Quantcast

„Vinted“ platformoje lizdus suka sukčiai

Vienintelis Lietuvos vienaragis "Vinted" tapo sukčių taikiniu. Tiksliau, ne pati kompanija, o bendruomenė, internetinėje platformoje perkanti naudotas prekes. Nesąžiningi sandoriai mažina pasitikėjimą sėkminga platforma.

Apgavikę nustatė pati

Kaunietė Diana tapo sukčiuvienės auka, kuri internetinėje naudotų prekių prekybos platformoje "Vinted" pardavinėjo fiktyvias prekes. Moterį labiausiai nustebino ne sukčiuvienės, o "Vinted" elgesys. Prekybos platformos atstovai nesiėmė jokių priemonių, kad nusikaltėlė būtų sutramdyta – ji ir toliau pardavinėjo neturimas prekės.

Aferistę pavyko pažaboti tik po kreipimosi į policiją. Tik tada paaiškėjo, kad nuo jos nukentėjo daugybė pirkėjų, o tokių fiktyvių pardavėjų "Vinted" sistemoje darbuojasi, panašu, ne vienas.

Diana pasakoja susigundžiusi už itin patrauklią kainą nusipirkti sportinius batelius. Susisiekė su pardavėja, kuri patvirtino dar nepardavusi platformoje paskelbtos prekės ir atsiuntė banko sąskaitos numerį. Pervedusi pinigus į nurodytą sąskaitą, po kelių dienų Diana ėmė lūkuriuoti patvirtinimo, kad prekė išsiųsta. Paprastai taip elgiasi sąžiningi "Vinted" platformos nariai, tačiau jokios žinutės apie laukiamus batelius nebuvo.

"Parašiau pardavėjai, bet ji jau neatsakinėjo. Nujaučiau, kad greičiausiai  kažkas bus ne taip. Kreipiausi į "Vinted", sakė, kad atkreips dėmesį ir išsiaiškins. Po kelių dienų atsirado nauja narė su tomis pačiomis prekėmis", – pasakoja Diana. Ji parašė naujai narei, kad pirktų sportinius batelius. Atsiųstas sąskaitos numeris sutapo su ankstesnės anketos pardavėjos sąskaitos numeriu.

"Aš iš karto pranešiau "Vinted", kad čia ta pati apgavikė, bet "Vinted" nekreipė jokio dėmesio, o, kaip paaiškėjo vėliau, sukčiuvienė spėjo dar ne vieną klientą apgauti", – tęsė Diana.

Anot pašnekovės, vienintelė "Vinted" pagalba buvo paraginimas kreiptis į policiją. "Vinted" savo ruožtu užblokavo narės apgavikės anketą. Tačiau jau buvo aišku, kad nuo sukčiuvienės nukentėjo daugiau moterų. "Kreiptis kiekvienam klientui atskirai neišeina, nes per mažos pinigų sumos, todėl tikimės, kad jūs kreipsitės ir priversite atlyginti patirtus nuostolius", – "Vinted" komandai rašė Diana, tačiau situacija nepakito.

Aš iš karto pranešiau "Vinted", kad čia ta pati apgavikė, bet "Vinted" nekreipė jokio dėmesio, o, kaip paaiškėjo vėliau, sukčiuvienė spėjo dar ne vieną klientą apgauti.

Nelogiškas pasiteisinimas

Didžiausia Europoje internetine naudotų drabužių mainų ir prekybos platforma laikoma "Vinted" vadinama vienaragiu – taip tituluojamos jaunos įmonės, kurios dėl spartaus augimo ir pritrauktų investicijų išauga į didesnės nei 1 mlrd. JAV dolerių vertės bendroves. Skelbiama, kad "Vinted" bendruomenėje yra 45 mln. narių. "Vinted" įsitvirtinusi trylikoje rinkų – ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Kompanija plečiasi ir į Kanados rinką, per televiziją rodoma reklama "Nenešioji? Parduok". Dianos nuomone, tokiai didelei ir jau ne tik Lietuvoje veikiančiai kompanijai turėtų būti svarbu jos patikimumas ir prestižas.

Internetinės platformos taisyklėse nurodyta, kad "Vinted" nedalyvauja jokiuose vartotojų sandoriuose. "Jokiomis aplinkybėmis "Vinted" neperka, neparduoda ir nedalyvauja svetainėje įkeltų daiktų mainuose ir nereikalauja to daryti. Svetainėje dedamas trečiųjų šalių turinys. "Vinted" iš anksto netikrina jokių svetainėje dedamų daiktų nei trečiųjų šalių, su kuriomis vartotojui gali tekti bendrauti svetainėje. "Vinted" neįsipareigoja įsitraukti sprendžiant ginčus tarp pirkėjų ir pardavėjų arba asmenų, kurie keičia, dovanoja ar priima dovanotus daiktus. Vartotojas yra atsakingas už šalių, su kuriomis bendrauja, patikrinimą", – skelbia taisyklės.

Po kreipimosi į policiją Diana, kaip ir dar ne mažiau kaip dešimt platformos vartotojų, nesunkiai atgavo prarastus pinigus. Nuo tos pačios sukčiuvienės nukentėjusi Živilė juokiasi, kad jai net nereikėjo kreiptis į policiją, nes ši pati jai sugrąžino pervestus pinigus už sportinius batelius.

"Ji taip pat man parašė per mesendžerį. Labai apgailestavo, kad taip išėjo, jog daugelio akyse tapo apgavikė. Aiškino, kad tai visai ne ji kalta, o kažkoks nesusipratimas išėjo, kai sūnus pirko žaidimo pinigus", – pasakojo Živilė.

Tačiau "Vinted" patikimumą žlugdančios sukčiuvienės sukurta istorija apie sūnaus pirkinius netelpa į jokias logikos ribas. Ne viename kompiuteriniame žaidime galima pirkti papildomus tavo herojų stiprinančius pinigus, tačiau tais atvejais sąskaitoje pinigų sumažėja. Šiuo atveju į sąskaitą krito pinigai, tad sukčiuvienės versija, kad dar kažkas trečias, be jos ir sūnaus, padarė kažką tokio, kad į sąskaitą dešimtys moterų pravedė pinigus už sportinius batelius, mažai tikėtina.

Naudinga: platformos verslo modelis – galimybė perleisti kitiems nebereikalingus daiktus – masina milijonus žmonių visame pasaulyje.

Pagalbos lūkesčiai

"Vinted" bendrosiose paslaugų teikimo sąlygose nurodyta, kad narys svetainėje gali turėti tik vieną paskyrą, tačiau taisyklės galioja tiems, kurie jų laikosi, o ne tiems, kurių tikslas – ne mainai ar sąžininga prekyba. "Vinted" neleidžia turėti daugiau nei vieną paskyrą svetainėje. Jei "Vinted" kyla pagrįstų įtarimų dėl to, kad vartotojas susikūrė ar naudoja daugiau nei vieną paskyrą, gali užblokuoti arba pašalinti bet kurią iš paskyrų arba visas paskyras", – skelbiama taisyklėse.

Tai, kad "Vinted" platforma naudojasi įvairaus plauko pasipinigautojai, liudija ir Ievos istorija perkant jau ne sportinius batelius. Moteris pirko maudymosi kostiumėlį už 20 eurų. Kai tik pinigus pervedė, pardavėjas liovėsi bendravęs. Ievos draugė įdomumo dėlei parašė tai pačiai maudymosi kostiumėlio pardavėjai, esą norėtų įsigyti prekę. Pardavėja atsiuntė tą patį sąskaitos numerį, kaip ir Ievai.

Policija surado Ievos apgaviką. Pasirodo, kad tai buvo vyras, nors anketoje nurodyta, kad pardavėja – moteris. Policija Ievai patvirtino, kad įkliuvo į užkietėjusio aferisto pinkles – jis jau yra ne kartą prigautas sukčiaujant.

Kreipimasis į policiją Ievai nepadėjo susigrąžinti pinigų. Pareigūnai patarė kreiptis į antstolius, tačiau antstolio paslaugos greičiausiai atsieitų brangiau nei prarasta pinigų suma.

Tai turėtų būti jų garbės reikalas, kad vartotojai būtų patenkinti. Nejaugi dabar kaskart pirkdamas turi galvoti – apgaus ar ne.

Su "Kauno diena" nesėkmės istorijomis pasidalijusios "Vinted" narės laikėsi panašios nuostatos – internetinės naudotų prekių prekybos platformos kūrėjai ir vadovai, įvykus incidentui, neturėtų apsiriboti raginimu kreiptis į policiją ir nusišalinimu nuo problemos.

"Tai turėtų būti jų garbės reikalas, kad vartotojai būtų patenkinti. Nejaugi dabar kaskart pirkdamas turi galvoti – apgaus ar ne", – svarstė Živilė. Rekomendacijos įsivertinti riziką taip pat ne visada galioja. Naujas platformos narys, natūralu, dar neturi jokių atsiliepimų apie sandorius. Tad, vadovaujantis rekomendacijomis – perskaityti atsiliepimus, naujas narys niekada neįsilietų į "Vinted" bendruomenę, nes, nesant atsiliepimų, niekas iš jo neturėtų nieko pirkti.

Be to, pašnekovės neslėpė, kad dėl 20 ar 15 eurų net nepatogu kreiptis į policiją. "Vinted" platformoje parduodamos prekė ir už dar mažesnes sumas. Vertinant tik hipotetiškai, tikimybė pralobti, parduodant prekę net ir už labai simbolinę sumą 45 mln. narių jungiančioje platformoje, gana reali.

Diegs naujas priemones

Į "Kauno dienos" kreipimąsi "Vinted" komentaro apie nesąžiningus sandorius atskriejo trys automatiniai atsakymai trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir prancūzų. Į pateiktus klausimus atsakė ne "Vinted" komanda, o viena iš komunikacijos konsultacijų bendrovių Lietuvoje, teikianti visas komunikacijos paslaugas – nuo ryšių su žiniasklaida ir valdžia strategijos bei taktikos iki socialinių medijų ir visų komunikacijos platformų turinio kūrimo.

Komunikacijos konsultantai "Vinted" vardu maloniai atsiprašė skaitytojų, kurie, būdami "Vinted" bendruomenės nariais, patyrė nemalonumų naudojantis platforma.

"Vinted" bendruomenės narių saugumas ir pasitikėjimas – aukščiausias mūsų prioritetas. Nors jų pasitaiko retai, bet kokius sukčiavimo atvejus, įskaitant ir minimą pavyzdį (sandorį dėl sportinių batelių – red.past.), vertiname labai rimtai ir kiekvieną situaciją sprendžiame individualiai, nariams susisiekus su mūsų pagalbos komanda", – rašoma komentare.

Taip pat nurodyta, kad, priklausomai nuo situacijos, "Vinted" gali pašalinti vartotojo skelbimus, apriboti naudojimąsi platforma. "Taip pat turime nuolat atnaujinamas vidinius saugumo priemones, kurios anksčiau aptiktiems sukčiaujantiems nariams apriboja galimybes kurtis naujas paskyras ir toliau naudotis "Vinted" platforma. "Vinted" naudotojus raginame patvirtinti ir savo tapatybę per tam skirtą patikros sistemą", – patariama atsakyme "Kauno dienai".

"Vinted" nurodo, kad, siekiant maksimaliai užtikrinti platformos narių saugumą ir sumažinti sukčiavimo atvejų skaičių, šiemet planuojama įdiegti naujas priemones, kurios sukurs papildomą tvirtą saugumo barjerą ir padės sumažinti bandymų sukčiauti skaičių, nariams prekiaujant vienas su kitu.

Vis dėlto apie įtariamus sukčiavimo atvejus nariai raginami pranešti vietos teisėsaugos institucijoms. "Dėl teisinio reguliavimo su pareigūnais pasidalyti savo turima informacija ir padėti tyrimo metu galime tik jiems pradėjus oficialų tyrimą. Galime patvirtinti, kad artimai bendradarbiaujame ir padedame teisėsaugos institucijoms, jei jos kreipiasi dėl savo atliekamų tyrimų", – nurodoma atsakyme.


Šiame straipsnyje: Vintedsukčiainaudotos prekės

NAUJAUSI KOMENTARAI

XD

XD portretas
Kai patys durni ir taisyklių neskaitot, tai ir pasigaunat.

Oj tik NE Vinnted ! aferistu gauja

Oj tik NE Vinnted ! aferistu gauja  portretas
As pasibaisejau Vinted poziuriu i savo vartotojus ,dzin kas ka parduoda ir kaip apgaudineja ,jokiu saugikliu apgavystei .Nuotraukose vienoks daiktas ,gauni visai kitoki ,susiekus su pardavejais tik izeidinjimai,o Vinted :komanda" net nespasirupyna ,kad tai butu stabdoma

Anonimas

Anonimas portretas
o stai nuvarius i parduotuve garantuotai gauni preke nors ir brangiau kainuoja,o tose inetinese jokiu garantiju nera
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių