Quantcast

Kur išmesti senas padangas, kad neterštume gamtos?

  • Teksto dydis:

Nuo balandžio 1-osios galima važiuoti vasarinėmis padangomis, tad netrukus prie ratų montavimo servisų ims driektis automobilių eilės. Toli gražu ne visi gyventojai žino, kur išmesti senas padangas ir kas gresia už netinkamą jų utilizavimą.

Aplinkos apsaugos departamento specialistų teigimu, gyventojai senas padangas gali priduoti nemokamai. Atliekomis atsikračius gamtoje gresia baudos.

„Automobilių padangos dūla daugiau nei 120 metų, bet ar įsivaizduojate, kad jos irdamos skleidžia ir nuodingų cheminių medžiagų? Kad ir kaip liūdna, vis dar pasitaiko asmenų, kurie šiomis atliekomis nusprendžia atsikratyti paprasčiausiu keliu – išmeta pakelėse ar miškuose arba palieka prie komunalinių atliekų konteinerių“, – aiškino Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus vyr. specialistas Konstantinas Šumskas.

Automobilių padangos dūla daugiau nei 120 metų, bet ar įsivaizduojate, kad jos irdamos skleidžia ir nuodingų cheminių medžiagų?

Pasak K.Šumsko, dažniausiai padangas vairuotojai keičia autoservisuose, todėl ten jie gali nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičia naujomis. Atliekų tvarkymo įstatymas įpareigoja padangų platintojus nereikalauti papildomo mokesčio. Taip pat pirkėjas gali į prekybos vietą atvežti tiek ir tokio tipo padangų atliekų, kiek pirko naujų.

„Jei senas padangas keisite naujomis ir nuspręsite jomis atsikratyti bet kur, tai jums gali užtraukti administracinę atsakomybę. Taip pat bauda skiriama ir tais atvejais, kai padangos yra deginamos“, – įspėjo specialistas.

Aplinkosaugininko teigimu, panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus, darbo laiką ir kitą informaciją galima rasti savivaldybių svetainėse arba adresu www.atliekos.lt.

Svarbu, kad, suremontavę automobilį, autoservisų darbuotojai privalo surinkti likusias atliekas – transporto priemonės savininkui galima atiduoti tik tinkamas naudoti detales.

Baudos už į gamtinę aplinką išmestas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekse. Priklausomai nuo to, kokios atliekos ir kiek jų išmesta, bauda gali siekti ir kelis tūkstančius eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gabrielius

Gabrielius portretas
Sukurenu peciuje. Jau DAUG ZIEMU, KURAS nieko nekainuoja!!!!

Aha

Aha portretas
Nuvežus į Klaipėdos stambiagabaritines aikšteles padangas nuo jų darbuotoju žvilgsnio pasijunti lyg nusikaltimą padaręs
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių