Quantcast

Konservatoriai dėl bendrovės „Air Lituanica“ kreipiasi į prokurorus

  • Teksto dydis:

Vilniaus konservatoriai dėl nuostolingai dirbančios savivaldybės skrydžių bendrovės „Air Lituanica“ ketina kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Pasak konservatorių, į Generalinę prokuratūrą, Finansinių nusikaltimų tarnybą bei Valstybės kontrolę bus kreipiamasi, ginant viešąjį interesą bei siekiant atskleisti tikrąją įmonės padėtį, kuri esą slepiama tiek nuo politikų, tiek nuo visuomenės. Politikų nuomone, įmonės verslo plane pateikti skaičiai visiškai nesutampa su faktine situacija.
„Tie skaičiai - ir atlyginimai vadovų, ir įmonės veikla - turi nusikalstamos veiklos požymių: mes, kaip tarybos nariai, jaučiamės, kad buvome klaidinami - buvo siekiama bet kokia kaina šitą įmonę „paleisti“, kad būtų galima gauti savivaldybės biudžeto lėšų“, - spaudos konferencijoje pirmadienį tikino Valdas Benkunskas.

Sostinės tarybos nariai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariai V.Benkunskas ir Gediminas Švilpa pranešė, jog jų turimais liepos 1-osios duomenimis, bendrovės veiklos nuostoliai nuo jos gyvavimo pradžios pasiekė 30,5 mln. litų, tuo metu įstatinis kapitalas šiuo metu nesiekia 24 mln. litų.

Jų duomenimis, 2013-aisiais įmonės pardavimo pajamos buvo 23,4 mln. litų, pardavimų savikaina - 33 mln. litų, šių metų pirmojo pusmečio - atitinkamai 20 mln. ir 34,3 mln. litų.

Politikai teigė turintys faktų, kad paremti sudėtingoje situacijoje esančią „Air Lituanica“, įsigyjant jos akcijų ar skolinant lėšų, spaudžiamos ir savivaldybės įmonės.

„Konkrečiai - Vilniaus šilumos tinklai buvo priversti nusipirkti šios įmonės akcijų. Kiek žinome, neseniai buvo gautas raštas, kad savivaldybės įmonės turi ir paskolinti pinigų. Palūkanos nėra aiškios, tarybos nariai jokios informacijos neturi, viskas vyksta koridorių, kabinetinio valdymo principu“, - sakė V.Benkunskas.

Jo nuomone, įmonę galėtų išgelbėti tik realus privatus investuotojas arba Vyriausybė, tačiau investuotojų nerandama, o Vyriausybė įsipareigojimų esą taip pat nenorėtų prisiimti.

Pasak konservatorių, artimiausiame tarybos posėdyje ketinama siūlyti įstatinį „Air Lituanica“ kapitalą didinti dar 3 mln. litų - iki šiol kas mėnesį įvairiomis formomis - tiek finansiniais indėliais, tiek didinant bendrovės įstatinį kapitalą nekilnojamu turtu - buvo skiriama nuo 1,5 iki 2 mln. litų dotacijų.

Tuo metu G.Švilpa tvirtino, kad įmonės direktorių uždarbis net ir esant sudėtingai situacijai, nemažėja: pernai vadovo atlyginimas esą siekė apie 0,5 mln. litų - jo alga iki mokesčių ir su priedais siekė 40,5 tūkst. litų.

„Tai sudaro apie 20 proc. viso atlyginimų fondo ir apie 10 proc. veiklos sąnaudų. Tai - įspūdingi skaičiai, turint omenyje, kad tai yra savivaldybės įmonė, kuri dirba nuostolingai ir nesimato perspektyvos, jog situacija keistųsi“, - sakė G.Švilpa.

Politikų duomenimis,savivaldybei ir jos valdomoms įmonėms dabar priklauso 81,34 proc. įmonės akcijų.

Didžiausią, 68,73 proc. „Air Lituanica“ įstatinio kapitalo dalį sausio pabaigoje valdė savivaldybės investicinė bendrovė „Start Vilnius“. 30,51 proc. „ Air Lituanica“ akcijų priklauso daugiau nei 40 fizinių ir juridinių asmenų vienijančiai bendrovei „ Air Lituanica Club“, dar 0,76 proc. - Lietuvos pašto antrinei įmonei „Baltic Post“.

Bendrovė veiklą pradėjo 2013 metų vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodel pardavineja

kodel pardavineja portretas
makalius pardavineja bikietus sitos kompanijos sausiui vasariui kitiems metams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių