Quantcast

Keisčiausi eismo įstatymai: nuo nuogybių iki draudžiamų komiksų

  • Teksto dydis:

Kiekviena šalis turi ne tik įprastas, bet savitas kelių eismo taisykles. Pavyzdžiui, Lietuvoje draudžiama vairuoti, jei viršutinė vairuotojo kūno dalis yra nuoga. Šis draudimas – toli gražu ne pats keisčiausias tarp galiojančių kitose pasaulio valstybėse.

Lietuviai griežtesni

ES narių eismo įstatymai yra gana panašūs. Nors ir čia esama tam tikrų keistenybių. Toli gražu ne kiekvienas mūsų žino, kad Lietuvoje draudžiama vairuoti, jei viršutinė vairuotojo kūno dalis yra nuoga. Visiškai nesvarbu, vairuoja vyras ar moteris, – nuogybės gali trikdyti kitų eismo dalyvių dėmesį. Tuo įsitikinę mūsų įstatymų leidėjai. Tačiau jų kolegos Vokietijoje su šia nuostata nesutinka.

Vokietijos įstatymų leidėjai automobilį laiko privačia erdve, o savo privačioje erdvėje žmogus gali būti tiek apsirengęs, tiek nuogas. Tad, jei kada svajojote pavairuoti nuogi, Vokietija tam puikiai tinka. Svarbu nepamiršti apsirengti prieš išlipant iš automobilio. Mat už automobilio ribų jau būsite viešoje vietoje ir jums grės bauda.

Automobilių prekybos portalo autoplius.lt specialistai peržvelgė ir kitų Europos valstybių kelių eismo taisykles. Jų nuomone, apribojimų griežtumu išsiskiria Šveicarija. Šioje šalyje gyventojai taip vertina savo ramybę, kad valstybė net priėmė įstatymą, kuriuo draudžiama po 22 val. vakaro trankyti automobilio dureles. Už tai galima gauti nemažą baudą.

Svarbu nepamiršti apsirengti prieš išlipant iš automobilio. Mat už jo ribų jau būsite viešoje vietoje ir jums grės bauda.

 

Miegantys vaikai

Tai, kad šveicarai nemėgsta bruzdesio, įrodo ir kitas įstatymas. Šveicarijoje neleidžiama sekmadieniais rankomis plauti savo automobilio. Sekmadienis – ramaus poilsio diena, todėl tai nelegalu.

Kipre, kur dienomis temperatūra neretai viršija 40 °C, vairuojamame automobilyje draudžiama gerti. Šiuo atveju nekalbama apie alkoholį. Salone draudžiama net gurkštelėti vandens. Įstatyme sakoma, kad, norėdamas gerti ar valgyti, vairuotojas privalo sustoti. To nepadarius gresia 150 eurų bauda.

Danija taip pat turi transporto priemonėms skirtų įstatymų, kurie kelia klausimų. Šios šalies piliečiai, prieš pradėdami važiuoti, privalo pažvelgti po savo automobilio dugnu. Įstatyme akcentuojama, kad tai būtina atsargumo priemonė, nes po automobiliu tuo metu gali miegoti ar slėptis vaikai.

Pagarba gyvūnams

Tolimesniuose pasaulio regionuose taisyklės radikaliai skiriasi nuo mūsiškių. Anot autoplius.lt specialistų, nepaisant to, kad nemažoje dalyje Trečiojo pasaulio šalių eismo įstatymų apskritai nesilaikoma, oficialiai jie galioja.

Pavyzdžiui Rusijoje, kur nelogiškų įstatymų gausu, draudžiama važiuoti purvinu automobiliu. Įstatyme sakoma, kad transporto priemonė visuomet turi būti švari, tačiau nenurodyta, kas yra švarus automobilis, todėl tai nusprendžia vairuotoją sustabdęs policininkas.

Pietų Afrikos Respublikoje galioja įstatymas, suteikiantis pirmumo teisę kelią kertančiam gyvūnui. Vairuotojas privalo sustoti ir palaukti, kol gyvūnas pereis važiuojamąją zoną. Jungtiniuose Arabų Emyratuose nuo senų laikų labai svarbų statusą turi kupranugariai. Šis gyvūnas visuomet turi pirmumo teisę kelyje, įskaitant ir magistralines trasas. Gyventojų meilę kupranugariams įrodo ir tai, kad šis įstatymas neįrašytas oficialiai, tačiau jo vis tiek griežtai laikomasi.

Filipinuose įstatymai nurodo, kad transporto priemonėms, kurių valstybiniai numeriai baigiasi skaičiais 1, 3, 5 ir 7, porinėmis savaitės dienomis draudžiama judėti daugeliu pagrindinių Manilos miesto kelių. Automobiliams, kurių numeriai baigiasi skaičiais 0, 2, 4, 6 ir 8, draudžiama važiuoti pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Sekmadieniais ir švenčių dienomis ribojimai netaikomi. Taip šalis kovoja su milžiniškais automobilių srautais ir spūstimis.

Saudo Arabijoje iki 2018-ųjų moterys negalėjo vairuoti, tačiau turėti automobilį joms nebuvo draudžiama. Spėjama, kad taip valdžia norėjo, kad moterys bent jau galėtų grožėtis garaže pastatytomis transporto priemonėmis.

Atbulomis – tik iš kiemo

Eismo keistenybių netrūksta ir regionuose, laikomuose šiuolaikinės civilizacijos lyderiais. Viena tokių šalių – Jungtinės Amerikos Valstijos.

Oklahomos valstijoje galima skaityti romaną ar publicistiką, tačiau komiksus – šiukštu.

 

Glendeile, Arizonos valstijoje, galioja draudimas važiuoti atbulomis. Oficialūs miestelio šaltiniai teigia, kad žmonės nebaudžiami už tai, kad atbulomis išvažiuoja iš savo kiemo, tačiau šiuo įstatymu valdžia bando motyvuoti vairuotojus važiuoti atbulomis kuo trumpesnį atstumą. Dar vienas savotiškas įstatymas priimtas Alabamos valstijoje. Čia draudžiama vairuoti automobilį ant akių užsirišus nepermatomą raištį. Keista, kad šią nuostatą reikėjo apibrėžti raštiškai, nes ji turėtų būti suprantama savaime.

Oklahomos valstijos valdžia taip pat yra sugalvojusi ganėtinai specifinių įstatymų. Vienas jų skamba taip: „Oklahomos valstijoje draudžiama vairuojant skaityti komiksus.“ Atrodytų, kad taškas turėtų būti padėtas po žodžio „skaityti“, tačiau įstatyme kalbama būtent apie komiksus. Galima skaityti romaną ar publicistiką, tačiau komiksus – šiukštu.

Sekmadienis – ne prekybai

Milfordo mieste, Masačusetso valstijoje, galioja draudimas žvalgytis pro svetimų automobilių langus. Tiesa, palyginti su anksčiau aprašytais įstatymais, šis atrodo dar gana logiškas, mat vietinė valdžia tiki, kad tai padės sumažinti vagysčių statistiką.

Tuo tarpu Kalifornijoje galioja tik moterims pritaikytas įstatymas. Vakarų Amerikos valstijoje moterims draudžiama vairuoti apsirengus chalatą. Įstatyme sakoma, kad moteris, visų pirma, turėtų apsirengti kažką tinkamo ir tik tada važiuoti. Kitu atveju gresia bauda.

Vienas keisčiausiai skambančių apribojimų, galiojančių JAV, yra priimtas Aliaskos valstijoje. Čia neleidžiama vežti šunų, pririštų prie automobilio stogo. Džordžijos valstijoje draudžiama spjaudytis pro langą vairuojant automobilį ar autobusą. Viskas atrodytų logiška, tačiau įstatymas nedraudžia spjaudyti pro krovininio transporto langus.

Indianos valstijoje sekmadieniais draudžiama pardavinėti automobilius. Jei vairuotojas nori savo transporto priemonę parduoti būtent sekmadienį, tam reikalingas specialus leidimas. Tuo metu Vakarų Virdžinijos valstijos kodeksas draudžia ant kelio partrenktus gyvūnus vežti namo ir juos valgyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keidanskas

keidanskas portretas
Vadinasi,su šlipsu ant kaklo durnių laive galima važiuot.

Išvada

Išvada portretas
Kvailiams jokie istatymai negalioja.

V,L

V,L portretas
Kaip supratau Lietuvoj vairuoti negalima jei viršutine vairuotojo kuno dalis yra nuoga , o jei apatine kuno dalis nuoga tuomet matomai galima.......Tikriausiai atsiras norinčiu pasinaudoti šia teise......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių