Quantcast

Įspėja vairuotojus: atsargiai, keliuose – stirnos!

  • Teksto dydis:

Automobilių susidūrimų su gyvūnais keliuose spalio mėnesį padaugėja 50–70 proc.

Iš visų laukinių gyvūnų dažniausiai prieš automobilius pavojingai iššoka stirnos – šie žvėrys sukelia daugiau negu pusę visų tokio pobūdžio incidentų keliuose. Vidutinė susidūrimo su gyvūnu žala šiemet siekia beveik 1,5 tūkst. eurų.

Spalį užregistruojamų incidentų nuostoliai sudaro 10 proc. per metus išmokamų žalų sumos. Per devynis šių metų mėnesius "Lietuvos draudimas" savo klientams dėl susidūrimų su gyvūnais keliuose jau atlygino daugiau negu 1,6 mln. eurų žalų.

Vairuotojai dažniausiai kreipiasi į draudimo bendrovę, kai kelyje susiduria su lapėmis, šernais, kiškiais, elniais, briedžiais, o daugiausia pranešimų gaunama po avarijų, kai į kelią išbėga stirnos. Viena draudimo kompanija šiemet užfiksavo daugiau negu 540 atvejų, kai automobilis kliudė stirną.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad stirnų populiacija Lietuvoje siekia apie 150 tūkst., šernų – 19 tūkst., o briedžių – 15 tūkst. Todėl stirnos yra vienos dažniausiai Lietuvoje sutinkamų laukinių gyvūnų.

"Stirnos ieško maisto ir ganosi jaunuolynuose, pievose, laukuose, atviruose plotuose netoli kelio. Judrūs gyvūnai mėgsta klaidžioti, ne taip stipriai vengia transporto triukšmo, o įlindę į pakelės krūmus tampa sunkiai pastebimi – gali bet kada išbėgti į kelią", – aiškina S.Paltanavičius.

Gamtininko teigimu, spalį netoli kelių ima klaidžioti stirnų jaunikliai – paaugę, bet dar nepatyrę, mažiau atsargūs žvėrys. Be to, stirnos, taurieji elniai ir šernai maitinasi bandomis, todėl ir keliuose gali pasirodyti ne po vieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių