Quantcast

„Vinted“ platforma sukčius traukia it medus: tarpininkė liko be pinigų, pirkėjai – be siuntų

Didžiausia Europoje internetine naudotų drabužių mainų ir prekybos platforma laikoma „Vinted“, panašu, tapo labai mėgstama sukčių. Šįkart nukentėjo platformos vartotoja Neringa. Moteriai sukčiuvienė pasiūlė tarpininkauti parduodant prekes, tačiau sandoris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo apgaulingas. Neringa liko be uždarbio, o pirkėjai – be siuntų, už kurias buvo sumokėti pinigai.

„Noriu įspėti apie žmones, siūlančius papildomą uždarbį, būkite atsargūs. Šių metų gegužės 30 dieną vienoje iš „Facebook“ grupių radau skelbimą, kuriame Toma ieškojo žmonių, norinčių papildomai užsidirbti. Po tuo postu pakomentavau, jog mane domina papildomas uždarbis. Tuomet su manimi susisiekė minėta moteris, kuri man parašė, jog siūlo papildomą darbą neišeinant iš namų. Reikalingas žmogus, kuris dienos metu atsakinėtų į klientų skambučius. Uždarbis būtų 50 eurų ir daugiau per savaitę. Aš parašiau, kad mane tai domina. Tuomet ji paklausė, ar naudojuosi „Vinted“, atsakiau, kad naudojuosi. Minėta moteris man parašė, kad siūlo darbą prekiauti rūbais „Vinted“ platformoje. Pasakiau, kad norėčiau, bet kadangi jau vėlu, tad pasiūliau susirašyti kitą dieną“, – istoriją pasakojo moteris.

Asmeninio archyvo nuotr.

Už tarpininkavimą – atlygis

Neringai buvo pasiūlyta Tomos drabužiais prekiauti savo paskyroje. Už tokį sandorį „Vinted“ vartotojai buvo pasiūlytas ir atlygis. „Kitą dieną mes vėl susirašėme. Toma manęs paklausė, ar savo „Vinted“ paskyroje turiu atsiliepimų. Atsakiau, kad turiu nedaug, tačiau ji pasakė, kad jai viskas tinka. Tuomet ji pasiūlė pardavinėti jos drabužius mano „Vinted“ paskyroje, o nuo kiekvieno parduoto daikto man liktų 10 proc. Aš sutikau ir ji man pradėjo siųsti drabužių nuotraukas, jų pavadinimus ir kainas. Įkėliau kelių basučių bei batų nuotraukas į savo asmeninę „Vinted“ paskyrą ir žmonės pradėjo juos graibstyti. Gavusi pinigus už minėtas prekes sąžiningai pasilikdavau 10 proc. sau, o kitus pinigus (60–70 proc.) pervesdavau į minėtos moters banko sąskaitą. Viską pardaviau gal per dvi dienas ir tuomet pasakiau, kad daugiau nekelsiu skelbimų tol, kol ji žmonėms neišsiųs tų parduotų prekių“, – teigė Neringa.

Viską pardaviau gal per dvi dienas ir tuomet pasakiau, jog daugiau nekelsiu skelbimų tol, kol ji žmonėms neišsiųs tų parduotų prekių.

Kai turėjo žmonėms išsiųsti jų pirktas prekes, Toma Neringai tvirtino, kad viską išsiuntė, tačiau siuntimo čekių neturi, nes paštomate tuo metu buvo pasibaigęs popierius.

„Aš tuo nepatikėjau. O tuomet pradėjo jau ir žmonės man rašyti, kad negauna prekių ir prašė, grąžinti pinigus. Susisiekiau su Toma ir informavau ją apie visą situaciją – kad žmonės negauna prekių ir nori, kad būtų grąžinti pinigai, kuriuos jie mokėjo už prekes. Minėta moteris užblokavo mane „Facebook“ platformoje. Na, o aš apie šią situaciją informavau policiją ir parašiau pareiškimą. Beje, prekių buvo parduota už 473 eurus. Suprantu, jog patekau į sukčių pinkles, tačiau noriu apsaugoti kitus žmones, todėl ir rašau šį postą“, – įrašą socialiniame tinkle baigė moteris.

Kaip portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė Neringa, su „Vinted“ administracija ji susisiekti galimybės neturėjo. „Nespėjau, nukentėjusios merginos pirmos kreipėsi ir mane užblokavo tame tinklapyje“, – teigė moteris.

Asmeninio archyvo nuotr.

Po Neringos įrašu socialiniame tinkle pasipylė internautų komentarai. „Ir iš kur toks šventas naivumas? Nėra stebuklų šiame pasaulyje. Jau pats faktas, kad žmogus kažkodėl nenori tiesiogiai pardavinėti bent jau man sukeltų įtarimų. Įsipainiojote normaliai. Gerai nervus pasitampysite“, – situaciją komentavo Adrijana.

Ir iš kur toks šventas naivumas? Nėra stebuklų šiame pasaulyje.

„Tokių pasiūlymų esu gavusi ne vieną. Iškart pasirodė nerimta. Juk jeigu būtų rimta(s) pardavėja(s), duotų tik savo sąskaitą, į kurią pinigai keliautų, o ne į svetimo žmogaus ir paskui pardavėjui reikėtų pervesti. Aš visada, kai sulaukiu tokių pasiūlymų, pasakau, kad gaus pinigus tik tada, kai prekės pasieks užsakovus, iškart visi dingsta“, – patirtimi dalijosi Eglė.

„Kada suprasite, kad lengvų pinigų nebūna. Pamoka visiems“, – socialiniame tinkle rašė Irina.

Devyni asmenys „pirko“ tą patį paspirtuką

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė portalo kauno.diena.lt žurnalistams teigė, kad policija yra gavusi ne vieną pranešimą apie sukčiavimą internete.

„Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, tiriantys nusikaltimus elektroninėje erdvėje, informavo, jog pastaruoju metu išties gauta tokių pranešimų apie jūsų minimą sukčiavimo būdą. Šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, apjungiant devynių nukentėjusiųjų pareiškimus dėl tokiu sukčiavimo būdu išviliotų pinigų už neva parduodamą paspirtuką (kitaip tariant, net devyni asmenys „pirko“ tą patį paspirtuką, tačiau negavo prekės). Pirkėjams norime patarti prekes pirkti tik iš patikimų pardavėjų, mat neretai susigundžius neva už gerą kainą siūloma preke, galite tapti sukčių auka“, – teigė policijos atstovė.

„Asmenims, susigundžiusiems tarpininko darbu ir norintiems tokiu būdu uždirbti, primename, kad atidžiai rinktųsi, su kuo kuria darbo santykius – neoficialus, nelegalus darbas sukelia daug rūpesčių. Nukentėjusius nuo sukčių asmenis prašome nedelsiant kreiptis į policijos pareigūnus telefonu 112 arba per epolicija.lt“, – vardijo A. Grauslienė.

Pirkėjams norime patarti prekes pirkti tik iš patikimų pardavėjų, mat neretai susigundžius neva už gerą kainą siūloma preke, galite tapti sukčių auka.

Tačiau paklausta, ar policija yra gavusi pranešimą dėl konkretaus publikacijoje aprašo atvejo, policijos atstovė detalizuoti nebuvo linkusi. „Apgailestaujame, tačiau tretiesiems asmenims duomenų apie pranešimus ar pradėtus / nepradėtus ikiteisminius tyrimus privačių asmenų atžvilgiu teikti negalime“, – teigė Komunikacijos poskyrio vedėja.

„Vinted“ pozicija

„Vinted“ atstovai portalo žurnalistams tikino besirūpinantys vartotojų saugumu, tačiau šiuo atveju situaciją apsunkina faktas, kad moterų susirašinėjimas ir darbo siūlymas vyko ne „Vinted“ platformoje, o „Facebook“ socialiniame tinkle.

„Apgailestaujame, kad mūsų narė pakliuvo į tokias sukčių pinkles. Nors ir itin retai, pasitaiko nesąžiningų žmonių, kurie bando pasinaudoti „Vinted“ nariais imdamiesi priemonių išoriniais keliais, kaip nutiko šiuo konkrečiu atveju, kai apgavystė įvyko už platformos ribų. Kad tokia situacija nepasikartotų ateityje, raginame nepardavinėti kitų narių prekių savo paskyroje ir neperkelti susirašinėjimų ar sandorių į kitas platformas. Pastebėjus tokius bandymus sukčiauti, būtina apie tai informuoti policijos pareigūnus. Bendruomenės narių saugumas ir pasitikėjimas – svarbiausias mūsų prioritetas. Todėl bet kokius sukčiavimo atvejus vertiname labai rimtai ir kiekvieną situaciją sprendžiame individualiai, nariams susisiekus su mūsų pagalbos komanda. Priklausomai nuo situacijos, galime pašalinti vartotojo skelbimus, apriboti naudojimąsi platforma, užblokuoti paskyrą“, – vardijo „Vinted“ atstovai.

„Išskirtiniais atvejais, įtarus tokius sukčiavimo atvejus, raginame narius būtinai pranešti vietos teisėsaugos institucijoms, ką ir padarė šioje situacijoje minima „Vinted“ narė. Dėl teisinio reguliavimo su pareigūnais pasidalinti savo turima informacija ir padėti tyrimo metu galime tik jiems pradėjus oficialų tyrimą. Vis dėlto, šiuo konkrečiu atveju sukčiaujantis asmuo susiekė su „Vinted“ nare už platformos ribų, todėl tolesnių įžvalgų pateikti negalime. Tol, kol situacijos neišspręs ją tiriantys pareigūnai, mes negalime atblokuoti minėtos narės paskyros. Be to, aptariamas atvejis yra susijęs su komerciniu prekiavimu, kuris, vadovaujantis „Vinted“ taisyklėmis, nėra leistinas“, – tvirtino vienintelio Lietuvos vienaragio atstovai.

Freepik.com nuotr.

Apie tai, kad sukčiai nusitaikė į vienintelį Lietuvos vienaragį „Vinted“, portale rašyta ir anksčiau. Tiksliau, sukčių taikiniu tapo ne pati kompanija, o bendruomenė, internetinėje platformoje perkanti naudotas prekes. Nesąžiningi sandoriai mažina pasitikėjimą sėkminga platforma.

Tąkart kaunietė Diana tapo sukčiuvienės auka, kuri internetinėje naudotų prekių prekybos platformoje „Vinted“ pardavinėjo fiktyvias prekes. Moterį labiausiai nustebino ne sukčiuvienės, o „Vinted“ elgesys. Prekybos platformos atstovai nesiėmė jokių priemonių, kad nusikaltėlė būtų sutramdyta – ji ir toliau pardavinėjo neturimas prekės. Tąkart aferistę pavyko pažaboti tik po kreipimosi į policiją. Tik tada paaiškėjo, kad nuo jos nukentėjo daugybė pirkėjų, o tokių fiktyvių pardavėjų „Vinted“ sistemoje darbuojasi, panašu, ne vienas.

Tai, kad „Vinted“ platforma naudojasi įvairaus plauko pasipinigautojai, liudija ir Ievos istorija perkant maudymosi kostiumėlį už 20 eurų. Kai tik pinigus pervedė, pardavėjas liovėsi bendravęs. Ievos draugė įdomumo dėlei parašė tai pačiai maudymosi kostiumėlio pardavėjai, esą norėtų įsigyti prekę. Pardavėja atsiuntė tą patį sąskaitos numerį, kaip ir Ievai. Policija surado Ievos apgaviką. Pasirodo, kad tai buvo vyras, nors anketoje nurodyta, kad pardavėja – moteris. Policija Ievai patvirtino, kad įkliuvo į užkietėjusio aferisto pinkles – jis jau yra ne kartą prigautas sukčiaujant. Kreipimasis į policiją Ievai nepadėjo susigrąžinti pinigų. Pareigūnai patarė kreiptis į antstolius, tačiau antstolio paslaugos greičiausiai atsieitų brangiau nei prarasta pinigų suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

haha

haha portretas
idiotu karta bet ka padarysi kazkaip reikia pinigus uzdirbt siais laikais visi vienas kita isdurineja vienaip ar kitaip

Turginukai

Turginukai portretas
Mūsų turgelyje marškinukai , kelnytės, kedukai, kepurytės gerom kainom. Tais deminutyvais arga mažybinėmis formomis kalba žmonės su tam tikrais psichiniais nukrypimais ir dar pasaldintu falcetiniu balseliu. Būkite atsargūs.

kausai

kausai portretas
pinigeliai, rubeliai. Negaliu pakesti zmoniu kurie taip kalba
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių