Quantcast

Kaip protingai pasirinkti dviratį?

  • Teksto dydis:

Tinkamo dviračio pasirinkimas yra labai svarbus. Juk nuo to, kokį dviratį nusipirksime priklauso ne tik mūsų patogumas ir saugumas, bet ir tai ar tęsime savo nuotykius, ar visiškai atsisakysime laisvalaikį leisti minant dviračio pedalus. Varle.lt specialistai parengė kelis patarimus, kurie turėtų palengvinti dviračio pasirinkimo procesą.

Koks dviračio tipas?

Planuodami įsigyti dviratį pirmiausia turėtumėte pagalvoti, kur ir kaip bei kaip dažnai ir kaip ilgai juo ketinate važinėti. Žinodami atsakymus į šiuos klausimus lengviau rasite optimalų ir labiausiai jums tinkantį variantą.

Dviračiai įprastai skirstomi į kelis pagrindinius tipus:

Visureigis ATB dviratis (angl. All Terrain Bike) 

Šio tipo dviračius išskiria nesudėtingas korpusas, kažkokių išskirtinių patobulinimų trūkumas bei prieinama kaina. Pagal savo konstrukciją ATB dviračiai yra artimi kalnų (MTB) ir plentiniams dviračiams. Visureigiai ATB dviračiai įprastai gaminami iš nebrangių dalių, todėl neretai turi didesnį svorį ir mažesnį patvarumą sudėtingomis sąlygomis. Paprastai ATB dviratis turi purvasaugį, grandinės dangtį, bagažinę, lemputes. Toks universalus dviratis tiks savaitgalio šeimyniniams pasivažinėjimas, kelionei į parduotuvę ar trumpiems maršrutams mieste, pvz., į parką.

Hibridinis dviratis

Hibridiniais dviračiais patogu važiuoti ilgesnes distancijas lygesne danga (asfaltuota ar betono). Turi didelio spindulio ratus, siauresnes padangas, amortizuojančią šakę.

Plento dviratis

Plento dviratis skirtas važinėjimui dideliu greičiu. Būdingi bruožai: 28‘‘ ratai, lengvumas, siauros padangos be protektoriaus, klasikinis lenktas rėmas, siauras vairas ir iškeltas aukštai balnelis.

Krosinis dviratis

Sportiniai dviračiai skirti važinėti nelygiais paviršiais. Krosiniai dviračiai – tai tarpinis variantas dviračių, skirtų važinėjumui lygia kieta danga ir tų, kurie labiau tinkami bekelėms. Forma primena plentinius dviračius. Palyginus su plentiniais, krosiniai dviračiai turi storesnius ratus ir neturi amortizuojančios šakės.

Kalnų dviratis MTB (angl. Mountain Terrain Bike)

Kalnų dviratis MTB (angl. Mountain Terrain Bike). Šiuo metu tai populiariausi dviračiai. Kalnų dviračiai turi specialius sustiprintus rėmus, mažesnį ratlankio spindulį ir platesnes padangas. Jų konstrukcija lemia, kad šio tipo dviračiai skirti važinėti nelygiais ir kalnuotais keliais, bekelėmis, po smėlį ir balas.

Treko dviratis

Treko dviratis idealus ilgesnių distancijų išvykoms ne itin sudėtingoje teritorijoje. Įprastai turi 28‘‘ ratus, nors pasitaiko ir 26‘‘ modelių, primenančių kalnų dviračius. Treko dviračiai paprastai pasižymi gana turtingu aprūpinimu (dinaminiai žibintai, purvasaugiai, bagažinės, kapšai) ir tarpinėmis tarp kalnų ir krosinio dviračių padangomis bei rėmu, įgalinančiu važiavimą vertikalesnėje padėtyje nei važiuojant plentiniu dviračiu.

Yra nemažai dviračių, kuriuos sudėtinga priskirti prieš tai minėtiems tipams, tai, pvz., sulankstomi dviračiai, miesto dviračiai, kt. Taip pat pažymima, jog egzistuoja ir kitokių skirstymų, tačiau bet kokiu atveju dviračio pasirinkimą reikėtų pradėti nuo apmąstymų, kokios paskirties mums dviračio reikia, t.y. kur ir kaip dažnai su juo planuojame keliauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių