Quantcast

Artėjant dviračių sezono startui – neeilinis konkursas

  • Teksto dydis:

Kam dviratininkui ar važiuojančiam paspirtuku reikalingas šalmas, aiškinta ne kartą. Daugybė įvairių tyrimų liudija, kad toks iš pažiūros nedidelis daiktas kaip šalmas, leidžia dviračių vairuotojų mirtimi pasibaigiančių nelaimingų atsitikimų skaičių sumažinti net 50 proc. Ir nors naudojančių šią apsaugos priemonę pastebimai daugėja, visgi priminti svarbiausias tiesas niekada nekenkia. Ypač, kai kalba eina apie pačius jauniausius eismo dalyvius.

Skatino išmonę

Būtent tokios misijos, artėjant dviračių sezono startui, ėmėsi Kauno pedagogų kvalifikacijos centro, Lietuvos automobilių klubo ir "Vilko kartodromo" žmonės, drauge su keletu socialinių partnerių, surengę dviratininkams skirtų šalmų puošybos konkursą "Užgavėnės kitaip. Vairuotojau, būk saugus dėvėdamas šalmą". Jo metu visus Lietuvos vaikų darželių, pradinių ir pagrindinių mokyklų bei gimnazijų moksleivius pakvietė sukurti tokius šalmus, kurie ne tik atliktų tiesioginę funkciją, bet ir priverstų aplinkinius nusišypsoti.

Pirmą kartą rengiamame tokio tipo konkurse savo išmonę pademonstruoti ryžosi 32 ugdymo įstaigų auklėtiniai iš Alytaus, Kalvarijų, Prienų, Lazdijų, Jonavos, Kauno miesto ir Kauno rajono. Daugiau nei 100 vaikų pagamino ar papuošė 53 šalmus (kai kuriuos projektus įgyvendino į komandas susibūrę vaikai), dalis kurių iš tiesų privertė konkurso komisija iš nuostabos kilstelėti antakius.

Pasirodo nuo dažniausiai pasitaikančių, o kartu ir pačių pavojingiausių galvos traumų apsisaugoti padedantys plastiko gaminiai gali būti ir daugybės animacinių filmų personažai, ir gana sudėtingos floristinės kompozicijos, ir mitologinės būtybės. Kai kurie įdomiausiais pripažinti šalmai jau sulaukė prašymų leisti būtent jais pasipuošus startuoti tradiciniame "Velomaratone".

Konkursas pavyko

Konkurso koordinatorės "Vilko kartodromo" projektų vadovė Vytautė Kirvelaitė ir Lietuvos automobilių klubo atstovė Lina Šembergė pasidžiaugė, kad pasiūlyta improvizacija Užgavėnes pasitikti ne tradicinėmis persirengėlių šėlionėmis ir baisių kaukių gamyba, o subtilus elgesio eisme principų priminimas, sulaukė tokios pozityvios reakcijos.

Mūsų idėja – pagaminti tokius šalmus, kurių patys vaikai norėtų ir kuriuos be raginimų nešiotų – pasirodė patraukli iš esmės visų amžiaus grupių moksleiviams.

"Mūsų idėja – pagaminti tokius šalmus, kurių patys vaikai norėtų ir kuriuos be raginimų nešiotų – pasirodė patraukli iš esmės visų amžiaus grupių moksleiviams. Patys mažiausi šalmus puošė apklijuodami savo mėgstamų herojų paveiksliukais ar nesudėtingomis dekoracijomis, tačiau vyresnieji, jau patyrę važiavimo kartingo trasoje smagumą ar net turintys motociklus, pristatė tokius kūrinius, kuriais tikrai nebūtų gėda pasirodyti gatvėje. Gavom netgi keletą paprastų darbo saugos šalmų, kurie po dekoravimo išliko tokie pat funkcionalūs, bet akivaizdžiai mielesni", – pasakojo L.Šembergė.

Apdovanoti geriausi

Ji taip pat pripažino, kad šįkart galbūt ne visai tiksliai apskaičiavo laiką, kurio reikia norint realizuoti kiek sudėtingesnius sumanymus. Dalis mokytojų, tradiciškai dalyvaujančių visuose saugaus eismo projektuose, atsiprašė nespėsiantys padėti savo auklėtiniams dėl didelio užimtumo. Kai kam sutrukdė mokyklas užklupęs gripas, o keletą įdomių darbų organizatoriai matė tik nuotraukose, nes iki konkurso finalinio renginio "Vilko kartodrome" jų autoriai tiesiog nespėjo atsiųsti vertinimo komisijai.

"Kita vertus, mes pasistengėme, kad visi dalyvavę vaikai ir jų mokytojai gautų simbolines dovanėles, išradingiausiai dekoravę šalmus – tikrai solidžias mūsų partnerių dovanas. Šįkart jos atiteko Kauno Vaišvydavos pagrindinės mokyklos, Kauno Tado Ivanausko progimnazijos, Alytaus Šaltinių progimnazijos, Kauno rajono Domeikavos gimnazijos, Prienų "Žiburio" gimnazijos, Kauno A.Puškino gimnazijos ir Kalvarijos gimnazijos moksleiviams", – vardijo Lietuvos automobilių klubo atstovė.


Šiame straipsnyje: šalmaidviratininkaikonkursas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių