Tiesa, specialių reidų, per kuriuos pareigūnai tikrintų, ar vairuotojai vežiojasi tinkamos komplektacijos vaistinėles, nebūna.

„Tačiau ir Lietuvos kelių policijos tarnybos ir visų apskričių Vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnai jus gali patikrinti ir patikrins nuolat visoje šalyje vykdomų policinių prevencinių priemonių metu“, – perspėjo Lietuvos kelių policijos atstovė Jūratė Liutkienė.

Naujos kartos vaistinėlėse yra daugiau priemonių, kurios esą užtikrina didesnes pagalbos galimybes eismo dalyviams.

Labiausiai apmaudu, kai dėl to, kad neturi tinkamų priemonių, negali suteikti reikiamos pagalbos nelaimės ištiktam žmogui.

„Į vaistinėlę papildomai įėjo turniketai, ledo maišeliai, gaivinimo kaukė ir spaudžiamasis tvarstis“, – vardijo V. Buzytė.

Vairuotojai, turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus 2019-aisiais metais, turi tik pasipildyti savo vaistinėlių rinktinį turniketais. Jei vaistinėlės turinys pirktas anksčiau, teks pirkti naują. Jeigu vairuotojas, vis tik, nebus tinkamai atsinaujinęs savo pirmosios pagalbos rinkinio, jam grės administracinė atsakomybė.

„Tai yra bauda nuo 10 iki 12 eurų, tačiau labiausiai apmaudu, kai dėl to, kad neturi tinkamų priemonių, negali suteikti reikiamos pagalbos nelaimės ištiktam žmogui“, – į vairuotojų sąmoningumą apeliavo Lietuvos kelių policijos atstovė.

Vaistinėlių kainos prasideda nuo 20 eurų, tačiau už kai kurias vairuotojams tenka pakloti ir pusšimtį eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zulikai

zulikai portretas
As vairuot noriu, o ne herojum but, nieko neismanau apie tai,man galva svaigsta pamacius krauja, o jei blogai kazka padarysiu, paskui vel bausit? Geroves valstybe, bet gerove ne pilieciams, o vergvaldziams ponams.

Anonimas

Anonimas portretas
O tai užsieniečius irgi bausite norėčiau pamatyti kaip kokį Vokietį bausite po to jūs jam ilgai mokėtumėte.

Tik

Tik portretas
Nereikia mūsų gąsdinti. Policininkai dabar per dideli ponai, kad kištu rankas rankas į ne aiškų krepšį
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių